MÜSİAD’da tarımda verimlilik konuşuldu

MÜSİAD’da tarımda verimlilik konuşuldu

MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen konferansa konuk olan Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş, Doç. Dr. Kemal Tütüncü, Doç. Dr. Duran Yavuz ve Dr. Murat Karaca "Tarım, Gıda, Hayvancılık ve Dijitalleşmede Küresel Gelişmeler ve Türkiye için Stratejik Ön

MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen konferansa konuk olan Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş, Doç. Dr. Kemal Tütüncü, Doç. Dr. Duran Yavuz ve Dr. Murat Karaca "Tarım, Gıda, Hayvancılık ve Dijitalleşmede Küresel Gelişmeler ve Türkiye için Stratejik Öneriler" konusunu ele aldı.

Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Karbon Sertifikasyon A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Karaca, "İnsan hayatı, bütün hataları kendisi yapacak kadar uzun değil dolayısıyla başkalarının hatalarından ve tecrübelerinden ders alınması lazım. Konuğumuz olan hocalarımızın özellikle popüler olan tarım, iklim değişikliği, gıda krizi ve bunlarla ilgili atılması gereken stratejik adımlar, global yaklaşan krizler ve dijitalizasyona yansıyacak etkileri hakkındaki tecrübelerini paylaşacakları bu programda hocalarımız bu konulara ışık tutarak bizleri aydınlatacaklardır” dedi.

TARIM İLACI KULLANIMINI BİTİRMELİYİZ

Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Murat Karaca, “Tarım alanında, Türkiye oldukça gelişmiş durumda. Dünya rekabet ile karşılaştırdığımızda daha da geliştirmemiz gereken birkaç konu olduğu bir gerçektir. Avrupa tarım ilaçlarını yüzde 50 oranında azaltmaya gitti. Biz de ülkemizde bu yönde çalışmalar yaparak ilaçlamayı azaltıcı yönde alternatif ürünler geliştiriyoruz” ifadelerini kullandı. 

ÜLKE OLARAK TOHUMCULUKTA BİR GÜÇ OLABİLİRİZ

Sürdürülebilir çevreye katkı sağlamayı hedefleyerek bitkilerin fide hallerinde optik yansımalarını ölçme ve elektronik yansımalarının ölçülerek verimli tohumlar elde edileceğini ifade eden Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Tütüncü, "Türkiye’nin bulunduğu konum ve coğrafyası etkisiyle birlikte, tohumculukta bir güç olabileceğimizi düşünüyorum. Ana çalışma alanlarımız arasında yapay zekâ yöntemlerinden derin öğrenme metodu ile zararlı bitkilerin sınıflandırmalarını yapmaktayız.” dedi. 

VERİMLİLİĞİ ARTIRMAMIZ GEREKİYOR

Tarımda su yönetimi, sulama sistemlerin etkin kullanımı ve çiftçilerin sulama konularında bilgilendirilmeleri konularında çalışmalar yürüttüklerini belirten Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duran Yavuz, “Dünya nüfusunun beslenebilmesi için mevcut kıt kaynakların optimum düzeyde kullanılması gerekiyor, tarım alanlarımız halihazırda maksimum düzeye ulaşmış durumda. Dolayısı ile bu alanlarda verimliliği artırmamız gerekiyor. Verimlilik artışı yanında kaliteyi de artıracağız, bu ise kaynaklarımızı etkin kullanmaktan geçmektedir.” şeklinde konuştu. 

SUDAN TASARRUF EDECEK ADIMLAR ATMALIYIZ

Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş, “Nüfusumuzda ciddi bir artış yaşandı. İnsanlar bakliyat ürünleriyle yetinmiyorlar. Kişi başı et tüketim oranlarında epey artış oldu. Yani, alışkanlıklarımız gün geçtikçe değişiyor. Nüfus ve tüketim artışını kendi imkânlarımızla karşılama oranımız ise azımsanmayacak orandadır, ama birkaç üründe ithalatçıyız. Bunu da çözmek de zor değil. Sulanabilir alanlarımızı artırmamız gerekiyor, bunun yanında verimli sulamaya geçmek sureti ile sudan tasarruf edecek adımlar atmalıyız. Topraklarımızı verimli sulayabilirsek, ithal ettiğimiz ürünleri, kendimiz üretmeye başlarız. Önümüzdeki süreçte sulama alanlarını verimli kullanmaya yönelik atılacak adımlar ile sadece Konya’da senede bir milyar metre küplük bir suyu korumuş olacağız” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Baştaş, "Bu konu üzerinde de çalışmalarımızı devam ediyoruz. İnsanoğlunun toprak ve suya her zaman ihtiyacı var. Bu anlamda da topraklarımıza çok iyi bakmalı ve verimli sulama ile doğru kullanmalıyız. Tarım alanları bizler açısından son derece kıymetli ve göz bebeğimiz gibi bakmalıyız” diyerek sözlerini tamamladı. 

HABER MERKEZİ



 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.