Murat Olgun: Her Fabrika Bir Kaledir 

Murat Olgun: Her Fabrika Bir Kaledir 

Siyasi partilerin Konya’daki il başkan yardımcıları; siyasi görüşlerini, fikirlerini, şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı.

BBP Konya İl Başkan Yardımcısı Murat Olgun

Her Fabrika Bir Kaledir 

 Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden, rahat yaşamak isteyen toplumlar; evvela haysiyetlerini sonra hürriyetlerini daha sonrada istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar. M.Kemal ATATÜRK Bu minvalde, Konya siyasetinden uzak önemli durum arz eden bir konu üzerinde bahsedeceğim;

 

-Konya 5.Orgazine Sanayi Bölgesinde firmanıza fabrika alanı yer tahsisi yapıldığı, alana yapılacak yapının sağlam malzeme ile  yapacağınız imalatlar, verilecek hizmetlerin daha sağlam, daha güvenilir olması için yatırımcımız önüne ışık tutmak ve temiz bilgi verilmesi  hasıl olmuştur.

-Yapılacak yapının en önemli ayağı temel kısmının  (alt temel) oluşturulmasıdır. 5.Organize  Bölgesinin toprak yapısı Balçık tır (Balçık, genellikle killi ve koyu, yapışkan çamur.). Balçık malzemenin üzerine Stabilize Malzeme (Stabilize Malzeme doğal toprak malzemedir, ara ara taş mevcuttur.) uygulaması yapılması yanlış bir uygulamadır. İş adamlarımızın iş yoğunluğu nedeniyle anlatımlarda stabilize malzeme özel bir malzeme algılamaktadırlar, Konya şartlarında stabilize malzeme doğal toprak ve içinde yer yer taş bulunan malzemedir.

-Fabrika temeli yatırımın en önemli mihenk taşıdır. Temel Sağlam yapılmalı ki devam eden yapı sağlam bir zemine oturması gerekmektedir. Yapı’ ya  Milyon Dolarlık yatırım yapılıyor ama temel  balçık üzerine toprak malzeme serilip hafif süslemelerle yapılan düzeltmeler üzerine inşa edildiği takdirde birkaç yıl sonra betonlarda çatlamalar, oturmalar ile çökmeler  vb.  meydana  gelmektedir.

-Yapılması gereken ise; İnşaat Alanın kot farkı alındıktan sonra kot durumuna göre 45-50 cm kazı yapılarak Tüvenan Malzeme ( Doğal Kaya, Maden ocağından çıkarılan ve herhangi bir zenginleştirme işlemine tabii tutulmamış cevher, kum çakıl karışımı malzemedir.) ile kazı yapılan alanın serme sıkıştırılması yapılması,

-Tüvenan Malzeme üzerine 0-70 Kırma taş ile serme sıkıştırmanın yapılması,

-0-70 Kırma Taş üzerine 0-25 Alt Temel malzemenin serme sıkıştırmanın yapılması daha doğru ve sağlam bir temel oluşturulmuş olacaktır.

-Pabuç, kiriş uygulaması yapıldıktan sonra, ara hol dolguları 0-70 malzeme ile dolgusu yapılıp, üzerine 0-25 Alt Temel  malzeme uygulaması yapılarak hazır beton a hazır hale getirilecektir.

Milyon Dolarlık yatırımlarınızı balçık üzerine kurmayınız.Sağlam temeller üzerinde yapılarınız yükselsin.  Kale’lerimizi balçık üzerine kurmayalım..

Selam ve dua ile…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.