Özel okulun 'şişirme karneleri' nedeniyle devlet okulu öğrencileri mağdur
Türkiye'deki özel okullar öğrencilerin diploma notunun yüksek olması için neredeyse bütün derslerde sınav sonuçlarını '100' puan giriyor.
Özel okullarda tembel ve başarısız öğrenciler bile yüksek diploma notuyla mezun oluyor.
Devlet okullarında ise bu durum 'görece' daha adaletli gerçekleşiyor. Devlet okullarında eğitim alan öğrencilerin not ortalaması, özel okul talebelerine göre çok daha düşük.
YKS SINAVLARINDA ÖNEMLİ AVANTAJ SAĞLIYOR
Bu durum üniversiteye giriş için yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda önemli bir avantaj sağlıyor. Diploma notu ya da ortaöğretim başarı puanı yüksek olanların katsayısı TYT ve AYT sınavlarında avantaja dönüşüyor. Dolayısıyla devlet okullarında öğrenim gören 'başarılı' bir öğrencinin not ortalaması, verilen yüksek notlar nedeniyle özel okullarda okuyan 'başarısız' bir öğrenciden çok daha düşük olabiliyor.
Bu durum devlet okullarındaki öğrencilere sınavlarda önemli dezavantaj oluşturuyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, 2023-2024 eğitim öğretim yılına yönelik Türkiye genelinde özel okullardaki öğrencilerin eğitim süreçlerine ilişkin kapsamlı denetimler gerçekleştirdi.
Denetimlerde, bu okullardaki bazı öğrencilerin okula tam devam etmedikleri, sınavlara katılmadıkları, okula devam etmeyen öğrencilerin idare tarafından devamsızlık kayıtlarının işlenmediği, gerçeğe aykırı not girişlerinin yapıldığı, örgün ortaöğretim kurumlarına kayıt şartlarını sağlamadıkları ve kayıt esnasında sunulan denklik belgelerinin Bakanlık kayıtlarında yer almadığı belirlendi.
403 ÖĞRENCİNİN DİPLOMASI İPTAL
Bu kapsamda, örgün ortaöğretim kurumlarına kayıt şartlarını sağlamaması ve okula kayıt esnasında sunduğu denklik belgelerinin Bakanlık kayıtlarında yer almaması sebebiyle 120, okula devam etmedikleri halde mezun edilen 50, gerçeğe aykırı ve hayali notlar verilmesi sebebiyle 101 ve 12'nci sınıfı okumadığı halde mezun edildiği belirlenen 132 olmak üzere toplam 403 öğrencinin diploması iptal edildi
ÖĞRENCİLER BİR ÖNCEKİ SINIFA ALINDI
Ayrıca denetimlerde, ortaöğretim kademesinde 282, ortaokul kademesinde 116 öğrencinin okula tam devam etmedikleri halde idare tarafından devamsızlık kayıtlarının işlenmediği ve sınavlara katılmadıkları halde gerçeğe aykırı not girişlerinin yapıldığı saptandı.
Bu doğrultuda sınıf geçme işlemleri iptal edilen 398 öğrenci, bir önceki sınıf seviyesine geri alındı.
RUHSATI İPTAL EDİLENLER VAR
Öte yandan MEB, açık liseye geçiş şartlarını taşımayan ancak tam zamanlı kurslarla üniversite sınavına hazırlanmak isteyen 12'nci sınıf öğrencilerine yönelik, derslerin işlenmediği, devamsızlığın dikkate alınmadığı "hayalet sınıf" kuran özel okullara ilişkin de denetimler yaptı.
Bu kapsamda, mevzuata aykırı fiilin işlendiği 6 özel okulun çalışma ruhsatı iptal edildi.
Bakanlığın, özel okullardaki eğitim süreçleri ve faaliyetlere ilişkin denetimlerinin süreceği öğrenildi.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.