Ölümden sonraki kimlik MEZAR TAŞLARI

Ölümden sonraki kimlik MEZAR TAŞLARI

İnsanların öldükten sonraki kimlikleri olan mezar taşları aynı zamanda toplumun aynası olarak nitelendiriliyor.

Ad, soy ad, doğum tarihi ve baba adı gibi bilgilerin bulunduğu mezar taşlarını tam anlamıyla bir kimlik konumunda. İlerleyen yıllarda insanların yakınlarının mezarını bulmada da başrol oynuyor mezar taşları. 41 yıldır mezar taşçılığı yapan ve baba mesleğini sürdüren Ahmet Akten, işlerin ilerleyişi ve mezar taşı kültürü hakkında bilgiler verdi. Tamamen el işlemeciliği olan mezar taşları üzerindeki işlemeler ve yazılar yoğun ilgi görüyor. El emeği ile yazdıkları yazılar sebebiyle görenlerin takdirini topluyor mezar taşı ustaları. Genel itibariyle mezar taşlarına Hz. Mevlana ve Yunus Emre’nin ölüm ile alakalı özlü sözlerin yazıldığını belirten Ahmet Akten, fiyatların, yazıların uzunluğu ve işçiliğe göre değiştiğini ifade etti. Oymalı bir mezar taşının genel bilgiler yazılması halinde ortalama fiyatının 60 TL olduğunu dile getiren Akten, “Kenarlar mozaik olduğu takdirde tamamen bir mezar 300 TL civarında tutuyor. Eğer tamamı mermer olursa fiyatlar 400 TL’den başlıyor. Daha kaliteli mezar yaptıran vatandaşlarımız da oluyor. Mesela granit üzerine altın suyuyla yazı yazılmış mezarlar var. Bunların fiyatları ise 4 bin TL ye kadar çıkabiliyor” dedi.KANUNEN 3 AY MEZAR YAPTIRMAK YASAK
 Cenaze defnedildikten sonra kanunen 3 ay mezar yaptırmanın yasak olduğunu ifade eden Akten, “Kanuni olarak cenazeye otopsi yapılması gereken olaylar meydana gelebiliyor. Bu sonuçta 3 aydan önce mezar yaptırmak kanunen yasaktır. Yapılan mezarın çökmemesi için de cenaze defnedildikten en az bir yıl sonra mezarın yapılması gerekmektedir. Mezar erken yapıldığı takdirde mezarda çökme yaşanabilir. Sadece mezar taşı koymada ise bir maruzat yoktur” diye konuştu.
MEZAR TAŞLARI TARİHİ BİR KİTABEDİR
Geçmişten günümüze mezar taşları önemli bir bilgi kaynağı olduğu tarihçiler tarafından belirtildiği gibi Ahmet Akten tarafından da onaylanıyor. Mezar taşlarının bir milletin tapu senedi olduğunu söyleyen Ahmet Akten, “Mezar taşları sayesinde bir milletin tarihi hakkında bilgilere çok rahat ulaşılabilir. Örneğin geçmiş yıllarda İvriz’de bulunan mezar taşlarında üzüm kabartmalarına saptandı. Yapılan araştırmalar sonucunda İvriz’in üzüm merkezi olduğu öğrenildi. Bu bize gösteriyor ki mezar taşları geçmişi günümüze aktaran bir kaynaktır” dedi Mezarların aynı zamanda toplum sınırını da çizdiğini ifade eden Akten, mezar taşlarına bakılarak bir milletin dininin, dilinin ve ırkının öğrenilebileceğini söyledi. Tarihte yaşanmış birçok olayın ağıtlar sayesinde mezar taşlarından öğrenilmiştir” dedi.

 İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.