Osman Başaran: Orman, Yurdun Hem Süsü Hem Gücüdür!

Osman Başaran: Orman, Yurdun Hem Süsü Hem Gücüdür!

Siyasi Partilerin Konya’daki Selçuklu İlçe Başkanları; fikirlerini, siyasi görüşlerini, ilçenin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı

Gelecek Partisi Selçuklu İlçe Başkanı Osman Başaran 

Orman, Yurdun Hem Süsü Hem Gücüdür!

      Bize bu fırsatı veren MERHABA gazetesine tekrar teşekkür ediyor ve tüm okuyucuları şahsım ve yönetim kurulum adına saygı ve sevgi ile selamlıyorum.

      Yine “bu sefer hangi derdimizi yazsam acaba” diye karasız kalmışken; orman yangınları ile içimizin yandığı günlerde kaleme aldığım son yazımı okudum. O günlerde yaşanan acziyetleri dile getirdiğimiz zaman hakkımızda söylenenler aklıma geldi ve “Şimdi yazarsam kimse bizi vatan haini ilan etmez herhalde.” diye düşünerek bu konuyu yazmaya karar verdim.

      Herkesçe malum olduğu üzere yaz aylarında ciğerlerimiz yandı/yakıldı. Yılların birikimi olan binlerce hektar ormanlık alanımız ve içinde yaşayan canlılar kül oldu. Dünyanın kıskandığı güçlü! ülkemizin düştüğü duruma hepimiz şahit olduk ve halimize acıdık. Yok yok tekrar “Uçak yoktu, THK başkanı düğüne gitti, helikopter azdı, tarımdan ve ormandan anlamayan bakan ve onu göreve getirenler yangınla mücadeleyi beceremedi vs” demeyeceğim.   “AMA BU YILDAN DERS ALIN VE HEM ORMANLARIN YAKILMAMASI HEM DE YANGINLARIN SÖNDÜRÜLMESİ İÇİN GEREKLİ VE YETERLİ TEDBİRLERİ MUTLAKA ALMALISINIZ!” diyeceğim. Ayrıcaa ciğerlerimizi yakan maşaları ve azmettiricilerini hala yakalayıp karşımıza çıkaramayan beceriksizleri de hassaten tebrik! ederim.

      Nihayet, güç bela yangınlar söndürüldü ve sıra yaraları sarmaya kayıplarımızı telafi etmeye geldi. Hükümetimiz her zaman olduğu gibi vatandaşlarla IBAN numarası paylaştı. Ne de olsa başkanlık sistemi ile birlikte ekonomi felç olmuş ve kasa boşalmıştı. Doğal olarak her ihtiyaç olduğunda yaşandığı gibi yine vatandaşa el açmaktan başka çare yoktu.

      Herkes karınca kararınca destek olmaya çalışıyordu ve destek olan kurumlardan birisi de “pek! güzel şeyler” yapan Selçuklu Belediyesi idi. Ama maalesef dağ fare doğurdu. Koskoca Selçuklu Belediyesi yangın bölgelerine 10 bin fidan bağışı yapıldığını duyurdu. (10 bin fidanın piyasa değeri yaklaşık 10 bin TL, bakanlığın kazık fiyatları ile de 100 bin TL) İyi ama aynı Selçuklu Belediyesi sadece bir vakfın hikaye yarışması için 254 bin TL’yi, ORYANTİRİNG (harita ile yön bulma) eğitimi için 77.880 TL’yi, bir tiyatro oyunu için 96.760 TL’yi, başka bir vakfın programında konuşma yapacak bir eğitimcinin seyahat ve konaklama gideri için 53.100 TL’yi vs vs gözünü bile kırpmadan harcamamış mıydı? “Eminim çok daha fazlasını yaparlardı ama ne yazık ki belediyemiz, 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan firmalardan, 2664 sayılı kanuna göre alması gereken ilan ve reklam vergisini almayı UNUTTUĞU için 10 bin adetçik fidan desteği sağladılar” diyenleriniz olabilir elbette. ????

      Peki ama bu Selçuklu Belediyesi bir yılda, İHALE YAPMADAN, doğrudan temin yöntemi ile 1,4 MİLYON TL’lik fidan alımı yaptığı için Sayıştay tarafından ikaz edilen belediye değil miydi? Ayrıca bu belediyenin kendine ait 90.000 m2 fidanlığı yok muydu?

      “Amaan kardeşim, 90 bin m2 fidanlığı var elbet ama çevre bilincini gerçekleştirmek için bir yılda, 300 bin m2 ağaç dikeceğini beyan ettiği halde bu hedefinin sadece %18’ini (54.539 m2) gerçekleştiren belediyeden daha ne bekliyorsun?”, “Yangınla mücadele için görev yapması gereken iş makinalarını, ormanların yandığı günlerde, Hobi Bahçesi Mağdurları’nın evini yıkmak için gönderen başkandan daha ne bekliyorsun?” diyenler çıkabilir. Haklısınız, biz de sizin gibi düşündük ve beklemedik. Selçuklu Belediyesi’ne çağrıda bulunduk: “10 bin fidan Selçuklu’ya yakışmaz, minimum 42 bin fidan, hatta nüfusumuz kadar (663.000) fidan göndermeliyiz. BİZ ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA ve DESTEĞE HAZIRIZ” dedik. Pandeminin devam ettiği bu günlerde, içinde bir tane çikolata firması olmayan ve girişi 50 TL olan “Çikolata ve Kahve Festivali” yapmakla çok meşgul olsalar gerek, halen cevap vermediler bize! 

      Baktık ki onlardan bir şey olacağı yok, “tırnağın varsa başını kaşı” diyerek kendi bağışımızı kendimiz yapmaya karar verdik. GELECEK Partisi Selçuklu İlçe Teşkilatı olarak “şehitlerimizin ve gazilerimizin sayısı kadar fidanı yangın bölgesine götürelim ve gidip dikelim” diye karar verdik. Verdik vermesine ama bu kez de Tarım ve Orman Bakanlığı’na takıldık. “Siz kafanıza göre fidan bağışı ve dikimi yapamazsınız. Fidan başına 10 TL bize bağış yapacaksınız, biz gidip fidanları dikeceğiz.” dediler. “İyi de sayın bakanlık, biz T.C. Orman Genel Müdürlüğü Konya Orman Bölge Müdürlüğü Fidanlık Müdürlüğü’nden (ne çok müdürlük var yaa) çınar ağacı fidanını 4 TL’ye alıyoruz. Başka tür ağaç dikmek istersek tanesi 1 TL’ye fidan var. 10 TL çok fahiş bir fiyat. Yoksa siz de kebapçılar gibi fırsatçılık, patates üreticileri gibi stokçuluk mu yapıyorsunuz? Bakın enflasyon %19’a çıktı (yersen). Yok yok sanırım siz dolarla maaş alıyorsunuz ya da dolar borcunuz var.” diyecektik ki bakanlığın kazık fiyatının sebebini anladık. Sayın bakanlığımız, çok kıymetli 30 bölge müdürüne 0 kilometre cip almıştı ve bunun bakanlığa maliyeti tam 60 milyon TL idi. “Ee bir taraftan cipe 60 milyon TL harcayacaklar, bir taraftan tarım ve orman ile ilgili hiçbir bilgisi olmayan işletmeci Tarım Bakanı’nın onlarca danışmanına maaş ödenecek. Bu paralar nereden çıkacak? İşletmeci! bakan deneyimini konuşturuyor.” dedik ve göz göre göre bakanlığımıza zarar teklif ettiğimiz için kendimizden utandık, adamlara hak verdik.                     Bir sonraki yazımda görüşmek üzere hoşça kalın.  

      Sonuç mu?

      Haa pardon onu da anlatayım. Malum bizde geri vites yok. O fidanlar dikilecek! Sonuçta kıraç Konya’mızın da o ağaçlara ihtiyacı var. “Biz şehitlerimizin ve gazilerimizin sayısı kadar ağaç dikeceğiz. Lütfen bize yer gösterin.” diye dilekçe yazdığımız Orman Bölge Müdürlüğü henüz lütfedip cevap yazmasa da, Allah izin verirse, 14 Kasım Pazar günü, geçen yıl olduğu gibi genç-yaşlı, kadın-erkek, çoluk-çocuk fidan dikeceğiz inşallah. Herkesi bekliyoruz. Nereye olduğunu şu anda bende bilmiyorum inanın. Müdürlük yer gösterirse oraya, göstermezse yıkılan hobi bahçelerine dikeriz. ???? Yeri, saati ve konumu sosyal medya hesaplarımızda paylaşacağız.

En kısa zamanda tekrar görüşebilmek ümidiyle, sağlıkla kalın inşallah.

Not: Sahi bu kadar fidan, ağaç ve ormandan bahsetmişken sormasam olmazdı. “ASLIM ORMANI NEREDE”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.