Naht Sanatçısı Ahmet Civelek: " Sanat ‘aşk’tan ibaret

Naht Sanatçısı Ahmet Civelek: " Sanat ‘aşk’tan ibaret

Şeb-i Arus törenlerinin etkinlikleri devam ediyor. Mevlâna Kültür Merkezi’nde etkinlikler büyük ilgi görüyor. Stant açan Naht Sanatçısı Ahmet Civelek, “Sabır sanatımızın aslıdır. Sabrı olmayan yapamaz” dedi

Hazreti Mevlâna’nın 749. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenlerinin düzenlendiği Mevlâna Kültür Merkezi'nde stant açan hat, naht, keçe sanatçıları, eserlerini yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuyor. 

whatsapp-image-2022-12-11-at-13-37-11-1.jpeg

Konya’yı ziyaret eden vatandaşlar hem sema gösterilerini izliyor hem de istedikleri el emeği sanat eserlerine kolaylıkla ulaşıyor. Sanat eserlerinden en dikkat çekenler arasında naht ve keçe yer alıyor. 

whatsapp-image-2022-12-11-at-13-37-11-2.jpeg

KONYALILAR NAHT SANATINA ÇOK İLGİLİ

Naht Sanatçısı Ahmet Civelek, abanoz, ceviz, akasya, kayın ve ardıç gibi ağaçlarla yaptığı eserlerin, camileri, sanatseverlerin evlerini ve sanat galerilerini süslediğini belirtti. Ahmet Civelek, “10 yıldır bu işle ilgileniyorum. Kur'an-ı Kerim'den ve hat yazılarının estetiğinden etkilenerek bu sanatı öğrenmeye başladım. Herhangi bir ustadan ders almadan kendimi geliştirdim. Denedim, yanıldım ama bıkmadım. Üzerine gittim ve başardım. Bu sanattan geçimimi sağlamıyorum. Aslında İmam Hatip olarak görev yapıyorum. Bu benim için aşk. El sanatlarının hepsi birer aşktan ibarettir. Aşkın olmazsa bu işi yapamazsın. Bu işin aslı sabırdır. Sabır bu mesleğin aslıdır. Sabırlı olmayan bu işi asla yapamaz. Sevmenin çok çeşidi var. Bunlardan bir tanesi ise sanattır. Her eserimizin inceliğine göre zamanı değişiyor. Bazı eserlerim 30 günümü alır bazıları ise 15 günümü alır. Eserin inceliğine göre değişkenlik gösteriyor. Akasya, ceviz, abanoz, kayın ve ardıç ağacı kullanırız. Çalışacağımız eser için bir hattattan yazısını alırız. Onun üzerinden işlemeleri yaparız. Tamamen el işi ile yapılır.  Kıl testere ile kesimi gerçekleşir. Çok zahmetli, zahmetli olduğu kadarda güzel bir aşk bu meslek. Naht sanatına ilgi çok fazla var. Özellikle Konyalılar sanata çok düşkün ve naht sanatı bütün vatandaşların ilgisini çekiyor. Bu sayede bu tür sanatları sergilerde tanıtabiliyoruz. Şeb-i Arus sayesinde birçok farklı şehirlerden ve ülkelerden gelen insanların dikkatini çekiyor sanatımızı onlara tanıtıyoruz” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2022-12-11-at-13-37-11.jpeg

KEÇE SANATI ÖLMEYE YÜZ TUTTU

Keçe sanatı ustası Ahmet Mendi ise bu çalışmanın artık yapılmadığını belirterek, kendilerinin son nesil olduğunu dile getirdi. Mendi, “Keçe sanatı bizim tarihimizde oldukça önemli bir yeri var. Özellikle Hazreti Mevlâna için çok önemli. Konya ve Mevlâna ile iç içe diyebiliriz. Bizlerin en önemli hedefi bu sanatı olduğunca ileriye taşımak. Birçok ürünlerde kullanılan bu sanat, çok az kaldı. Ölmeye yüz tuttu diye konuşsam yanlış demiş olmam. Mevleviler keçeyi çok kullanmışlardır. Yelek, ayakkabı gibi temel ihtiyaçlarını hep keçeden karşılamıştır. Bizler keçenin diğer ürünlere göre daha sağlıklı olduğunu hep vurguluyoruz. Ama maalesef günümüz modasına pek uymaz oldu. Buraya ziyaret eden yerle yabancı turistlere mutlaka keçe sanatını anlatıyoruz. Anlatmaktan da geri durmayacağız” ifadelerini kullandı. 

SAİT ÇELİK


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.