Otomobil fiyatları uçuşa geçti

Otomobil fiyatları uçuşa geçti

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci kaleme aldığı bugünkü yazısında Ağustos ayında gelen ÖTV indiriminin bekleneni vermediğini ve kur nedeniyle araç fiyatlarının sürekli arttığını yazdı.

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Parakule'de kaleme aldığı yazısında Ağustos ayında gelen ÖTV indiriminin bekleneni vermediğini ifade etti. Dolar kurundaki rekorlar nedeniyle matrah güncellemesinin çoktan ortadan kalktığını söyleyen Emre Özpeynirci, "Zaten 13 Ağustos’tan bugüne baktığımızda kurdaki artışın yüzde 25’i aştığını, matrah güncellemesinin çoktan ortadan kalktığını görebiliyorsunuz. O dönem yüzde 50’lik ÖTV dilimine inen tüm modeller yeniden yüzde 80’lik dilime çıkmasının yanında fiyatı 12 Ağustos’un bile çok üstüne yükseldi." yazdı.

"TÜRKİYE’DE OTOMOBİL FİYATLARI UÇUŞA GEÇTİ"

Öte yandan araç fiyatların sürekli zam geldiğine dikkat çeken Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Bugün çok net artık Türkiye’de otomobil fiyatlarının uçuşa geçtiğini, bırakın her ayı her hafta zam geldiğini net olarak görüyoruz. EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin’in de dediği gibi artık bu ‘kur ruleti’ değil, düpedüz Rus ruleti. Gerçi Rus ruletinde bile 6’da 1 ihtimal varken, bu rulette ihtimaliniz sıfır. Yani artık otomobilden, oluşan ve oluşacak yüksek fiyatlardan yana hiç şansımız olmayacak gibi." değerlendirmesinde bulundu.

İşte, Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci'nin o yazısı:

Kur ruleti değil RUS RULETİ!

ÇOK değil 4-5 ay önce Türkiye’de birçok otomotiv sektörü temsilcisi Türkiye’de ÖTV sistemi nedeniyle resmen kur ruleti oynadıklarını belirtmişti. Hatta jargon olan ‘Kur ruleti’ açıklamasını da o dönem Doğan Holding Otomotiv Grubu CEO’su Kağan Dağtekin bizzat benimle yaptığı bir programda söylemişti.

KUR HERŞEYİN ÖTESİNDE

Bunun ne anlama geldiğini kısaca şöyle özetleyeyim;

ÖTV’de yüzde 50 ile 80’lik dilim arasında gidip gelen modelleri olan markalar için kurun durumu çok kritik. Çünkü bugün sipariş verdiğiniz araçlar 3 veya 6 ay sonra geliyor. Geldiğinde de gümrükten çıkarken, o günkü kur ÖTV’sini belirliyor. Bu durum çip krizinin veya diğer sorunların çok ötesinde bir problem.

Eğer bugün yüzde 50 ÖTV diliminde olup sipariş ettiğiniz araç geldiğinde kurdan dolayı yüzde 80 dilimine giriyorsa, büyük riske girmiş oluyorsunuz. Bu yüzden siparişleri artıramıyor, pazar payınızı yükseltemiyorsunuz. Otomotivde pazar payı artırmanın basit bir kuralı var; o da yüksek sipariş ve iyi bir fiyatla piyasaya ürünü çıkartmak. Ama siparişi verdikten sonra da dönüşü yok. Sonuç olarak artan kur ve ÖTV dilimleri yüzünden ölçülü sipariş verebiliyorlar.

GÜNCELLİĞİNİ HEMEN KAYBETTİ

Kurdaki artışın devam etmesine bağlı bu durum 13 Ağustos’a kadar devam etti. O tarihte ise bildiğiniz gibi ÖTV’de bir matrah güncellemesi yapıldı. Bu güncellemeyle kurdan dolayı yüzde 80’lik ÖTV diliminde yer alan birçok model yeniden yüzde 50’ye indi. Bu çok satan bazı modellerde yüzde 17’lik indirim anlamına geliyordu. Daha net bir ifadeyle 320 bin TL’lik bazı otomobillerin fiyatı 265 bin TL’ye indi.

50-60 bin TL’lik bu indirim otomobil talebini artırsa da, hükümetin atladığı nokta çip krizine bağlı ortada araç olmadığıydı. Bu yüzden hem ağustosta, hem eylülde hem de ekimde otomobil satışlarında ciddi düşüşler oldu. İndirime ve yüksek talebe rağmen araç olmadığı için satış yapılamıyordu. Tabi bir taraftan da kur artışı sürüyor, zaten eylül ayından itibaren matrah güncellemesinin, kısa zamanda güncelliğini kaybedeceğine kesin gözüyle bakılıyordu.

KUR ARTIŞI %25’İ AŞTI

Zaten 13 Ağustos’tan bugüne baktığımızda kurdaki artışın yüzde 25’i aştığını, matrah güncellemesinin çoktan ortadan kalktığını görebiliyorsunuz. O dönem yüzde 50’lik ÖTV dilimine inen tüm modeller yeniden yüzde 80’lik dilime çıkmasının yanında fiyatı 12 Ağustos’un bile çok üstüne yükseldi.

Bugün çok net artık Türkiye’de otomobil fiyatlarının uçuşa geçtiğini, bırakın her ayı her hafta zam geldiğini net olarak görüyoruz.EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin’in de dediği gibi artık bu ‘kur ruleti’ değil, düpedüz Rus ruleti. Gerçi Rus ruletinde bile 6’da 1 ihtimal varken, bu rulette ihtimaliniz sıfır. Yani artık otomobilden, oluşan ve oluşacak yüksek fiyatlardan yana hiç şansımız olmayacak gibi. ÇOK YAZIK…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.