Milli Görüş'ün Ayasofya mücadelesi

Milli Görüş'ün Ayasofya mücadelesi

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın ibadete açılmasına karar verdi. Ayasofya konusunda yarım asırdır verdiği mücadele ve bedeller ile bilinen Millî Görüş hareketinin bu kararlılığı Danıştay’ın Ayasofya

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. İptal kararının ardından Ayasofya Camii, Diyanet İşleri Başkanlığına devredildi. Sultan Fatih’in mirası ve İstanbul’un Fethi’nin manevi simgesi olan Ayasofya’da ilk namaz 24 Temmuz cuma günü kılınacak. Beş asır cami olarak İslam’a hizmet eden Ayasofya Camii bir asra yakındır Ezan-ı Muhammedi’ye hasretti.

DANIŞTAY 10. DAİRESİNDEN TARİHİ AYASOFYA KARARI

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay’da dava açtı. Davayı duruşmalı inceleyen Daire, 2 Temmuz’daki duruşmada tarafları dinledi. Daire, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını 10 Temmuz itibarıyla iptal etti.

Türkiye’de Ayasofya konusunda yarım asırdır verdiği mücadele ve bedeller ile bilinen Millî Görüş hareketinin bu kararlılığı Danıştay’ın Ayasofya kararında etkili oldu. ‘Zincirler Kırılsın Ayasofya Açılsın’ sloganıyla Ayasofya Camii’nin tekrar ibadete açılması mücadelesini başlatan Milli Görüş, yıllarca Fatih Sultan Mehmet Han’ın mirasına yapılan saygısızlığı haykırmıştı.

MİLLİ GÖRÜŞ KURULUŞLARININ AYASOFYA MÜCADELESİ

Millî Görüş partileri başta olmak Milli Görüşçü Kuruluşlar (MİLKO) yarım asırdır farklı dönemlerde yaptıkları çalışmalarla Ayasofya Camii’nin ibadete açılması için mücadele etti. Saadet Partisi İstanbul Kadın Kolları, 2006 yılında Ayasofya’nın ibadete açılması için başlattıkları imza kampanyasında 1 milyon imza toplamışlardı.

Anadolu Gençlik Derneği, 2000’li yılların başlarında “İmzanla Zincirleri Kır” kampanyası ve ilerleyen yıllarda devam ettirdiği mitinglerle Ayasofya mücadelesinde önemli çalışmalara imza attı.

AYASOFYA ÖZLEMİNE ATILAN ADIMLARDAN SADECE BİRİYDİ

Saadet Partisi İstanbul Kadın Kolları Başkanı Nagehan Gül Asiltürk, “1969'da başladı bizim Ayasofya mücadelemiz. "Zincirler kırılsın, Ayasofya açılsın" sloganıyla nice mitingler, eylemler yaptık. 2006'daki imza kampanyamız, basın açıklamamız "özleme" atılan adımlardan sadece biriydi. Ve bugün hamd etme günü. Zafer, bu umudu, özlemi taşıyan herkesin.” ifadelerini kullandı.

'GEÇTE OLSA HAK YERİNİ BULDU'

AGD-MGV Genel Başkanı Salih Turhan, “Milli Gençliğin mücadele tarihinde önemli bir yeri olan Ayasofya Camii'nin esaretinin bitmesi göstermiştir ki Hak yolda gösterilen mücadelenin boşa gitmeyeceğini, geç de olsa Hak yerini bulacağını ortaya koymuştur. Ayasofya Camii'nin açılması için yıllarca mücadele eden başta rahmetli Erbakan Hocamıza, teşkilat mensuplarımıza, milli şuurla adım atan Danıştay üyelerine, TBMM'de ortak bir tavırla hareket eden muhalefet ve iktidar mensuplarına, Sayın Cumhurbaşkanına teşekkür ederim.” değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.