Ortalamayı aştık
YAĞIŞ UZUN YILLAR ORTALAMASI ÜSTÜNDE
Uzun yıllar ortalamasının üzerinde seyreden yağışlar, yer altı sularının beslenmesi, barajların dolması ve tarımsal alanlardan daha çok verim alınmasını sağlaması açısından sevindiriyor. Meteoroloji Konya Bölge Müdür Vekili Numan Kayaaslan, Konya merkez ve ilçelerinde Ocak ayı yağış miktarının geçen yılın aynı dönemine oranla biraz düştüğünü ancak, uzun yıllar ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti.
ŞUBAT YAĞIŞLARI İLÇELERDE ETKİLİ
Şubat ayının ilk günlerinden itibaren Konya ve çevresinde genel olarak yağışlı bir havanın hakim olduğunu söyleyen Meteoroloji Konya Bölge Müdür Vekili Numan Kayaaslan, yağışların Konya şehir merkezinden daha ziyade ilçelerde etkili olduğunu belirtti. Numan Kayaaslan, “Şehir merkezinde yağışlar daha çok yağmur şeklinde görünse de 1 – 9 Şubat tarihlerinde ilçelerde kar yağışı hakim oldu” dedi.
ŞİDDETLİ RÜZGAR UYARISI!
Sadece Karaman ilinde uzun yıllar ortalamasının altında yağış görüldüğüne dikkat çeken Numan Kayaaslan, hafta boyunca etkili olmasını tahmin ettikleri hava durumunu da anlattı. Yarından itibaren Konya ve çevresinde yağış beklediklerini söyleyen Kayaaslan, güney-kuzey yönünde orta şiddette ve zaman zaman şiddetli rüzgar eseceğini belirterek, halkı dikkatli olmaları yönünde uyardı.
Uzun yıllar ortalamasının üzerinde seyreden yağışlar yeraltı sularının beslenmesi, barajların dolması ve tarım alanlarından daha çok verim alınmasını sağlaması açısından sevindiriyor
Devlet Meteoroloji İşleri Konya Bölge Müdür Vekili Numan Kayaaslan, Konya merkez ve ilçelerinde yağış miktarının uzun yıllar ortalamasının üzerinde olmasının sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti.
YAĞIŞLAR, UZUN YILLAR ORTALAMASININ ÜZERİNDE
Geçen yılın Ocak ayına göre yağış miktarının biraz gerilediğini ancak, uzun yıllar ortalamasının çok daha üzerinde yağış düştüğünü belirten Numan Kayaaslan, “Yağış miktarlarının son dönemde artış eğiliminde olması ülkemiz açısından sevindirici bir gelişme. Kuraklık nedeniyle yeraltı suları çekilmekte, kullanılabilir su kaynakları azalmakta, barajlardaki su miktarı her geçen gün biraz daha düşmekte ve tarım arazilerinden istenilen verim alınamamaktaydı. Son dönemde yağış miktarlarının artış eğilimine girmesi bu sorunların çözümü açısından iyi bir gelişme oldu” dedi. Konya ve bölgesindeki illere bakıldığında Karaman dışında yağış miktarları uzun yıllar ortalamasının üzerinde.
Konya ve Karaman illeri ile Konya’nın bazı ilçelerinde 2010 yılı Ocak ayı yağışları, 2009 yılı Ocak ayı yağışları ve uzun yıllar Ocak ayı ortalamasına bakıldığında oluşan tablo ise şöyle:
2010 Ocak ayı 2009 Ocak ayı Uzun Yıllar Ortalaması
Konya 44,2 kg 60,1 kg 36,8 kg
Karaman 32,6 kg 66 kg 41,5 kg
Akşehir 79,6 kg 62,9 kg 65,7 kg
Beyşehir 89 kg 71,3 kg 65,7 kg
Cihanbeyli 56,5 kg 43,7 kg 34,7 kg
Çumra 43,6 kg 77,4 kg 36,6 kg
Ereğli 40,5 kg 52,8 kg 30,5 kg
Hadim 125,8 kg 153 kg 113,9 kg
Ilgın 69,4 kg 64,1 kg 37,9 kg
Karapınar 37,4 kg 63,8 kg 29,1 kg
Kulu 67,2 kg 57 kg 44,4 kg
Seydişehir 135 kg 227 kg 125,7 kg
Ulukışla 44,3 kg 29,2 kg 32,3 kg
Yunak 65,4 kg 46,8 kg 38 kg
Yağışlara bağlı Ocak ayında hava sıcaklık değerleri de değişkenlik gösterdi. Konya’da Ocak ayında ölçülen en yüksek sıcaklık 17,2 derece olarak ölçülürken, en düşük sıcaklık -10,7 olarak belirlendi. Konya’da Ocak ayı ortalama sıcaklığı ise 3 derece olarak bildirildi.
ŞUBAT YAĞIŞLARI İLÇELERDE ETKİLİ
Şubat ayının ilk günlerinden itibaren Konya ve çevresinde genel olarak yağışlı bir havanın hakim olduğunu söyleyen Meteoroloji Konya Bölge Müdür Vekili Numan Kayaaslan, yağışların Konya şehir merkezinden daha ziyade ilçelerde etkili olduğunu belirtti. 1-9 Şubat tarihlerinde Konya merkez ve ilçelerde görülen yağış miktarlarını şu şekilde açıkladı: “Konya merkez 5,7 kilogram, Akşehir 15,5 kilogram, Beyşehir 26 kilogram, Cihanbeyli 4,4 kilogram, Çumra 10,1 kilogram, Ereğli 18 kilogram, Hadim 39,5 kilogram, Ilgın 17 kilogram, Karapınar 4,4 kilogram, Kulu 6,5 kilogram, Seydişehir 59,8 kilogram ve Yunak 15,8 kilogram.”
ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE HAVA NASIL OLACAK?
Yağışlı geçen Ocak ayının ardından İç Anadolu Bölgesi’nde Şubat ayı da yağışlı başladı. Konya’da bugün ve yarın yağış beklendiğini söyleyen Meteoroloji Konya Bölge Müdür Vekili Numan Kayaaslan, hava sıcaklık değerlerinin ise 2 ile 9 derece arasında olacağını söyledi. Güney-kuzey yönünde etkili rüzgar eseceğini belirten Kayaaslan, rüzgarlı havalarda soba ve doğalgaz zehirlenmelerinin arttığına dikkat çekerek, halkı tedbir almaları ve dikkatli olmaları yönünde uyardı.
RASİM ATALAY





Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.