Necmettin Erbakan, vefatının 10'uncu yıldönümünde hayırla anılıyor

Necmettin Erbakan, vefatının 10'uncu yıldönümünde hayırla anılıyor

Siyasi harekatını Konya'dan bağımsız olarak başlatan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ı, Konyalılar bağrına bastı.

Milli Görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan, vefatının 10'uncu yıldönümünde hayırla anılıyor. Türk siyasi tarihine girişi ile ayrı bir ivme kazandıran, “Ahlak ve maneviyat” düsturunu önceleyen bir siyaset anlayışına sahip olan ve Milli Görüş harekâtının kurucusu olan Prof. Dr. Necmettin Erbakan, yerli ve milliliğe verdiği önemle dikkatleri üzerine çekti. Siyasi hayatına Konya'dan bağımsız aday olarak girdiği seçimlerde milletin büyük bir teveccühü ile seçilip başlayan Erbakan Hoca, harekâtının temelini de Konya'dan attı.

4-1-1280x715.jpg

ERBAKAN'A İFTİRALAR ATILIYOR

12 Ekim 1969 genel seçimlerine 1 ay kala Prof. Dr. Necmettin Erbakan ile ilgili asılsız iddialar ve iftiralar ortaya atılır. Erbakan'ın arkadaşları, atılan iftiraların sadece Erbakan'ı güçlendireceğini söyler. Atılan iftiraların sahiplerinin ise Erbakan'ı kendine tehdit olarak görenler olduğu söylenir. Erbakan ve arkadaşlarının hayatı boyunca bu insanlar ile gerekirse hep mücadele edeceği vurgusu yapılır. Yine Konya gençliğinin Erbakan'ın arkasında olduğu söylenir. Erbakan ise seçimden kısa bir süre önce Konya'da düzenlediği bir basın toplantısıyla şehirde samimiyetsiz, riyakar ve iki yüzlü bir politika yürütüldüğünü dile getirir. Bu tarzda siyaset yapan politikacıların ise devrinin artık sona ereceğini ifade eder. Erbakan, o toplantıda kendi fikirlerine bağlı arkadaşlarının isimlerini de açıklar.

4-2-1280x715.jpg

2 PARTİDEN ERBAKAN'A YAKIN MARKAJ

Erbakan, ilk olarak Adalet Partisinden adaylığını koyar ve sonrasında veto yer. O dönem hem Millet Partisi hem de Milli Hareket Partisi Erbakan'a talip olur. İki partinin yetkilileri de Erbakan için harekete geçer. Millet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Faruk Önder, “Erbakan'a kapımız açıktır. Konya'dan adaylığını destekliyoruz” der.

4-3-1280x715.jpg

ERBAKAN AP KONYA TEŞKİLATINDA ÇÖKÜNTÜLER OLUŞTURUR

Erbakan, seçim çalışmaları için Konya'daki eski müftülük binasını karargah haline getirir. Her gece yatsı namazından sonra karargahta sohbetler yapılır. Daha sonra Erbakan şehir merkezi ve köylerde çalışmalara başlar. Erbakan seçim çalışmalarında ağırlıklı olarak dini ve ahlaki konulara vurgu yapar. O dönem Erbakan için beş yıldırım servis kurulur. Her ekipte halihazırda 15 taksi görev alır ve ilçe ve köy taramaları yapılır. 12 Ekim'e kadar Konya'nın bütün ilçe ve köylerini adım adım tarayacak olan Erbakan ve ekibi 1969 seçimlerine büyük bir ümitle girecektir. Erbakan'a Adalet Partisi Partisi'nin oylarını böleceğine kesin gözüyle bakılır. Bazı kesimlerce Erbakan'ın adaylığı, AP Konya Teşkilatına tesir edeceği ve teşkilatta çöküntüler meydana getireceği konuşulur.

4-4-1280x715.jpg

MANŞETLER ATILIR: “ERBAKAN GELECEĞİN MÜSTAKBEL BAŞBAKANI”

Erbakan, seçim öncesi çalışmalarına hız verir. Erbakan'ın Türkiye çapında Masonlara karşı savaş açtığı gazetelerde yazılır. Erbakan, bu arada ilçe ve köylerde sohbetlerine devam ederek, Mason kurum ve kuruluşlarının ne kadar tehlikeli işlere imza attığı halka anlatır. Türkiye'nin iktisadi ve sanayi hayatı üzeride Yahudilerin ve bunların uşaklarının yani Siyonist kuruluşların hakimiyetini anlatır. Erbakan'ın çalışma azmi tüm partilere örnek olur ve Erbakan ile ilgili o dönemin gazetelerinde “Erbakan geleceğin müstakbel Başbakanı” manşetleri atılır. Erbakan, o dönem için amaçlarının “İmanın hamlelerini yapacak yapacak kişilerin parlamentoda temsiliyet kazandırmak, Türkün imanında aksiyon yapacak kişileri işbaşına getirmek” olduğunu da aktarır. Erbakan, meselelerinin imani bir mesele olduğunu aktarır.

4-5-1280x715.jpg

KONYA'DA İMANLI BÜYÜK TÜRKİYE MİTİNGİ YAPILIR

Konya bağımsız Milletvekili Adayı Prof. Dr. Necmettin Erbakan, seçimden önce Konya'da en büyük mitingini “İmanlı Büyük Türkiye Mitingi” adı altında yapar. Günün erken saatlerinde Erbakan taraftarları miting çalışmalarına başlar. Bursa'dan getirilen mehter takımı gösterilerine başlar. Daha sonra konuşmasına başlayan Erbakan, Türkiye'nin yeni bir çığırın eşiğinde olduğunu yeni çığırın da iman çığırı olduğunu söyler. Miting meydanına toplanan halk ise “müstakbel başbakan” sloganları atar. İmanlı Türkiye'nin temelinin Konya'dan atıldığını dile getiren Erbakan, daha sonra şunları söyler: “Biz, Türkiye'deki fabrikaların yüzde 90'ının İzmit-Tekirdağ arasına değil, Anadoluya serpiştirilmesini istiyoruz. Biz, Anadoluyu yabancı sermayeye değil, milli ellere teslim etmek istiyoruz. 40 günden beri Ko nya'nın bütün köylerini geziyorum. Gezdiğim yerlerde müreffeh Türkiye yok. Gübreyi taksitle 100 kuruşa alıp, peşin para 30 kuruşa satan imanlı Türk köylüsünü görüyorum. Müreffeh Türkiye, İstanbul'da bir oturuşta 200 bin lira yiyenler içindir. Bir kısım fabrikamızdaki yabancı mühendislerin çıkarılmasına isteyen, şahsiyetli bir dış politika izlemek şartıyla Natave Cento anlaşmalarını destekliyoruz. Ordumuzun bütün silahlarının da yurtta yapılmasını istiyoruz. Bizim ana prensibimiz iman ve hak yoludur. Komünizm ve Mason milletinin bu milletin sıhhati bakımından bünyesinden temizlenmesini istiyoruz. Masonluk belası, Komünistlik belasından daha aşağı değildir. Bunların yolu Siyonizmdir. Türk milletinin içinden, döküm potasından Mason ve Komünizm çurufunu alırsanız ne olur? Sadece iman nuru fışkırır. Biz, halkın karşısına geçip “artık İmam Hatip Okulu ve Kur'an kursu açtırmayacağız” diyen zihniyetin karşısındayız. Türkiye'de din hürriyetini kısıtlayan 163'üncü maddeyi kaldıracağız. Biz, şekil değil, ruh istiyoruz.”

4-7-1277x715.jpg

TAHMİNLERİN ÇOK ÜZERİNDE OY ALINIR

Türk milletinin imanlı büyük bir Türkiye'yi özlediğini dile getiren Erbakan, seçimlerde tek başına adaylığını koyan arkadaşlarının ve kendisinin tahminlerin çok üzerinde oy aldığını söyler. Gazeteciler, Erbakan'a Parlamentodaki tutumunu sorar ve Erbakan da şöyle cevap verir: “Bizim tutumumuz yapıcı ve bütün sağ cepheyi birleştirici olacaktır. Temel fikirlerde ittifak ettiğimiz insanlarla her zaman beraberiz. Partiler, bugünkü duruma göre 3 kola ayrılmıştır. Birincisi sola giden partiler. İkincisi kozmopolitiğe giden partiler. Üçüncüsü de milliyetçi ve mukaddesatçı partiler.” Erbakan, daha sonra büyük bir konvoyla Ankara'ya hareket eder. Gölbaşı'nda merasimle karşılanır. Hacıbayram Camii'nde namazını kılar ve Ankara Caddelerinde gövde gösterisi yapar. Erbakan bir de seçimin aksaklıklarına değinir. Erbakan, mustakillerinin birçok oylarının iptal edildiğini ifade eder.

4-6-1280x715.jpg

1965 YILINDA 2 BİN 728, 1969 YILINDA 21 BİN 506 OY

1969 seçimlerinde kullanılan oy, 1965 yılına nispeten daha düşük olur. 1965 yılında Konya'da 321 bin 913 seçmen oy kullanırken, 1969 seçimlerin de ise 306 bin 452 seçmen oy kullanır. Küçük partiler 1969 yılında Konya'dan Milletvekili çıkaramamıştır. 1969 seçimlerinde Adalet Partisi ile CHP Milletvekilleri sayılarında değişiklik olmamış, sadece CHP'den kopmalar olup, Güven Partisi kurulmuş ve 69 seçimlerinde iki Milletvekili çıkarmıştır. Bağımsızlar 1965 yılı seçimlerinde 2 bin 728 oy alırken, 1969 seçimlerinde 21 bin 506 oy almışlardır. Prof. Dr. Erbakan da Konya'dan Milletvekili olmuştur. Konya'da AP: 9, CHP:4, GP:2, Bağımsız 1 Milletvekili çıktı.

ERBAKAN MAZBATASINI ALAMAZ

Konya'dan bağımsız Milletvekili seçilen Erbakan, mazbatasını alamaz. Diğer Milletvekilleri mazbatasını aldığı halde, Erbakan'a birkaç gün sonra mazbatasını almak nasip olur. Erbakan, mazbataların alınacağı gün özel işleri dolayısıyla Ankara'ya gitmek zorunda kalır. Erbakan, birkaç gün sonra Konya'ya dönerek mazbatasını alır.

4-9-1280x715.jpg

ERBAKAN: “KONYALILAR VATANINI SEVEN İMANLI İNSANLARDIR”

Erbakan, Konyalılara teşekkür eder. Erbakan, şunları söyler: “Biz, Konyalılara itimat ederek bu şehre geldik. Konyalı kardeşlerim bana bir Milletvekili oyu yerine 3 Milletvekili oyu verdi. Bu durum, Konyalı kardeşlerimizin memleket meselelerine çok hassas bir tutum içinde olmalarındandır. Konyalılar, memleketteki gelişmeleri yakından takip ederler. Konyalı kardeşlerim, her şeyden önce memleket ve vatanını seven imanlı insanlardır. Yurtta seçimler, sağın zaferiyle sonuçlandı. ”

4-10-1280x715.jpg

KONYA'DA TOPLAM 21 BİN 506 OY ALIR

Erbakan, 1969 genel seçimlerinde Konya merkezde Adalet Partisinden sonra en fazla oyu alan ikinci isim olur. Adalet Partisi o dönem Konya merkezde 27 bin 638 oy alırken, seçimlere bağımsız giren Erbakan da 11 bin 412 oy alır. Erbakan, Akşehir'den 155, Beyşehir'den bin 302, Bozkır'dan bin 163, Cihanbeyli'den 472, Çumra'dan bin 206, Doğanhisar'dan 968, Ereğli'den 782, Ermenek'ten 129, Hadim'den 415, Ilgın'dan 374, Kadınhanı'ndan 415, Karaman'dan 817, Karapınar'dan 195, Kulu'dan 461, Sarayönü'nden 261, Seydişehir'den 327 ve Yunak'tan da 646 oy alır. Erbakan Konya'da toplamda 21 bin 506 oy alır. Adalet Partisi 1969 seçimlerinde Konya'dan 143 bin 151, Cumhuriyet Halk Partisi 63 bin 170, Güven Partisi 31 bin 139, Millet Partisi 13 bin 178, Milli Hareket Partisi 8 bin 726, Yeni Türkiye Partisi bin 886 ve Türkiye İşçi Partisi de 5 bin 591 oy alır.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.