Mezarlıklardaki yeni akım yaygınlaşıyor! Konya'daki değişimin dinde yeri var mı?

Mezarlıklardaki yeni akım yaygınlaşıyor! Konya'daki değişimin dinde yeri var mı?
Konya'da mezarlıklara artık çiçeklerle birlikte rüzgar gülleri konuluyor. Prof. Dr. Ali Akpınar, bu tarz davranışların dinde yeri olmadığını söyledi.

Mezarlık rüzgar gülleri, hayatını kaybedenlerin aileleri tarafından duyulan özlem ve şefkati simgelemek amacıyla bırakılan, rüzgarda dönerek umut ve huzur hissi veren duygusal semboller olarak yaygınlaşmaya başladı.

Konya'daki birçok mezarlıklarda kabirlerin üzerine koyulan renkli rüzgar gülleri, Konyalıların dikkatinden kaçmadı. Geleneksel mezar bakım anlayışının dışına çıkan bu durum, "Konya’da yeni bir mezarlık kültürü mü oluşuyor?" sorusunu akıllara getirdi. Yıllardır süregelen çiçek dikme geleneği, yerini rüzgarın ritmiyle dönen pervanelere bıraktı. Özellikle çocuk kabirlerinde görülen rüzgar gülleri, Konya'da yeni bir dönemin başlangıcı olarak görüldü.

68b4090a037e2e36b0d8db66-001.webp

KONYALI VATANDAŞLAR İKİYE BÖLÜNDÜ

Mezarlıklara koyulan rüzgar gülleri, kimi Konyalı tarafından sempatik ve şirin olarak karşılanırken, kimi Konyalı tarafından da mezarlık adabına uygun olmadığı şeklinde tepki topladı. Rüzgar güllerinin sadece bir özlem olduğunu ifade eden bir kısım Konyalılar, "Eskiden sadece çiçek eker, sulardık. Şimdi ise mezarların başında bu pervaneleri görüyoruz. Belki de gidenlerin hatırasını canlı tutmak, oradaki sessizliğe bir hareket katmak istiyorlar. Tatlı ve sempatik bir durum" diye konuştu. Rüzgar güllerinin kabir adabına uygun olmadığını söyleyen vatandaşlar ise, "Her şeyin bir usulü ve adabı vardır. Hal böyle iken mezarlıklara dikilen rüzgar gülleri kabirler için uygun değil" yorumlarında bulundu.

5-2-akpinat.jpg

‘DİNDE, KABİRLERE RÜZGAR GÜLÜ KOYMANIN YERİ YOKTUR’

Yapılan yorumlara açıklık getiren Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akpınar, bu tarz faaliyetlerin dinde herhangi bir yeri olmadığını ifade etti. Kabristan konusunda ölçünün İslam Peygamberinin uygulamaları olduğunu belirten Prof. Dr. Ali Akpınar, “Mezarlıklara rüzgar gülü koyulmasının caizliğinden ziyade önce dinde bunun yeri var mı diye sormamız gerekir. Dinde, kabirlere rüzgar gülü koymanın yeri yoktur. Müslüman olarak her konuda nasıl ki peygamberimizin uygulamalarını ölçü ediniyorsak aynı şekilde kabir konusunda da peygamberimizi ölçü almalıyız. Peygamberimizin bu konudaki tutumu nettir. Kabirlerin üzerlerine ağaç, fidan dikin demiştir. Bunun da sebebi peygamberimiz kabirlere dikilen ağaç ve fidanlar ölüye rahmet getirir. Ancak rüzgar gülü hem dini olarak hem de milli olarak bizim kültürümüz değildir. Dinde de herhangi bir yeri yoktur” diye konuştu.

Kaynak:Erkan Asan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum