Namazsız İslam olmaz

Namazsız İslam olmaz

AGD Genel Merkez Danışma Kurulu Başkanı İlahiyatçı Yazar Abdulaziz Kıranşal, “Namazsız bir İslam tasavvur edilemez. Namaz ibadeti girişi ile çıkışı ile İslam dininin yaşanma biçimini bizlere anlatır” dedi

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Konya Şubesi Eğitim Komisyonu İlahiyatçı Yazar Abdulaziz Kıranşal ile online olarak gençlik buluşması gerçekleştirdi. AGD Genel Merkez Danışma Kurulu Başkanı Abdulaziz Kıranşal, zoom programı üzerinden online olarak düzenlenen programda ‘namaz’ konusunda sohbet ettti.

NAMAZSIZ BİR İSLAM TASAVVUR EDİLEMEZ

Düzenlenen programda namazın bir Müslüman için olmazsa olmaz bir ibadet olduğuna değinen Kıranşal, “Namazsız bir İslam tasavvur edilemez. Efendimiz Hz. Muhammet (s.a.v) hayatının her anında namaza büyük önem vermiştir. Üzülünce namaz kılmış, sevinince namaz kılmıştır. Namaz ibadeti girişi ile çıkışı ile İslam dininin yaşanma biçimini bizlere anlatır. Subhaneke duası ile Allah’ı tenzih eder, besmele ile şeytanı kovar, Fatiha Suresi ile müslümanlığımızın karakterini ortaya koyarız” dedi.

FATİHA SURESİ BİZİ EĞİTİR

Namazda okunan Fatiha Suresi’nin önemine değinen Kıranşal, “Fatiha suresine şükürle başlarız. Bu şükür; bulunduğumuz yere, sahip olduğumuz nimetlere, hayatımıza bir şükürdür. Ardından Rabbimizin Rahman ve Rahim olduğunu anlar ve umudumuzu yeşertiriz. Eksiklerimizi bilir ve bağışlanma dileriz. Sonra ahireti, din gününü ve din gününün sahibinin Allah olduğunu hatırlarız. Ardından bizi kula kulluktan kurtaran bir ifade gelir. Yalnız Allah’ın kulu olduğumuzu vurgularız. Nitekim bizler Allah’tan başkasının önünde el bağlamaz, düğme iliklemeyiz. Allah bize bunları Fatiha’da anlatıyor ki kulluğumuz şuurrlansın. Sonra da ayaklarımızın Alllah yolundan sapmaması için dua ederiz. Daha sonra Allah’ın bizi de kendilerine nimet verdiklerinin yoluna iletmesini isteriz. Bu yol, Peygamberlerin, sıddıkların, salihlerin ve şehitlerin yoludur. Önceki ayetle kimliğimizi öğrendik bu ayetle de safımızı belirliyoruz. Bu yolda yürüyenler nasıl bir siyaset benimsiyorsa biz de onu benimsemeliyiz, nasıl bir toplumsal düzen izliyorlarsa biz de onu izlemeliyiz” ifadelerinde bulundu.

NE OKUDUĞUMUZU BİLMEDEN KILDIĞIMIZ NAMAZ BİZİ ŞUURLANDIRMAZ

Okuduğumuz ayetlerde ne söylediğimizi bilmemiz gerektiğinin altını çizen Kıranşal, “Ayetlerde ne söylediğimizi bilmemiz lazım. Huşu duyacağımız ve bize şuur katacak ibadetler ancak bu şekilde olur. Aksi takdirde namazı kılar ardından ekonomiyi faizle yönetiriz, namazı kılar ardından aileyi İstanbul sözleşmesi ile korumaya (!) kalkarız, namazı kılar siyaseti batı hayranlığı ile yaparız. Gerçek bir Müslümanlık için şuurlu olmamız şarttır. Tüm bunlarla birlikte yaptığımız ibadetlerin de bizlere anlam katması gerekir. Namazından tat alamayan hiç bir şeyden tat alamaz” şeklinde konuştu. Programı düzenleyen AGD Konya Şube Eğitim Komisyonu Başkanı Bekir Tekkaymaz ise programa katıldığı için Abdulaziz Kıranşal’a teşekkür etti.

EYYÜB KARAKUZU

adsiz11-001.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.