Mustafa Aykut Çolakoğlu: Eğitimde Dijital Dönüşüm

Mustafa Aykut Çolakoğlu: Eğitimde Dijital Dönüşüm

Siyasi partilerin Karatay ilçe başkanları; fikirlerini, siyasi görüşlerini, şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı.

Deva Partisi Konya İl Başkan Yardımcısı Mustafa Aykut Çolakoğlu'nun yazısı şu şekilde: 

Eğitimde Dijital Dönüşüm

Kara önlük kara tahta tebeşirden, mavi önlük beyaz tahta, tahta kalem derken okul forması akıllı tahtaya evirilen eğitim sistemi doğal olmayan bir evrimleşme yaşayıp çağ atlayarak uzaktan olmaya başladı vatana millete hayırlı olsun.

13.03.2020 tarihinden itibaren pandemi sürecinde Covit-19 ile mücadele kapsamında tüm dünyada olduğu gibi güzel ülkemde de eğitim uzaktan verilmeye başlandı. Milli eğitim bakanımız ne kadar alt yapımız hazır demiş olsa da her yerde olan kaos eğitim ve öğretimde de devam ediyordu.

O günleri hatırlayalım neler oldu TRT alt yapısı ile desteklenen EBA programı hayata geçirildi canlı ve tekrar derslerle tüm öğrenciler sınıf sınıf belli saatlerde televizyon karşısına geçerek tanımadıkları bilmedikleri bir öğretmenden ders dinlemeye başladılar. Ne kadar beğenmemiş olsak da bu durumu gerçek adalete en yakın eğitim sistemi bu idi. Neden mi ? en azından her evde bir televizyon var ve ev hanesindeki tüm çocuklar sıra ile derslerini izleyebiliyordu. Sonra ne mi oldu eğitimi yeterli görmeyen bazı aileler, özel okullar ve bazı devlet okulu öğretmenlerinin çocuklar geri kalmasın isteği ile önce kendi imkanları ile TRT’den arta kalan vakitlerde veya tam teşekküllü şekilde Zoom gerçeğini hayatımıza sokmuş oldular. Demokrasi ve Atılım Partisi olarak, insanı merkeze alan, dijital çağın ihtiyaçlarına uygun, üstün nitelikli öğretmen ve öğrenci yetiştiren, fırsat eşitliğini ve herkesin nitelikli eğitim hakkını garanti altına alan, kapsayıcı ve hayat boyu devam eden bir eğitim ve öğretim sistemini hayata geçirmeyi hedefliyoruz.

Her fırsatta ve her mercide devlet görevlileri ve uzmanların ağızlarına pelesenk olan eğitimde fırsat eşitliği konusu işte tam bu nokta da darmadağın oldu tabir yerinde ise; Eylül ayı itibari ile her öğretmen yine EBA alt yapısı ve Zoom ortaklığı ile beraber uzaktan eğitime geri döndü kaos yeniden başladı süreci en yakından yaşayan bir veli olarak bağlantılar koptu sesler kesik kesik, görüntü gelmedi ve daha niceleri bunlar direk öğrencilerin yaşadığı sorunlar anne ve babası çalışan evde yalnız olan ve bağlantı problemi yaşayan ve iş yerinde elinden hiçbir şey gelmeyen anne babanın stresini sormayın. Asıl konumuza dönecek olursak köyde, ilçede veya şehrin göbeğinde maddi imkansızlık veya alt yapı sorunu olan on binlerce öğrenci aylardır eğitim alamıyor, tablet bilgisayar yok olanın interneti yok veya bir evde 2-3 öğrenci kaç tablet kaç bilgisayar alınacak aynı anda hepsinin derse girmesi gereken çocuklarımızın yaşadığı buhran ve buna çözüm bulamayan ailelerin yaşadığı stres ve depresyon da işin ayrı bir boyutu tatbiki. Belki yıllar sonra hatırlanacak hatırlandıkça acaba olsa idi nasıl olurdu sorularının cevaplayamadığı boşluk ve hüzün…

Öğrenci ve velilerin yaşamış olduğu bu dert ve sıkıntıları yazarken bir öğretmen çocuğu olarak görevini her koşul ve zorlukta yerine getirmeye çalışan sözüm ona yan gelip yattığını hiçbir zaman düşünmediğim geleceğimizin mimarları tüm branşlarda ki öğretmenlerimize de saygılarımı sunarım. Güzel ülkemin her yerinden bir dert, bir sıkıntı çıktığı bu dönemde geleceğimizin teminatı gençlerimizin eşit adil bir şekilde eğitim alamadığı veya eğitim alan kesim için bunun ne kadar gerçekçi olduğunun tartışıldığı bu dönemde ki tek tesellim dijitalleşme alanında 8 hafta içerisinde tam 5 yıl ileriye gitmeyi başarmış olmamızdır.

Tatbiki de ileri gitmiş olmak çok güzel hem de bu yoklukta! Avrupa ‘nın en yavaş ve pahalı internetini kullanan biz bu kadar ileri gitti isek başkaları nerelere gitti inanın bilmiyorum. Batılıların bizi kıskanması sanırım bizim bu ilerlememizde oldu diye düşünmeden de edemiyorum.

“Dijital Dönüşüm ve Teknoloji İzleme Başkanlığımızın belirttiği gibi, DEVA Partisi olarak “Çocuklarımız Geleceğimiz, Eğitim Önceliğimiz” diyoruz. Eğitimin önemini ve sağlığın değerini tartışamayız. Ama eğitimin sürdürülebilir olmasını, her çocuğumuz için eğitimin erişilebilir olmasını sağlayacak yol ve yöntemleri tartışmalı ve belirlemeliyiz. Her şeyden fedakârlık edebiliriz ama çocuklarımız ve onların eğitiminden, sağlığından ve geleceğinden fedakârlık edemeyiz”.

Sonuç olarak gelinen noktada gerek ilk öğretim seviyesinde gerek yüksek öğrenim seviyesinde sınıfta kaldığımız doğrudur. Bu konuda haklı olmak ise en büyük üzüntüm olduğunu da ayrıca belirtmek isterim. En büyük tesellim ise her şey normale döndüğünde başta kendi kızım olmak üzere tüm öğrencilerimizin büyük bir azim ve gayretle kaybettikleri mesafeyi en kısa zamanda geri kazanıp yollarına devam edebileceği inancımın tam olmasıdır.

Deva Partisi Konya İl Başkanlığı Dijital Dönüşüm ve Teknoloji İzleme Başkanlığı olarak onlara sözümüz ise;

- Deva partisi olarak, 6-25 yaş öğrenci ve gençlere interneti ücretsiz yapacağız.

- Deva partisi olarak, Bilgisayar oyun konsolu tablet gibi cihazların aşırı yüksek vergilerini indireceğiz.

- Deva partisi olarak, Telekom şirketlerinin yüklerini azaltıp herkes için interneti daha ucuz bir hale getireceğiz. Teknoloji ile küçük yaşlarda tanışan bu öğrenci kardeşlerimin dijital dönüşümün eğitime kattığı pozitif yanlarından yüksek oranda faydalanması dileğiyle…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.