'Öğrencilik yıllarını boşa geçirmeyin'

'Öğrencilik yıllarını boşa geçirmeyin'

Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı işleri Müdürü İbrahim Büyükeken, mezun olduğu bölümün öğrencileriyle mesleki tecrübelerini paylaştı. Büyükeken, “Öğrencilik yıllarını boşa geçirmeyin. Basın kuruluşlarınızda staj yaparak, kendinizi geliştirin” dedi

Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı işleri Müdürü İbrahim Büyükeken, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3’üncü sınıfı öğrencileriyle bir araya geldi. Söyleşide konuşan ve öğrencilerin sorularını cevaplayan İbrahim Büyükeken, gazeteciliğin zor bir o kadar zevkli ve heyecanlı bir meslek olduğunu dile getirdi. 

MUTLAKA BİR YABANCI DİL ÖĞRENİN

Gazetecilik öğrencilerinin okulda öğrendiği bilgilerle yetinmemesi ve sürekli kendilerini geliştirmesi gerektiğini dile getiren Büyükeken, “Gazeteye gelen her iletişim öğrencisine mutlaka yabancı dil öğrenmesini ve F klavyeyi kullanmasını tavsiye ediyorum. Kamuda şu an F klavye kullanılıyor.  Dil öğrenirseniz yerel bir gazeteci olmaktan çıkar ulusal ve global bir gazeteci olursunuz. Dünyanın her yerinden gazetecilerle iletişim kurarsınız, bazı bilgilere ilk siz ulaşırsınız. Yabancı dil bileğinize takılmış altın bir bileziktir. Dil konusundaki tavsiyelerimi mutlaka dikkate almanızı istiyorum. Dijital medyadaki yenilikleri takip edin, mutlaka sosyal medya hesabınız olsun ve orada gündemi takip edin” dedi.

GAZETECİLER FARKLI OLMALI

Gazetecilerin görevlerini yaparken, toplumun hassasiyetlerini gözetmesi ve haklıdan yana olması gerektiğine vurgu yapan Büyükeken, öğrencilerin mutlaka yabancı dil öğrenmelerini söyledi. Büyükeken, “Gazeteci sakin, duyarlı, hedefi ve öncelikleri bulunan, kontrol edebildiği hırsı ile mesleğini icra etmeli. Gazeteci gündemi çok iyi takip etmeli, yerel ya da ulusal olduğu kadar, ülke dışı gelişmeleri de takip etmeli. Gazeteci bilgisini sorduğu soru ile belli etmeli. Doğru bilgi ile hazırlanan ve yönelten tarafından bazı bilgilere sahip olunduğunu belli eden zoru mutlaka dikkati çeker, yanıtını alır, yanıtını bulur. Toplum mühendisi olan gazeteci, giyim kuşamından oturup kalkmasına, konuşmasından soru sormasına kadar farklı olmalı. Gazetecinin iletişimi iyi olmalı. Ne giyerse giysin kıyafetleri düzgün olmalı. Çok bilinse de İnsanlar kıyafetleri ile karşılanır, fikirleri ile uğurlanır sözünü hiç unutmamak gerekir. Beden dilini çok iyi öğrenin. Özellikle sürekli iletişim içerisinde olduğunuz kişilerin beden dilinden mesajlar çıkarırsanız, başarılı olmak için çok önemli bir engeli aşmış olursunuz. Mutlaka İngilizce ve diğer yabancı dilleri öğrenmenizi tavsiye ediyorum. Her alanda bir adım önde olursunuz. Farklılığınız sizi kariyerinizde ön adımlara taşır. Yabancı dil, genel kültür ve diğer tüm hususlarda okumaya öğrenmeye gayret gösterin. Gelecek sizlerindir” ifadelerini kullandı. 

  2-3-2.jpg

ÖĞRENCİLİK YILLARINDA STAJ YAPIN

İletişim fakültesi öğrencilerine mutlaka okudukları ya da yaşadıkları şehirlerdeki yerel basın kuruluşlarında ya da haber ajanslarında staj yapmalarını tavsiye eden İbrahim Büyükeken, “Öğrencilik yıllarınızı boşa geçirmeyin. Birinci veya ikinci sınıftan sonra mutlaka yerel medyada veya haber ajanslarında staj yapın. Teorik bilgi ile uygulamalı bilgiyi harmanlayarak, kendinizi geliştirin. Habere bakış açınızı, haber yazmayı en iyi şekilde öğrenmeniz için bu tür yayın kuruluşları sizleri donanımlı kılar.  Ama elbette ki sorunlar da olacaktır. Problemler olmasa kendinizi geliştiremezsiniz” diye konuştu.

2-2-2.jpg

GÜÇLÜ BİR KARAKTERE SAHİP OLMALISINIZ

“Gazetecilik mesleği karakter işidir” diyen Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı işleri Müdürü İbrahim Büyükeken, şunları söyledi: “Gazetecilik yapacak insanların güçlü karaktere sahip olması gerekiyor. Çünkü bu meslek gerçekten dışarıda göründüğü toz pembe bir iş değil. Zor ve sabır gerektiren bir iş. Güçlü bir karaktere sahip değilseniz bu işe hiç bulaşmayın. Mesleki yaşantımda birçok olumsuz olay ile karşılaştım. Ama hiçbir zaman pes etmedim, bazı zamanlar yorulduğumuz oldu. Bu yorgunluğun tatlı olduğunu zamanla anladım. En güzel tarafı, zorlukların üstesinden geldiğin zaman geliştiğini hissediyorsun. İnsanların olumsuz düşüncelerine asla bakmayın, her zaman konuşacaklar. Bırakın konuşsunlar, sizler başarınız ile cevap verin.  Ben de bu sıralarda oturdum, sizin gördüğünüz dersleri gördüm. Hiçbir zaman mesleki anlamda umudumu kaybetmedim.  Gazetecilik gerçekten çok emek isteyen, fedakârlık ve özveri isteyen meslekler arasında. Bu mesleği icra etmek istiyorsanız mesleği çok sevmeniz gerekiyor. Çünkü bu mesleği sevmeden asla yapamazsınız. Ancak mesleği sever ve fedakârlık gösterirseniz gazetecilikten inanılmaz zevk almaya başlayacaksınız" diye konuştu.   

ALİ GÖZEN 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum