Pancar üreticisi açıklanan fiyattan memnun kalmadı!

Pancar üreticisi açıklanan fiyattan memnun kalmadı!

Şeker Pancarı taban fiyatı açıklandı. Açıklanan fiyatın beklentinin altında kaldığını dile getiren (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, “Türkşeker tarafından 336 lira olarak belirlenen A kotası şeker pancarı taban fiyatı beklentiyi karşılamadı” dedi

Meraklı bekleyiş sona erdi. Uzun bekleyişin ardından şeker pancarı taban fiyatı açıklandı. Türkşeker A kotası şeker pancarı için 336 lira fiyat belirledi. Fiyat, beklentiyi karşılamadı. Çiftçiler, 16 polar ( şeker oranı ) pancarın ton taban fiyatının 400 TL olmasını istiyordu. Bu miktarın altında açıklanacak bir fiyatın üreticileri mağdur edeceğini söyleyen çiftçiler, uzun süreli bekleyişin ardından büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.

KAZANÇ OLMADI ZARARA GİRİLDİ

Üretim maliyetinin geçen yıla göre yüzde 50'den fazla arttığını söyleyen KONPADER Başkanı Ahmet Bestil, geçen yıl 300 lira olan 16 polar şeker pancarında bu yılki artış oranının yüzde 11'de kalmasının üreticilerde şok etkisi oluşturduğunu ifade etti. Sene başında 5.80 TL olan dolar kurunun bugün 8.30 TL'ye çıktığına işaret eden Bestil, "Ocak ayında 58 bin lira karşılığında 10 bin dolar alıp bir kenara koyan vatandaş hiç üretmeden bugün 25 bin lira kazanç elde etti. Ancak aynı parayı pancar üretimine harcayan çiftçinin kazancı ne yazık ki parasına dolar alan vatandaşın kazancı kadar olmadığı gibi zarara girdi" dedi.

336 LİRA BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI

Türkşeker tarafından açıklanan ve 336 lira olarak belirlenen 2020 yılı A kotası şeker pancarı baz alım kesin fiyatının beklenti altında kaldığını dile getiren Bestil, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu yıl en az 390-400 lira bekleniyordu. 2019 yılında bir önceki yıl 235 lira olan 16 polar şeker pancarı alım fiyatının, yüzde 27 civarında zam yapılarak 300 liraya çıkarıldı. Çiftçi pandemi sürecinde yaşanan sorunlar, yüksek enflasyon, girdi maliyetlerinde yüzde 50'leri aşan artışı da göz önünde bulundurarak, 2020 yılı için en az 390 lira fiyat beklentisi içindeydi. Ancak Türkşeker'in yüzde 11 civarındaki artışla şekerpancarının ton fiyatını 336 lira olarak açıklaması, üreticiler arasında şok etkisi oluşturdu" dedi.

BELKİ DE PANCAR EKİMİ YAPILMAYACAK

Gübre, ilaç, tohum, tarımsal sulamadan kaynaklanan enerji, işçilik ve diğer girdilerin geçen yıla göre yarı yarıya arttığına vurgu yapan Bestil, "Geçen yıl 1 Eylül'de açıklanan pancar alım fiyatı, bu yıl Ekim ayının sonuna bırakıldı. Pancar üreticileri yaklaşık 1 aydır, fiyat belirlenmeden şeker fabrikalarına ürün vermeye başlamıştı. Beklentilerinin çok altında açıklanan pancar fiyatı, üreticinin bu yıl büyük ölçüde zarar etmesine neden olacak. Üretici zarar ettiği için, önümüzdeki yıl belki de pancar ekimi yapmayacak" diye konuştu.

390-460 TL ARASINDA OLMALIYDI

Bestil, son olarak şunları kaydetti: "Endüstriyel bir bitki olan şeker pancarı stratejik bir üründür.  Şeker pancarı şeker  üretiminin yanında yan ürün olan küspe, melas  hayvan yemi olarak da değer bulmaktadır. Ayrıca alkol elde edilmekte ve  içki, ispirto sanayi hammaddesi olarak kullanılmaktadır. Keza maya, antibiyotik ve bio-etanol gibi farklı üretimlerde kullanılmaktadır. Şeker pancarı üretimi, üreticiler ile fabrikalar arasında sözleşme düzenlenmesi suretiyle kotalı olarak yapılmaktadır.  2017 yılı şeker pancarı üretimi 21 milyon 149 bin ton olurken  TÜİK verilerine göre 2019 yılında şeker pancarı üretimi  18,1 milyon ton olarak gerçekleşmiştir 2019 yılı taban fiyat çiftçiyi memnun etmiş ve yeniden şekerpancarı ekimine başlamıştır. 2020 yılı taban fiyatı tam anlamıyla hayal kırıklığı yaratmıştır. Şeker pancarı  taban fiyatı en az 16 polar için ton başına 390 TL, 20 polar içinse 460 TL olmalıydı. Girdilerde yaşanan artışlara göre en azından çiftçi için maliyeti kurtaran bir fiyat verilmiş olurdu. Ton fiyatı 336 TL olması çiftçi için beklentinin çok altında bir fiyat olmuştur."

MUSTAFA ÜNÜVAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum