Özden Öngün başarısı ile bir döneme damga vurdu

Özden Öngün başarısı ile bir döneme damga vurdu

Saha içi ve saha dışında karakterli duruşu ile sportif başarısı ile Konyaspor tarihinin efsane kalecileri arasında yer alan taraftarın da gönlünde taht kuran Özden Öngün ile samimi bir ropörtaj gerçekleştirdik.  

Saha içi ve saha dışında karakterli duruşu ile sportif başarısı ile Konyaspor tarihinin efsane kalecileri arasında yer alan taraftarın da gönlünde taht kuran Özden Öngün ile samimi bir ropörtaj gerçekleştirdik.  Yeşil-beyazlı formayı 6 sezon terleten başarılı eldiven Konyaspor ve Konya  ile ilgili sorduğumuz sorulara tüm içtenliği ile cevap verdi 

ÖZDEN ÖNGÜN KİMDİR VE ŞUANDA NE YAPIYOR ?

1978 yılında Kocaeli'de dünyaya geldim. Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi Yüksekokulu mezunuyum. Evliyim.2 kızım var 17 ve 13 yaşlarında.Şu anda Antalyaspor'da kaleci antrenörlüğü yapıyorum Tamer Tuna'nın ekibindeyim. Futbolculuk kariyerime Fatih Terim'in milli takıma geçmesi ve kaleci departmanın kurulmasıyla gelen antrenörlük teklifiyle nota koydum. A2 ,Ümit milli ve genç milli takımlardaki tüm yaş gruplarında kaleci antrenörü olarak 5 yıl görev yaptım.Daha sonra sırasıyla Gaziantepspor,Osmanlıspor,Sivasspor,Göztepe  de çalıştım.Şu anda Antalyaspor da görev yapıyorum.

FUTBOLA BAŞLAMA HİKAYENİ ANLATIR MISIN ?

Futbola Amatör bir kulüp olan Kocaeli Serdar Emekspor da başladım. Oyuncu olarak gittiğim futbol okulunda kalecilik yeteneğimi keşfettim( gülüyor) Daha sonra Kocaelispor altyapısına transfer oldum.1995 yılında Kocaelispor A takıma yükseldim..

KONYASPOR’A TRANSFERİN NASIL GERÇEKLEŞTİ ?

Kayserispor'da 2 yıl şu anki Ptt 1. Liginde oynadım.Sözleşmem bitince isteyen 3-4 takımdan biriydi Konyaspor. Gaziantepspor o yıllarda ligin en iyi Anadolu takımlarındandı ve beni ısrarla istiyorlardı. Görüşmeye gittiğimizde yaşanan bazı sorunlardan dolayı 1 hafta sonra tekrar görüşmek üzere Antep'ten ayrılmıştım. Kocaeli'ne dönerken Konyaspor Futbol şube sorumlusu İbrahim Kaplan aradı ve 5 dk telefonda görüştükten sonra samimiyetlerine ve hedeflerine inandığım için   Kulu kavşağından Konya'ya döndüm ve sözleşme imzaladım.

adsiz-030.jpg

KONYASPOR’DA YAŞADIĞI EN MUTLU VE EN ÜZÜCÜ OLAY NE YADA NELER OLDU ?

Konyaspor'da yaşadığım her an çok mutluydum. Üzüldüğüm 2 olay oldu. Birincisi 4 Nisan 2004 günü Rizespor maçı sonrası Tevfik Lav'ın vefatı. Gerçekten çok üzücüydü. Allah gani gani rahmet eylesin çok değerli bir spor adamı ve eğitimciydi .2. üzücü olay ise Konyaspor'dan ayrılışım.Olayın detaylarını burda anlatmak istemiyorum fakat ayrılış tarzım ve o dönemki yöneticilerin tavrı içimi çok acıtmıştı.

A MİLLİ TAKIMA DAVET EDİLDİĞİNDE KONYASPOR FORMAS I GİYİYORDUN BUNUNLA İLGİLİ NELER SÖYLERSİN

Tabi ki her Türk futbolcunun hayali o şanlı formayı giyebilmektir. 1998 yılında Sakaryaspor'da oynarken ilk A milli davetimi almış ve kısa bir sürede olsa İsrail'deki hazırlık maçında ay yıldızlı formayı giymiştim. Daha sonra ilk davet edilişim Konyaspor forması altındayken olmuştu. İyi bir takımımız vardı herkesin üst düzey performans gösterdiği bir dönemde benimde performansımın yüksek olması kaçınılmazdı. Çok çalışıyorduk ve hedefleri olan futbolculardan oluşan bir takımdı.Davet aldığımda çok mutlu olmuştum.Hem bireysel hedeflerim için güzel bir adım hem de Konyaspor'u o platformda temsil etmenin mutluluğu tarif edilemezdi.⁰

KONYASPOR ÖZDEN ÖNGÜN İÇİN NE İFADE EDİYOR. HAYATINDAKİ KONYASPOR’U NASIL TARİF EDER

Konyaspor benim futbol hayatımın mihenk taşlarından biridir. Şimdi bile kimsiniz dediklerinde Özden diyorum ve karşı taraftan Konyaspor'lu Özden mi diye soruyorlar(gülüyor). Benim için futbol hayatımda tanınırlık ve  performans açısından en verimli yıllarımı Konyaspor'da geçirdiğimin kanıtıdır.

6 SEZON KONYASPOR’DA OYNADIĞI ARKADAŞLARINDAN BİR 11 ÇIKARSA NASIL BİR KADOR ÇIKARIR

Şimdi burada bir 11 vereceğim fakat ismini yazmayacağım hem çok iyi futbolcular hem de çok iyi insanlarla çalıştım. 

Kaleye kendimi yazmamı ne olur kendini beğenmişlik diye algılamayın. Bu 11 de olma isteğimden dolayı kendimi yazıyorum. Benim oynadığım dönemde de çok başarılı kaleciler geldi.

Kaleci=Özden 

Defans=Yasin-Ogün-El Saka-Kaue

OrtaSaha=Altan-Ceyhun-Batista-Erman Özgür

Forvet-Zafer Biryol -Tayfun Türkmen

Belki başka birisine sorsalar bu 11 den 1-2 kişiyi yazar diğerlerimizi yazmaz ama dediğim gibi bu o dönemlerde hissettiklerimle yazdığım ilk 11.

adsiz-031.jpg

KONYASPOR’DA ÇALIŞTIĞI TEKNİK ADAMLAR HAKKINDA BİR KAÇ KELİME İLE NELER SÖYLER

HÜSNÜ ÖZKARA BABACAN BİR HOCAYDI 

İlk transfer olduğumda Hüsnü Özkara  vardı. Gerçekten 1. Ligten Süper lige çıkartan çok başarılı ,babacan,samimi ve hırslı bir teknik adamdı.

TEVFİK LAV İÇİN KELİMELER YETMEZ 

Tevfik Lav için bir kaç kelime yetmez ama gerçekten hem başarılı hem idealist hem eğitmen hem de spor bilimine çok değer veren biriydi.Amaçladığı her şeyi bir gün gerçekleştireceğine tüm varlığıyla inanan ve bize inandıran biriydi. Hep hedeflediği ilk 7 içerisinde devamlı kalabilen bir Konyaspor'u Rizespor maçı ile gerçekleştirip aramızdan ayrıldı.Mekanı cennet olsun.

SAFFET SUSİÇ KARİYERLİ BİR HOCAYDI

Saffet Susiç hem kariyerindeki başarılarıyla,  hem de futbolcularla olan iletişiminin yüksek olmasıyla bilinen biriydi.Çalıştığımız dönemde de bu özelliğinin gerçekten çok ön planda olduğunu gördük. Çok açık futbol oynatan ve oyunun hücum kısmını çok daha verimli kullanmayı hedefleyen biriydi. Belki o dönemde en fazla gol yediğimiz sezonlardan birini yaşasak da futbol olarak her maçta çok gol atan ,hücum aksiyonları çok fazla ,seyir zevki yüksek maçlar oynamıştık.

AYKUT KOCAMAN TAKIMI POZİTİF ETKİLER

Aykut Kocaman benim performansımın en yüksek olduğu dönem diyebilirim. Antrenörlük becerisinin yanında karakter ve duruş olarak gerçekten tüm takımı pozitif etkilediğini söyleyebilirim.O sezon eğer son maçlarda kulüple sorunlar yaşamasaydı bizi ilk 5 içerisinde rahatlıkla olabilirdk..Kayserispor yerine Uefa ya biz gidebilirdik.

NURULLAH SAĞLAM SAMİMİ VE İÇTEN

 Nurullah Sağlam çok samimi ve içten biriydi. Hala iletişimimiz devam ediyor ve gerçekten çok değer verdiğim birisi. Çok daha başarılı olmasını istemişimdir her zaman.

Ünal Karaman kısa bir süre çalıştık fakat herkesin bildiği gibi baskın karakteri tüm takım üzerinde hissediliyordu. Çok yakın ilişki kurabildiğimi düşünmüyorum. Bu dönem için söyleyebileceğim tek şey. Bir kaç maç kötü performans sergilediğimde sıradan bir yabancıya tercih edilmek acı olmuştu.

KONYASPOR’A TARİHİ BAŞARILAR YAŞATAN AYKUT KOCAMAN İLE ÇALIŞMA FIRSATI BULDUN KOCAMAN HAKKINDA NELER SÖYLERSİN

Biraz önce değindim fakat bende sizin sorunuz üzerine biraz Aykut hocayı  anlatmak isterim. Öncelikle iş disiplini çok yüksek. Asla düşüncelerinden taviz vermeyen bir yapıya sahip. Doğru bildiği oyundan  ve oyuncudan kesinlikle kolay vazgeçmiyor. Bana göre bu oyunun doğru yanlarını fazlasıyla yakalayabilen ender teknik adamlardan.Kişilik ve karakter bakımından insanlara biraz mesafeli ve soğuk gelebilir ama ben ilk tanıdığım günden beri hiç bir zaman böyle bir hisse kapılmadım. Her zaman yakın ve samimi hissettim. 

Bizim dönemimizde Kayserispor ile Uefa yarışındaydık biraz önce bahsettiğim sorunlar olmasaydı Konyaspor olarak 2005-2006 sezonu sonunda Uefa kupasına Aykut hoca ile gidebilirdik.

KONYASPOR TARİHİNDE İLK KEZ TÜRKİYE KUPASI ALDI, İKİ KEZ AVRUPAYA GİTTİ, ANCAK SON DÖNEMDE İSE KÜME DÜŞMEKTEN SON ANDA KURTULUDUĞU SEZONLAR OLDU. BUNUNLA İLGİLİ NELER SÖYLERSİN.

adsiz-032.jpgHer Anadolu kulübünün yaşadığı sorunlardı. Bence kulüplerin yaşadığı maddi sorunlar ve transfer yanlışları bundaki en büyük etken. Altyapısı güçlü olmayan her kulüp bunu yaşayacak. Kendi altyapısından çıkartmadıkça ve satmadıkça ekonomik yönden tek ele bağlı kaldıktan sonra bu işin üstesinden gelmek hiç kolay değil. Bir de transferlerde yanlışlar yaparsanız kaçınılmaz son bu dönemleri yaşamak oluyor. Ama Konyaspor bizim dönemlerden sonra tecrübe etriği bir çok şeyle potansiyeli çok yüksek bir kulüp. Tekrar aynı başarıları hatta daha fazlalarını yapabilecek enerjiye sahip.

KONYASPOR’UN EFSANE OYUNCULARI ARASINDA YER ALIYORSUN Kİ GEÇTİĞİMİZ YILLARDA KONYASPOR YÖNETİMİ BU NEDENLE SANA PLAKET VE FORMA TAKDİMİNDE BULUNDU. BUNUNLA İLGİLİ DUYGULARINI ÖĞRENEBİLİRMİYİZ.

Evet bu olaya gerçekten hep saygı duymuşumdur. İadeyi itibar bu ülkede gerçekten değerini kaybetmişken. O forma için ter dökmüş her sporcunun hatırlanması manevi yönden çok güçlü  bir plaket ile taçlandırılması hele ki o taraftarın önünde tezahüratlarla eski yılların hatırlatılması çok ama çok anlamlıydı. 

KONYASPOR’UN YENİ STADYUMU VE TARAFTARI HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİN NELERDİR

Konyaspor taraftarı için söylenecek çok şey var. O dönemden bugüne destekleri katlanarak arttı. Yeni stadyum ile birlikte tüm dünyaya sesini duyurmuş oldu. Hem Uefa kupasında hem lig te hemde milli maçlardaki yaşattıkları ambiyans ile gönüllere taht kurdular. 

KONYA’DA YAŞARKEN EN ÇOK HANGİ KONYA YEMEKLERİNİ SEVERDİN VE ŞUANDA HANGİLERİNİ ÖZLÜYORSUN

Benim için en özelleri ekmek salma ve tirit. Etli ekmek,tandır,börek,bamya çorbası hepsi çok leziz ve güzel.Ağzımın suyu aktı valla nerden hatırlattın bunları (gülüyor)

SON OLARAK KONYA HALKINA VE KONYASPOR TARAFTARINA SÖYLEMEK İSTEDİĞİN CÜMLELERİ ALABİLİRMİYİZ 

Ben en güzel futbol anılarımın bir çoğunu Konyaspor'da ve Konya'da biriktirdim.Gerçekten benim için değeri ve yeri bambaşka. Bizim dönemde her zaman hedefimiz olan Türkiye kupası şampiyonluğu ve Uefa kupasına katılma hedeflerine ilerleyen dönemlerde ulaşan bir camianın artık hedefinin Anadoludan yeni bir şampiyon çıkartabilmek olmalı.Çok uzak bir hedef gibi gelsede insanlara ,Konyaspor'un bunu başarabilecek potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum.

ROPÖRTAJ: FERHAT TÜRKOĞLU 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.