Önder çiftçiler iş başında
Yayınlanma:
Çiftçilerin gelişen teknolojiyi en iyi şekilde kullanmasını sağlamak ve tarımda birim alandan alınan verimi artırmak amacıyla Önder Çiftçi Danışma Derneği kuruldu
Derneğin tanımı dün Konya Ticaret Borsası’nda Vali Aydın Nezih Doğan, Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya Ticaret Borsası Başkanı M. Uğur Kaleli ve Tarım İl Müdürü İbrahim Doster’in yanı sıra çok sayıda çiftçinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Programa ev sahipliği yapan KTB Başkanı Kaleli yaptığı açılış konuşmasında, “Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği’nin temel amacı, tarımsal işletmelerde verimliliğin arttırılması için, çiftçi gelirini yükseltmeye yönelik danışmanlık grupları oluşturmak, tarım sektöründe mesleki bilgi ve görgünün yaygınlaşmasına yardımcı olmak, çiftçi sorunlarını iyi tespit edip, sorunların çözümünde doğru bilgi aktarımını sağlamak olacaktır” diye konuştu. M. Uğur Kaleli ayrıca derneği kurulmasında destek sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
‘KONYA’DAKİ PROJE TÜRKİYE’YE YANSIYACAK’
Programa katılan Vali Aydın Nezih Doğan da Konya’nın tarımsal faaliyetlerin yapıldığı önemli merkezlerin başında geldiğine dikkat çekti. Vali Doğan, Konya’da üretilen bir projenin Türkiye genelini etkileyeceğine dikkat çekerek, “Çiftçinin kanaatı kolay kolay değişmiyor. Çünkü yaptığı iş oldukça riskli. Bu değişmezlik, çiftçinin gelirlerinin de değişmemesine neden oluyor” dedi. Önder Çiftçiler uygulamasında çiftçilerin kendi içlerinden seçtikleri önderlerle değişim ve dönüşümü göreceklerine dikkat çekerek, “Bu yapı sayesinde çiftçilerimiz gelişime ayak uydurarak gelirlerini artıracaklar. Çiftçi, birbirinden etkilenerek gelişimi daha hızlı takip edecek. Umuyorum ki, Konya tarımı bu uygulamadan kârlı çıkacaktır” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cennet Oğuz projenin sunumunu yaptı. Hedeflerinin çiftçinin bilgiye ve teknolojiye kolayca ulaşabilmesini sağlam olduğunu söyleyen Prof. Dr. Oğuz, “Bölgenin tarım gücünün yeterince değerlendirilememesinden kaynaklanan ürün verim ve gelir kayıplarını azaltabilmek, tarımsal danışmanlık alanındaki eksikleri gidermek, bölge kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla böyle bir yapılanmaya ihtiyaç duyulmuştur. Kalkınmada en önemli faktör beşeri ve sosyal sermayedir. Bunu iyi kullanmak gerekir. Çiftçinin ortak sorunlarına ortak akılla çözüm bulmalıyız” diye konuştu. Daha sonra çiftçiler, Önder Çiftçi Danışma Derneği’ne kayıtlarını yaptırdı.
RASİM ATALAY
Gündem





Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.