ÖLÜMÜ SEVMEK

Allah (cc) el-müminün 115 de buyurdu :

'Bizim sizi boş yere bir oyun ve eğlence olarak yarattığımızı ve sizin bize döndürülüp getirilmeyeceğinizi mi sandınız ? '

Yine el-kıyame 36 da ' İnsanoğlu kendisinin başıboş bırakılacağını sanıyor ?'

Net ve kesin hüküm şu : Sizi boşuna yaratmadık.Biz amacımız var.Huzuruma gelip hesap vereceksiniz.İnsanoğlu Kuran-ı Kerimi gönül gözüyle okuduğu zaman , bu gerçeği hemen anlayacaktır.

Kuran-ı kerime bütünüyle baktığımız zaman anlıyoruz ki dünya imtihan yeri ve bir takım sorumluluklarımız var.

Binlerce insanlar geldi geçti.Peygamberler geldi.Kitaplar ve sahifeler getirdi.Emir ve yasaklar kondu.Uymayan nice kavimler helak oldu gitti.Ad Semud ve Nuh kavimleri acı örnekler.

Öldükten sonra dirileceğiz.Amentü de hem inanıp hem okuyoruz.Dünyada iken yaptıklarımız , söylediklerimiz yazdıklarımız hepsi meleklerle kayda geçiyor ve mahşerde de elimize verilip okumamız emredilecektir.Orada mahcup olmamak için kitabımızı dünyada okumalıyız.Ölmeden önce ölürsek , inancımızı amelimizi düzeltir , inşallah eğrisi olmayan sırat-ı müstakim yolunda ömrümüzü tamamlarız.

Kendimize sorsak nereden geldik nereye gidiyoruz ? Bu geliş ve gidişin sebebi ne ? Kimin mülkünde oturuyoruz ? Kimin nimetlerini yiyip içiyoruz ? bu soruları çoğaltmak mümkün.Acilen toparlanmaya ve düşünmeye ihtiyacımız var.

Firavn son anda iman etti ama fayda vermedi.İşleri yarıda bırakmak tehlikeli.Madem ki ölüm var madem ki hesap var Madem ki Allah ne yaptın neye yaptın ne getirdin sorulacak O zaman hazırlıklı olmamak akıllı insanın yapacağı iş değildir.

Dikkatle düşünürsek ; gelişimizde gidişimiz de ilahi programda yazılı dönüşümüzü Allah gizli tutmuş bize rahmet olsun diye bugün veya yarın ama dönüş kesin Mezarlıklar dönen insanlarla dolu.

Hz Mevlana anlatıyor : Bir adam korku içinde Jz Süleymana geldi bu sabah azrail bana hışımla baktı benim canımı alacak rüzgara emret beni hindistana atsın.Hz Süleyman onu hindistana gönderdi Azrail Hz Süleymana gelince Azraile sordu Neden adama hışımla baktın ? Azrail hışımla değil hayretle baktım Rabbim bana o kulunun Hindistanda canını almamı emrettiBu adam kanatlı kuş olsa Hindistana yetişemez Bu adam oraya nasıl gidecek diye hayret ettim Hindistanda ruhunu aldım.Olayda anlatıldığı gibi ölüm saati değişmiyor.Alimlerimizin uzun ömürden maksat kişi sağlığında sadaka-i cariye olarak su yol cami yaptırır amel defteri kıyamete kadar açık kalır böylece ömrü uzamış olur diye tefsir ettiler.

Müslüman için istirahat iyi bir ölümle teneşirde başlar , kabir ve ebedi alemde devam eder.Bütün bunlar bizi korkutmasın insanoğlunun işlediği günahları Allahın mağfiretinden daha büyük değildir.

Büyük verli Bişr-i Hafi ye sordular : ölümden korkuyormusun ? cevap : korkulmaz mı rabbimizin huzurna çıkacağız.

İmam Şafi (ra) vefatından biraz önce sordular : Nasılsın ? cevap : Bir haber bekliyorum iyi gelip sevinecekmiyim ? kötü haber gelip üzülecekmiyim bilmiyorum.

Büyük veli Mazhar-ı Can Canan'a sordular : Ölümle aran nasıl ? Cevap : Ölümden -korkulur mu Rabbime kavuşacağım.Sevdiğim çok sevdiğim peygamberlerime ve dostlarıma kavuşacağım Aynı dediği gibi şehadeten sevdiğinin huzuruna çıktı.Örnekler çok bize düşen bunlardan ders almak.

Hissemize düşenler :

1Ölümü hiç hoşunuza gitmese de unutmamak

2 Hayat kısa ve sınırlı Dünyadan işini tamalayıp giden hiç kimse yok Ders almalıyız

3 Rabbimizi Peygamberlerimizi çok sevelim.Peygamberimiz buyurdu ki ' kişi sevdiği ile beraberdir'

4 Hz Ömeri hatırlayın Hizmetlisi her gün gelir ölüm var Ya Ömer derdi bir gün gelme dedi Hizmetli neden diye sordu Sakalıma ak düştü haberci geldi dedi.

Korkuyla birlikte ümitsiz olmayalım.Ayetler açık Allahtan ancak kafirler ümidini keser Rabbimiz bizlere ümitle geli diye ferman buyurdu Bizler o emre amadeyiz.Sevdiklerimizle ahirette hasret gidereceğiz.Hoşçakalın.Allaha emanet olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sizlerden Biri Arşivi

Hatırlatma-Mutlaka Okuyun

04 Aralık 2025 Perşembe 10:41

İLLA EDEP

02 Aralık 2025 Salı 05:13

TAKDİM

01 Aralık 2025 Pazartesi 04:06