Oteller gerekli şartları sağlayınca vatandaş tatile çıkmaya başladı

Oteller gerekli şartları sağlayınca vatandaş tatile çıkmaya başladı

IHATO Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp Kamil Gaysı, “Vatandaş bir süre endişeliydi, güven ortamı istiyordu. Oteller gerekli tüm şartları sağladığı için bugün vatandaş tatile çıkmaya başladı” dedi

Korona virüs sürecinde iş kaybı yüzde 90'ları bulan turizm sektöründe yavaş yavaş hareketlenme başladı. İç turizm canlılık kazandı. Tatile çıkma konusunda bir süre ciddi şekilde endişe yaşayan vatandaş, sosyal mesafe kuralını dikkat ederek, otellerin de gerekli tüm kriterleri sağlaması durumunda tatile gidebileceğini söylüyor. Bir kesim vatandaş da virüsten dolayı tatile çıkma düşüncesine mesafeli duruyor. Oteller ise virüse karşı gerekli tüm önlemlerin alındığını söylüyor.

COVİD-19 SÜRECİ SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Uluslararası Helal Turizm Derneği (IHATO) Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp Kamil Gaysı, Covid-19 salgınının, ekonomiyi oluşturan tüm sektörler üzerinde yakın tarihte görülmemiş büyüklükte, dramatik bir etki oluşturduğunu söyledi. Her 5 vatandaştan 4'ünün Covid-19 sürecinden olumsuz etkilendiğini aktaran Gaysı, Sektör temsilcileri, gelecekten endişe duymaya başladı. Turizm sektörü de bu durumdan en fazla etkilenen sektörler arasında. Oluşan sağlık temelli kriz koşulları, turizm talebinin salgına ve tatile yönelik değerlendirmelerine ilişkin bilgileri, çok daha önemli hale getirdi. ” dedi.

adsiz-002.jpg

OTELLER HİJYEN KRİTERLERİNİ SAĞLIYOR

Bugün itibariyle turizm sektöründe gözle görülür bir canlanma olduğunu aktaran Gaysı, daha sonra şunları kaydetti: “Sektör, bugünlerde ciddi manada canlanmaya başladı. Vatandaş nezdinde güven ortamı oluşturuldu. Vatandaş, virüs düşmanının tanındığına, salgının kontrol altına alındığına ikna olduktan sonra tatile gitmeyi düşünüyordu. Tatil için ise en çok Temmuz ayı tercih ediliyor. Temmuz ayını sırasıyla; Ağustos, Eylül ayları izliyor. Tatil için en çok Antalya, Muğla ve İzmir tercih ediliyor. Ancak Antalya talebinde azalış, Muğla talebinde artış sinyali var. Yine vatandaşın büyük bir kısmı, otellerin gerekli tüm önlemleri aldığını düşünüyor. Covid-19 salgınından sonra otellerin hijyen kriterlerini sağladığına dair almış oldukları sertifikalar ise insanların bu güvenini boşa çıkarmıyor. Helal turizm sertifikasına sahip, muhafazakâr otellerde zaten hiç bir sorun yaşanmadı. Bay ve bayan havuzlar ayrıydı. Salgından öncede tüm önlemler alınmıştı. Otellerin alanları zaten geniş, sosyal mesafe kurallarına dikkat ediliyor.”

KARARSIZ VATANDAŞIN ENDİŞESİ GİDERİLMELİ

“Bazı vatandaşlar da tatile çıkıp çıkmama konusunda kararsız” diyen IHATO Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp Kamil Gaysı, şu sözlerle konuşmasını noktaladı: “Kararsızlar ikna edilirse, oteller için talep daralması en fazla yüzde 33 düzeyine kalır. Bir kesim, salgın biter bitmez tatile gitmek istiyor. Yaklaşık yüzde 20'lik bir kesim de kesinlikle tatile gitmek istemiyor. Bu çerçevede; salgınla mücadele sürecindeki başarı sürdürülerek endişe giderilmeli. Belirli bir eşikten sonra, artık tatil yapma isteği konusunda talebin motivasyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı ve sektör işbirliğinde

arttırılmalı. Tatile çıkma isteğinin arttırılmasında ana strateji, endişe duygusunu oluşturan etkenler ile mücadele etmek üzerine kurgulanmalı.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.