“Okumuşların hayatı başkalarına örnektir”

“Okumuşların hayatı başkalarına örnektir”

Yetmiş yıllık birikimini Konya Aydınlar Ocağı’nda dile getiren Edebiyatçı, şair, Yazar Yaşar Çalışkan, hayattan edindiği tecrübelerini hatıralar eşliğinde anlatarak “Okumuşların hayatı başkalarına örnektir” dedi

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde Konya’nın kültür hâdimlerinden Yaşar Çalışkan, doğumunun 70’inci ve hizmetlerinin 50’inci yılında hayatını, edindiği tecrübeler ışığında ve hatıralar eşliğinde dile getirdi. 70 yıllık birikimini hayatından örnekler vererek anlatan edebiyatçı, şair, araştırmacı yazar Yaşar Çalışkan, meslek liselerinde bir yıl boyunca Ahi Evran’ı anlattığını ve her konuşmasında masaya kitaplarını koyarak öğrencilere “Bunlar benim diplomam” diyerek söze başladığını belirterek “Bunun etkili olduğunu gördüm. Biz kendimizi sesimizin kuvvetiyle değil, sözümüzün kıymetiyle kabul ettirebiliriz.” dedi. Hatıralarını 32 sayfa olarak yazıya dökerek özetlediğini ifade eden Yaşar Çalışkan, okumaya başlamasının Ermenek İvriz Başyayla Köyünden amcası Ahmet Çalışkan’ın maddi ve manevi yardımlarıyla olduğunu söyledi. Ermenek’in Adiller Köyü’nde İlkokulu bitirdiğini belirten Çalışkan, “Ermenek’e giden amcam bir gün bana, paralı yatılı sınavı varmış. Senin de ismini yazdırdım” dedi. Ermenek’teki yazılı sınavı kazandım ve Konya’ya sözlü mülakata çağırdılar. 12 yaşında onu da kazandım. Kitapları ve okumayı amcam sayesinde sevdim. İvriz Köy Öğretmen Okulu mezunu olan amcam, Konya sokaklarında yürürken benim kulağıma eğilerek “Şehirde okumanın değerini bil” dedi. Allah lütfetti okuma imkânı bulduk.” diye konuştu. Çalışkan, orta ve liseyi devlet parasız yatılı olarak Konya’da okuduğunu, 1976 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden mezun olduğunu, Gaziantep Eğitim Enstitüsü’nde hocalık ve idarecilik yaptığını, Özal döneminde Konya Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda müdürlük hizmetinde bulunduğunu, Konya Lisesi edebiyat öğretmenliğinden 2000’de emekli olduğunu ve bazıları çeviri olmak üzere 20 civarında eseri bulunduğunu söyledi.

“OKUMUŞLARIN HAYATI BAŞKALARINA ÖRNEKTİR”

Hayatından kısa kısa kesitler de sunan Çalışkan, “Her işin iyisini, güzelini, mükemmelini, verimlisini tahsilli olanlar, okumuş olanlar daha iyi yapıyorlar. Çünkü okumuşların hayatı başkalarına örnektir” dedi. Çocuklarından, kitaplarından ve yazdığı şiirlerden de bahseden Çalışkan, eşi için yazdığı şiiri şöyle okudu: “Bahtım, ömrüm, iki gözüm, can içinde canım/ Tek sevdiğim, saadetlim, devletli sultanım/ Güler yüzünü, dil ve zarafetini tamam/ Bin dilim olsa eğer hakkıyla anlatamam/ Çiçeği var, gülü var, şenliği yok bahçenin/ Baharın en güzeli, kalbinde açar senin/ Kalp ağrımsın, aşkımsın, heyecanımsın benim/ İyi günde, kötü günde canımsın benim/ Kimler geldi bu sohbete, kimler geldi bilmem/ Bu gecenin muhabbetini hatırdan silmem/ Yaşar, yâr ile geçen dakikanı, saadet bil/ Tebessümle yüzüne akmasını, devlet bil.”

“HAYAT MERDİVENİNİN SON BASAMAĞINDAYIZ”

Çalışkan ayrıca, “Bizim işimiz okumaksa emekli olduktan sonra çalıştığım zamandan daha fazla okuyorum, daha fazla uğraşıyorum. Zamanımızı boş geçirmiyoruz. Ahmet Hamdi Tanpınar, “Beş Şehir” kitabını yazdığı zaman telif olarak 500 lira vermişler. Diyor ki, beş şehirden 800 liralık kitap aldım ve eşe dosta dağıttım diyor. Türkiye’de değişen bir şey yok aslında. Kültüre iltifat hükümette bile yok” dedi. Yazar Çalışkan, sözlerini “Hayat merdiveninin son basamağındayız/ Gözlerim ferini kaybetti, tadını ağız/ Bugün, burda dostlarla şen şakrak konuşurken/ Yarın evde bir tabut, öbür gün artık yoğuz/ Hayat merdiveninin son basamağındayız” şeklinde yazdığı “Son Basamak” adlı şiirini okuyarak tamamladı. Konya İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen ve Memleket Tv’den çevrimiçi olarak canlı yayınlanan sohbetin ardından Konya Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, “Doğumunun 70. Ve hizmetlerinin 50.yılında Konya’nın kültür hâdimlerinden Yaşar Çalışkan hocamıza teşekkür eder, sıhhat, afiyet ve hayırlı ömürler dileriz” yazılı teşekkür plaketini takdim etti. Ocağın “Büyük Selçuklu Mirası-Müzeler” adlı ciltli kitap armağanını ise musikişinas Enver Etik ile Yaşar Çalışkan’ın eğitimci eşi Hayriye Çalışkan verdi.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.