Otomobil alacaklar dikkat! Otomobillerde hayat kurtaran teknoloji...

Otomobil alacaklar dikkat! Otomobillerde hayat kurtaran teknoloji...

Otomobil üreticileri geliştirdikleri fren sistemleriyle kazaların önüne geçmeye çalışırken bir kısım sistemlerle araçların kilitlenmesi, savrulması ve devrilmesi gibi durumlar engellenmeye çalışıyor.

Bir otomobilde olmazsa olmaz olan en önemli özellik güvenli olmasıdır.

Otomobilinize bulunan aktif veya pasif güvenlik donanım ve ekipmanları hayat kurtarırken, kazadan yara almadan kurtulabilmenizi de sağlar.

OTOMOBİLLERDE ABS (ANTİLOCK BRAKİNG SYSTEM) NE İŞE YARAR?

ABS otomobillerde süratte yapılabilecek ani bir frende direksiyon hakimiyetinin kaybolmamasını sağlayan hayat kurtaran bir fren sistemidir.

ABS'ye sahip bir otomobil her bir tekerleğin dönüş sayısını sürekli denetleyen bir sisteme sahiptir.

Kaygan zeminde fren yapma durumunda veya tekerleğin kilitlenmesi gibi durumlarında  ani düşüşler meydana gelmektedir. Otomobilinizdeki bulunan bu sistem olağan üstü bu durumu fark ederek fren basıncını düşürür.

Tekerlek tekrar hızlanınca ise fren basıncını tekrar yükselterek tekerleğin fren yapması arttırılır. Bu işlem saniyede birçok kez gerçekleşir. Böylece tekerlekler kitlenmez ve direksiyonun tekerlekler üzerindeki  kontrolünü kaybedilmemiş olur.

1920 yıllarında kullanılan fren sistemleri ABS’nin atası olarak kabul görmektedir. Bununla beraber bu sistem 1950’li yıllara kadar sivil uçaklarda, 1978 yılında Mercedes Benz S Serisine kadar da otomobillerde bulunmamıştır.

ABS aracın fren mesafesini azaltmak veya daha iyi fren yapmasını sağlamaktan ziyade fren yapma işleminin kontrollü bir şekilde yapılmasını sağlar.

ESP (ELEKTRONİK STABİLİTE PROGRAMI)

Otomobil üreticileri arasındaki artan rekabet bir yana, yasalar ve tüketici farkındalıkları otomobillerdeki güvenlik sistemlerine de yansımaktadır. ABS'den sonra otomobildeki en çok tercih edilen ESP yani diz ve perde hava yastığı gibi güvenlik donanımları yer almaktadır.

Dinamik denge kontrolü DSC olarak bilinen ESP çekiş kaybını tespit ederek ve patinajı azaltıp aracın dengesini artıran önemli bir güvenlik sistemidir.

ESP direksiyon kontrolü kaybını tespit ettiğinde, sürücünün gitmek istediği yöne göre aracın frenlerini otomatik olarak sıkmaya başlar.

Kimi ESP sistemleri, kontrol tekrar sağlanana kadar motor gücünü de azaltır. ESP aracın viraj alma performansını artırmak yerine, kontrol kaybını en aza indirmeye yardımcı olur.

ESP, sensörler ve kontrol ünitelerinden oluşur. 

Ani manevra, virajlara hızlı girme ve ani fren gibi nedenlerle araç savrulduğunda ESP kontrol ünitesi; direksiyon açı sensörü, hız sensörü ve savrulma sensörlerinden gelen bilgileri yorumlayarak aracın gerektiği gibi gidip gitmediğini sorgular ve buna göre tekerleğe fren uygular. 

TCS (TRACTİON CONTROL SYSTEM) ÇEKİŞ KONTROL SİSTEMİ

TCS yani Traction Control System olarak adlandırılan sistem Türkçe’de “Çekiş Kontrol Sistemi” şeklinde bilinir. TCS Almanca karşılığı ile ASR ismiyle karşımıza çıkar. ESP’nin bir yardımcısı gibi çalışmaktadır ve asıl amacı hareket halindeki aracın yol tutuşu kaybı yaşamasını engellemektir. TCS sisteminin var olabilmesi için de ABS sistemine sahip olmak gerekir.

Çekiş Kontrol Sistemi TCS tüm işleri yapmak için bazı parçalardan yararlanmaktadır...

Bunlar... 

Teker hız algılayıcıları

ABS hidroloği

Elektronik Kontrol Ünitesi

Teker hız algılayıcıları: Tekerlerin üzerinde bulunan ve tekerlerin dönüş hızını algılayan parçalardır.

ABS hidroloği: Teker hız algılayıcıları içindeki valfler her bir tekere giden fren basıncı miktarını ayrı ayrı kontrol edebilir. TCS patinaja giren tekerin hızını düşürmek için ABS hidroloğini kullanır ve fren uygular.

Elektronik Kontrol Ünitesi (ECU): TCS’nin kritik durumlarda ne yapması gerektiğine burada karar verilir.

Çekiş kontrol sisteminin devreye girebilmesi için çekişin gerçekleştiği tekerlerden birinin patinaja başlamış olması gerekir. 

ABS sisteminde yer alan teker hız algılayıcıları sayesinde TCS devreye girerek aracın patinaj yapan tekerini frenler ve hızını azaltır.

BAS FREN YARDIM SİSTEMİ (BRAKE ASSİST SYSTEM)

BAS, aracın sistemine destek olarak ilave edilen fren destek sistemlerinden biridir.

Araçla seyir halindeyken ani frenle hızla basmanız halinde fren pedalı BAS'ı harekete geçirir ve fren yolunu kısaltır. Bu esnada frenlemenin gücü de arttırılır.

BAS, acil bir durumda frenleme basıncını artıran bir otomobil frenleme teknolojisidir.

 BAS bir başka deyişle radar sensörleri sayesinde çevredeki nesnelerin uzaklığını algılayarak çarpmalı kaza oluşması durumunda frenleme sağlamaktadır.

Fren pedalına tam olarak basılmıyorsa, ABS sistemi devreye girene kadar frenleri sıkarak aracın mümkün olduğunca çabuk durmasını sağlamaya çalışır.

EDL ELEKTRONİK DİFERANSİYEL KİLİDİ

EDL yani Elektronik Diferansiyel Kilidi daha çok kötü yol koşullarında çekişi ve hızlanmayı hızlandırır. EDL, ABS ve ESP gibi taşıt hareket sistemlerinden bir tanesidir.

Rampaların çıkılması daha kolay hale getirirken kaza oranını en aza indirmeyi sağlar

Son yıllarda otomobil üreticileri araçlarda ABS ve ESP gibi sistemlerin yanında EDL, yani elektronik diferansiyel kilidi sistemlerini de kullanmaktadır. Sürücülerin güvenlikleri ve konforlu bir sürüş yapmaları için kullanılan bu sistem çok tercih edilen sistem haline gelmiştir. EDL araçlardaki diğer sistemlerin bilgileriyle devir farklarını tespit eder ve tekerlek devirlerini normal değerlerlere getirir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.