Ortakarpuz: Fiyatları biz değil hakem heyeti belirliyor

Ortakarpuz: Fiyatları biz değil hakem heyeti belirliyor
Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Metin Ortakarpuz, son günlerde hal esnafına yönelik artan “fiyatları keyfi yükseltiyorlar” iddialarına tepki gösterdi. Ortakarpuz, “Bizde yiyici kesim yok, mücadele var” dedi.

Son günlerde hal esnaflarına karşı piyasadaki bilgi kirliliğinin önüne geçmek adına açıklamalarda bulunan Konya Sebze Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Metin Ortakarpuz, hal esnafının günah keçisi ilan edilmesine karşı çıktı.

Üretimden tüketime uzanan zincirdeki maliyetlerden bahseden Ortakarpuz, fiyat artışlarının esnafın cebine değil, nakliye ve küresel krizlere gittiğini dile getirdi. Konyalı hal esnafının hiçbir zaman yüksek fiyatla mal satmayacağını ifade eden Metin Ortakarpuz, gece 12’de kepenk açıp Konyalının sofrasına en uygun ürünü ulaştırmak için savaş verdiklerini söyledi.

‘FİYATI ESNAF DEĞİL, HAKEM HEYETİ BELİRLİYOR!’

Piyasalarda dolaşan “Hal esnafı kendi kafasına göre fiyat artırıyor” söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını belirten Ortakarpuz, fiyatların bir komite tarafından belirlendiğinin altını çizdi. Türkiye’de sebze-meyve işinin arz-talep meselesi olduğuna değinen Ortakarpuz, “Üretim bölgelerinde hakem heyeti, üretici birliği ve tüccarlar bir araya gelerek fiyat tespiti yapar. Konya’ya gelen mallar, bu tespit edilen fiyatların üzerine masraflar eklenerek satılır. Çoğu zaman kâr bile etmeden, hatta zararına satış yaptığımız günler oluyor. Konyalı hal esnafı ile tüketiciyi karşı karşıya getirmek isteyenlere müsaade etmeyiz. Biz yiyici kesime karşıyız. Tüketici ile hal esnafın arasına düşmanlık girmesin. Fiyatları hal esnafı değil, hakem heyeti belirliyor” ifadelerini kullandı.

4-2-ortakarpuz.jpg

‘1 BUÇUK AYDA YAŞANANLAR NAKLİYE OLAYLARINI ALTÜST ETTİ’

Bölgesel krizlerin Konya vatandaşlara yansımalarını değerlendiren Ortakarpuz, özellikle İran-ABD savaşı durumunun nakliye sektörünü vurduğunu belirtti. Ortakarpuz sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: “Son 1 buçuk ayda yaşananlar nakliye olaylarını altüst etti. Daha önce kilosu 3-4 TL’ye gelen nakliyeler, bugün 7-8 TL’ye fırlamış durumda. Bunun üzerine ambalajı, işçiliği ve diğer giderleri eklediğinizde sadece Konya’ya giriş maliyeti 10 lirayı buluyor. Üreticimiz de tüketicimiz de bu gerçeği bilsin. Biz gece 12’de hal kapılarını açıp, Konya’nın meyve-sebze ihtiyacını karşılamak için ter döküyoruz.”

‘HAVALAR ISINDIĞINDA FİYATLAR GERİ ÇEKİLECEK’

Geçmiş aylarda yaşanan sel felaketleri ve aşırı yağışların seralardaki üretimi olumsuz etkilediğine vurgu yapan Ortakarpuz, “Havaların ısınmasıyla birlikte fiyatlar düşüşe geçti. Daha önce 5 kilo ürün beklenen seradan yağışlar nedeniyle 1 kilo mal çıktı. Haliyle fiyatlar tavan yaptı. Ancak bugün itibarıyla biberden patlıcana kadar ciddi bir düşüş var. 200-300 TL’ye kadar çıkan biberler bugün 80-110 TL’ye bandına geriledi. 250 TL’yi gören patlıcan ve salatalık şu an 15-25 TL seviyelerinde. Domateste ise üretim bölgesindeki soğuklar nedeniyle bir kızarma bekleyişi var; havalar ısınır ısınmaz orada da fiyatlar hızla geri çekilecektir.”

8begimmcv0ypg2tg6qe6fgoemerg848hninanv0k-001.jpg

‘KİMSENİN KAFASINA GÖRE ZAM YAPMA LÜKSÜ YOK!’

Ramazan ayında yaşanan aşırı talebin fiyat dengesini bozduğunun altını çizen Metin Ortakarpuz, sözlerini şu cümlelerle noktaladı: “Vatandaşımız bazen aşırı saldırgan olabiliyor. 1 kilo domatesle bir hafta geçinebilecekken, panikle 5 kilo alıyor. Bu da piyasayı tetikliyor. Öte yandan Adana’daki sel felaketi taze patates ve soğan fiyatlarını 10-15 gün daha etkileyebilir. Biz Belediye ve Hal Müdürlüğü nezdinde her gün fiyat tespiti yapıyoruz. Kimsenin kafasına göre zam yapma lüksü yok. Her zaman tüketicimizin yanındayız, en hesaplı ürünü manav ve pazar tezgahlarına ulaştırmaya devam edeceğiz.”

Kaynak:Muharrem Dursun

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum