Parlak: Önemli olan mânâ

Parlak: Önemli olan mânâ

Anadolu Gençlik Derneği’nin (AGD) üniversitelilere verdiği hizmetlerden bahseden AGD Şube Başkanı Mehmet Parlak, “Amacımız ev ve yurt değil. Önemli olan hedefimiz ve manamız. Vatanını, milletini seven gençler yetiştirmeye çalışıyoruz” dedi

RÖPORTAJ HÂLİD ŞEN

BARINMA PROBLEMİ VAR

Üniversitelere kayıt döneminin başlaması ile birlikte derneklerin çalışmaları hızlandı. Üniversiteli gençlere kucak açan derneklerden biri olan Anadolu Gençlik Derneği (AGD) de çalışmalarını hızlandırdı. Derneğin Konya Şube Başkanı Mehmet Parlak ile Üniversiteli gençliğin en büyük problemlerinden olan barınma ihtiyacını ve barınma sorunlarını konuştuk. Parlak, Konya’da yurt probleminin devam ettiğini ifade etti.

HAYATA HAZIRLIYORUZ

Üniversiteli bir gencin yaşamının ev ve yurtlarda etkilendiğine işaret eden Başkan Parlak, İsin yanında duran is, misin yanında duran da mis kokar. AGD’ye gelen kardeşlerimiz Allah’ın izni ile mis kokmaya başlıyor. AGD ve MGV’de yetişen gençlerimiz, bu millet için en güzel şekilde çalışıyor” dedi. Üniversitelerde teori verildiğini belirten Parlak, şöyle konuştu: “Biz öğrenciyi hayata hazırlayacak bir hayat eğitim programını veriyoruz.”

1.20150803110110.jpg

**AGD olarak ev ve yurtlar çalışmalarınızın neresinde duruyor?

Eskiden Milli Gençlik Vakfı şimdi Anadolu Gençlik Derneği olarak amacımız ev ve yurt değil. Önemli olan hedefimiz ve manamız. Bizim ev ve yurtlarımıza gelen öğrencilerimiz tarihini ve aslını biliyor, geleceğe dair umutlular ve vatanını milletini seven gençler yetiştirmeye çalışıyoruz. Ülkeyi kaosa götüren değil de ülkenin sorunlarını bilen ve bu yönde hareket eden gençler yetiştiriyoruz. Onlara bu ufku kazandırmaya çalışıyoruz. Rahmetli Erbakan Hocamız Anadolu Gençlik’te Mlli Gençlik’te görev almak 4 fakülte bitirmek gibidir. Dolayısıyla bizim ev ve yurtlarımızda kalmış öğrencilerimiz bu manada aktif sosyal, iletişim sahibi, Türkiye’yi dünyayı bilen gençler olmuş oluyor.

**Bu birikim gençlere nasıl aktarılıyor?

Üniversitelerde teori veriliyor fakat biz o öğrenciyi hayata hazırlayacak bir hayat eğitim programını vermiş oluyoruz. Bu derneğimizin bir manası. AGD, Genç, inancı ve idealleri uğruna fedakârlık yapabilendir şuuruyla hareket ediyor. Gençlik bir defa yaşanır o da Allah için yaşanır. Gayemiz var buzum o manada hareket ediyoruz. Diğer ev ve yurtlardan çok olağanüstü bir farkımız yok. Manevi yönlerinden dolayı ev ve yurtlarımızı tavsiye ediyoruz.

 

**Ev ve yurt ortamları gençliğin ileriki yaşlarda yaşamlarını önemli ölçüde etkiliyor. Buna katılıyor musunuz?

Bizim bir Konya tabirimiz var. İsin yanında duran is, misin yanında duran da mis kokar. AGD’ye gelen kardeşlerimiz Allah’ın izni ile mis kokmaya başlıyor. Bir hedef gösterilmeye başlanıyor. Cenaze ortamına gitseniz siz de buruklaşmaya başlarsınız. Gülen bir insanın yanına gitseniz siz de gülmeye başlarsınız. Bizim anlayışımızda hiç kimse kendi için yaşamaz kardeşi için yaşar. İnsanların en faydalısı insanlığa faydalı olandır anlayışıyla hareket ettiğimiz için öğrencilerimiz yavaş yavaş bu anlayışa geliyor. AGD ve MGV’de yetişen gençlerimiz, hakikaten devletin en üst kademelerinde görev alıyorlar ve bu millet için en güzel şekilde çalışıyor.

 

**Genel olarak aileler evlatlarının AGD evlerinde kalmalarını benimsiyor. Aileler özel olarak sizi arıyor mu?

Evet. Çok fazla telefon geliyor bize. Biz de üniversite komisyonumuz vasıtasıyla gençlerimize sahip çıkıyoruz. Kayıt döneminde şöyle bir hizmet yapacağız; Gür, otogar, havaalanı veya otomobille gelenleri karşılayıp öncelikle yurdumuza götürüp yemek ikramı yapıyoruz. Üniversite kayıtlarını yaptıktan sonra yurt ve evlerimizi gezme fırsatı sunacağız. Eylül ayından sonra da burs müracaatlarımız başlayacak. Şartları sağlayan öğrencilere de burs imkânı sağlayacağız.

yurt1.jpg

**AGD Genel Merkezinin ev ve yurtlarla bir koordine çalışması var sanırım..?

Evet Genel Merkez Üniversite Komisyonumuz Ankara’da bir koordinasyon merkezi kurdu. ‘www.aguniversite.com’ adresini tüm üniversite öğrencilerimiz ve ya velileri girerek kayıt yapıyor. Konya’ya gelen bir öğrenci bizim ekranımıza iletişim bilgileriyle düşüyor. Üniversite komisyonumuz tek tek o öğrencileri arayarak yardımcı oluyorlar. Bu koordine tüm Türkiye’de sağlanıyor. Bu sistem ile daha çok kardeşimize ulaşacağımızı tahmin ediyoruz.

 

**Öğrenciler için barınma en büyük problemlerden biri. Konya’daki barınma imkanları yeterli mi sizce?

Türkiye genelinde bir barınma problemi var. Bu Konya’da da var. Mesela Necmettin Erbakan Üniversitesi kampus bölgesinde hiç yurt yok. Yurt yapacak yer de yok. Ama ileride onlarla ilgili bir çalışma yapılabilir. Sosyal şartlar o bölgede oluşmadığı için öğrenciler genelde merkeze geliyor. Fiyat noktasında biz öğrencilerimizi sübvanse ediyor, fiyat noktasında yardımcı oluyoruz.  Fiyatlarımız çok cazip. Elbette ticari olarak bundan faydalanmak isteyenler olacaktır. Herkes bu yurtları değerlendirir. Biz AGD olarak asıl gayemizin ticaret olmadığını söylüyoruz. Gayemiz öğrencilerimize madden ve manen donanım kazandırmak uğruna çalışıyoruz.

 

**Yurtlarınızın Konya geneline dağılımı nasıl?

Konya merkezde 8 yurdumuz taşrada da 3 yurdumuz var. Bunun dışında evlerimizle bin 500 öğrenciye barınma imkânı sağlıyoruz. Projelerimiz var. Gelecek senelerde bu sayı daha da artmış olacak. Öğrencilerimiz Konya’ya geldikleri zaman KYK’ya gidiyor fakat 100 bin öğrenci var. KYK bu sayıya yeterli gelmiyor. Öğrenciler derneklere, vakıflara ve özel yurtlara gidiyorlar. Biz de kapasitemiz ölçüsünde yardımcı oluyoruz. Konya’nın 4 merkez ilçesinde de yurdumuz var.

 

**Yurtlarda ekstra olarak ne gibi faaliyetler yapılıyor?

Haftalık seminerlerimiz oluyor mesela. Bu seminerlerde ülke şehrimizin büyüklerinden ve şehir dışından gelen misafirlerimize tecrübelerini aktarma imkanı sunuyoruz. Gençlerimize bu çok faydalı oluyor. Sosyal ve kültürel faaliyetlerimiz devamlı yapılıyor. Futbol, tenis, paintball gibi turnuvalarla gençlerimiz hoş vakitler geçiriyor. Bilgi yarışmaları, şehir turları gibi etkinlikler  yapıldı. Bilgi yarışmaları yapıldı. Aylık toplantı ve konferanslarla kişisel gelişim imkanı sağlıyoruz. Gençlerimize kendilerini hayata hazırlayacak faaliyetle gerçekleştiriyoruz.

 

Mehmet Parlak Kimdir?

1983 Konya Hadim doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Konya'da bitirdi. Selçuk Üniversitesi İktisat Fakültesi İşletme bölümünü bitirdi. Daha sonra ilahiyat eğitimini tamamladı. Ortaokul ve lise yıllarında Milli Gençlik Vakfı ile tanıştı, okul başkanlığı, lokal sorumluluğu gibi görevlerde bulundu. Anadolu Gençlik Derneği (AGD) kurulmasından sonra Ortaöğretim Komisyonu Başkanlığı ve Üniversite Komisyonu Başkanlığı yaptı. 1 yıldan fazla bir süredir AGD Konya İl Başkanlığı görevini yürütüyor. Evli ve bir çocuk babası. 

3.20150803112044.jpg

4.20150803112110.jpg

5.20150803112120.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.