Necip Fazıl’ın sanatı anlatıldı

Necip Fazıl’ın sanatı anlatıldı

Anadolu Mektebi öğrencilerinden Nimet Gültekin’in panel başkanlığında Emine Ebrar Bağcı, Sena Nur Yüğrük, Ayşe Yazıcı ve Saliha Nesrin Gümrah konuşmacı olarak katıldığı programda Necip Fazıl Kısakürek’in düşünce dünyası dile getirildi

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nin 2023 yılı kültürel etkinliklerinde bu hafta fikir ve aksiyon adamı şair yazar “Necip Fazıl Kısakürek’in Sanatı ve Düşüncesi” konuşuldu. Anadolu Mektebi Öğrencilerinden Nimet Gültekin’in panel başkanlığında Emine Ebrar Bağcı, Sena Nur Yüğrük, Ayşe Yazıcı ve Saliha Nesrin Gümrah konuşmacı olarak katıldığı program Konya İl Halk Kütüphanesi Salonu’nda yapıldı.

Konuşmasında Kısakürek’in eserlerinde ölüm konusuna değinen Ebrar Bağcı, “Birçok eserinde ölüm konusuna fazlasıyla değinen Necip Fazıl’ın da geçmişten kalan büyük travmaları var gibi. Üstat, ‘O ve Ben’ adlı eserinde ‘Her an bana bitişik yaşar’ diye anlattığı dedesi Hilmi Bey’in ve hayatında çok yeri olamamış ama değeri çok büyük olmuş kız kardeşi Selma’nın vefatıdır aslında Necip Fazıl’a onca eserleri yazdıran ve içinde bitmek bilmeyen kaygıyı arttıran. O korkunun adı ölüm... Hem kendi ölümü hem de sevdiği bir kişinin daha ölümü” diye konuştu.

Necip Fazıl’ın eserlerinde yalnızlık temasını anlatan Sena Nur Yüğrük ise, “Modern Türk Şiirinin mistik şairi olan Necip Fazıl İstanbul da doğmuştur.12 yaşında şiire başlayan Necip Fazıl’ın ilk şiir kitabı daha 17 yaşındayken yayımlanmış, bu ilk şiir kitabı edebiyat çevresinde büyük ses getirmiştir” dedi.

“Necip Fazıl’ın Kitaplarında İslâmiyet Davası” konusunu anlatan Ayşe Yazıcı da “Necip Fazıl’ın fikir hayatındaki en önemli konulardan birisi, hatta en önemlisi İslâm davasıdır. Üstada göre bu dava, insanların önce Allah’a karşı sorumluluklarını yerine getirmek, daha sonrasında insanlar arasında sevgiyi, adaleti hakkıyla inşa etmek için varını yoğunu ortaya koymaktır” ifadelerini kullandı.

DÜŞÜNSEL MEYDAN OKUMA

Kısakürek’in aksiyon adamlığını anlatan Saliha Nesrin Gümrah ise, “Onun eserlerinde aksiyon sadece fiziksel bir hareketlilik değil aynı zamanda düşünsel bir meydan okuma ve direniş anlamına gelir” dedi.

Programın düzenleyici TYB Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Yaramış ile panelistler Nimet Gültekin, Sena Nur Yüğrük, Emine Ebrar Bağcı, Ayşe Yazıcı ve Saliha Nesrin Gümrah’a katılım beratlarını TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, TYB Konya Şube Başkan Yardımcısı Ahmet Akman, TYB Konya Şube üyeleri Prof. Dr. Ali Temizel, Melahat Ürkmez, Raşit Keskin ve Hasan Ukdem, takdim etti.

MESUT TURAN



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.