Mevsimi olduğu halde çok pahalı

Mevsimi olduğu halde çok pahalı

Sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor. Mevsimi olmasına rağmen çoğu ürün pahalıya satılıyor. Alım gücü düşük olan vatandaş durumdan şikayet ederken, esnaf ise eskisi gibi satış yapamamaktan dertli.

Mevsimi olmasına rağmen, vatandaş ucuza sebze ve meyve tüketemiyor. Fiyatlar, gerek kuraklıktan, gerek verim kaybından gerekse de ekonomik şartlardan dolayı yüksek seyrediyor. Yaz sebze ve meyveleri geçmiş yıllara oranla daha pahalıya satılıyor. Vatandaş ise bu durumdan dert yanıyor. Pazarcılar ise sebze ve meyve fiyatlarının önümüzdeki günlerde düşmesini öngörüyor.

REKOLTE AZALDI, FİYATLAR ARTTI!

Sebze üreticisi ve pazar esnafı Kemal Baysan, ılık ve kuru geçen mevsim şartlarının ardından ani yağışların ve çiçeklenme dönemindeki don hadiselerinin ürün hasatını azalttığını söyledi.

Normal şartlar altında Temmuz ayının sonuna gelindiğinde domateslerin çoktan çıkmış olması, salçalık yapımına başlanmış olması gerektiğine vurgu yapan Baysan, “Yaşanan don olayları, ürünleri vurdu. Mevsimsel değişimler, ürünlerin geç çiçek açmasına ve daha az ürün elde etmemize sebebiyet verdi. Vatandaşın sebzede tercihi domates, biber, patlıcan, salatalık. Girdi maliyetlerimiz çok yükseldi. Sebzeler için belirlediğimiz fiyat ise girdi maliyetlerine göre uygun. Fiyatlarda bir düşüş olur ama çok fazla olmaz. Önceden tezgâhlarımıza daha fazla ürün getirirdik, akşama kalmazdı. Şimdi ne eskisi gibi ürün getirebiliyoruz ne de hepsini satabiliyoruz. Ürün elde kalıyor. Son iki haftada pazarda kilosu 4 ile 7 lira arasında satılan domatesin kilogram fiyatı 3-4 liraya düştü. Kilosu 5-7 lira olan patlıcan ve kabak bugün 4 liradan satılıyor. 8-12 lira olan biberin kilogram fiyatı 5-6 liraya kadar düştü. Bezelye 5 lira, soğan 1.5-2 lira. Patates 2 lira, limon 4-5 lira, fasulye 6-7 lira arasında değişen fiyatlara satılıyor” şeklinde konuştu.

VATANDAŞ FİYATLARI PAHALI BULUYOR

Pazarcı esnafı Mustafa Budak ise şunları kaydetti: “Bu sene Konya ve çevresinde yaşanan don olayı ve mevsim değişikliğinden sonra meyvede verim azaldı. Tezgâhımıza getirdiğimiz ürün azaldı. Pazarda en çok tüketilen meyve; karpuz, şeftali, kavun, üzüm. Ürünlerin az olması, girdi fiyatlarının yükselmesinden dolayı. Vatandaş ürün fiyatlarını pahalı buluyor. Girdi maliyetleri düşünülünce sebze ve meyve fiyatlarının normal olduğunu söyleyebiliriz. Vatandaş fiyatı pahalı bulsa da meyveyi tüketiyor. Özellikle koronadan sonra meyve tüketimi arttı.”

“MEVSİM DEĞİŞİKLİĞİ KONYA’YI ÇOK ETKİLEDİ”

Konya’nın erken çiçeklenme ve don olaylarından çok etkilendiğini ifade eden pazarcı esnafı Muhammet Çiçekoğlu ise “Bu sene Konya'nın yerli ürünleri çok gecikti. Sebebi belli. Önceki yıllarda bu aylarda biberler çıkardı. Hatta turşuluk biberlerin turşusu kurulurdu. Yemeklik Konya üretimi biberler tezgâhlardaki yerini yeni yeni almaya başladı. Domates, geçtiğimiz yıllarda bu mevsimlerde salçalık için doğranmaya başlanırken, şuan yeni olgunlaşmaya başladı. Şuan tezgâhlarımızda daha çok Mersin, Anamur tarafından gelen ürünler satılıyor” dedi. Konya Perşembe Pazarında alışveriş yapan Muhammet Yiğitoğlu isimli bir vatandaş da “Sebze fiyatları geçen haftaya göre biraz daha düşmüş ancak meyve fiyatları pahalı. İnşallah ilerleyen dönemlerde biraz daha ucuzlar” dedi.

PAZARDA SEBZE FİYATLARI ŞÖYLE:

Domates:6 TL

Biber: 5 TL

Patlıcan: 5 TL

Kabak: 4 TL

Dolmalık Biber: 5 TL

Fasulye: 5 TL

MEYVE KİLO FİYATLARI İSE ŞÖYLE:

Şeftali: 6 TL

Üzüm: 7,5 TL

Muz: 12 TL

Karpuz: 2 TL

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum