Ney sanatına ilgi her yıl artarak devam ediyor

Ney sanatına ilgi her yıl artarak devam ediyor

Türk Müziği’nin üflemeli çalgısı ve Türk Tasavvuf Müziği’nin baş sazı olan ney sanatı, Mevlâna Kültür Merkezi’nde can buluyor.

Kurtuluş Çayır, 30 yıl önce Müzisyen Neyzen Sadrettin Özçimi’den öğrendiği ney üfleme sanatını, yıllar sonra tekrar başlayarak kendisinden sonraki kuşaklara aktarıyor. Ney sanatının inceliklerinden bahseden Çayır, “10 yıldır Ney sanatı yapıyorum ve ücretsiz kurs veriyorum. Her yaştan, cinsiyetten, ırktan öğrencim var. Çocuklar ve gençlerden daha fazla verim alıyorum. Onlarla kurs havasında değil, çok farklı şekilde çalışıyoruz. Bazen Mesnevi okuyoruz, bazen de oyun oynuyoruz. Bu sayede onların iç dünyasına inerek, bilgimi ve tecrübemi aktarmaya çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

Çayır, Konya'nın Mevleviliğin merkezi olduğunu vurgulayarak, daha önce de var olan ney sanatının Mevlâna’dan sonra farklı bir mana kazanıp yaygınlaştığını aktardı. Çayır, şunları söyledi: “Yapı olarak basit, fakat derinliği ve felsefesi bulunan bir enstrüman. Mevlevi kültürünün sembolleri arasında yer alıyor. Başta Amerika, Fransa, Belçika ve Hollanda olmak üzere, şu anda Batı ülkelerinde neye karşı yoğun talep var. Mesneviyi okuyup, neyi ve semayı tanımaya başlayınca, ayrı bir ilgileri oluyor. Şeb-i Arus törenleri de dünya çapında çok yoğun ilgi görüyor.”

ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.