Mevlana’yı anmak ve anlamaya ihtiyaç var

Mevlana’yı anmak ve anlamaya ihtiyaç var

Hazreti Mevlana’nın 749. Vuslat Yıl dönüyle İlgili TBMM’de basın toplantısı düzenleyen AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun; savaşların, çatışmaların, krizlerin, gerginliklerin zirveye çıktığını ve Mevlana’nın hoşgörüsüne en fazla ihtiyaç duyulan günl

Hazreti Mevlana’nın 749. Vuslat Yıl dönüyle İlgili TBMM’de basın toplantısı düzenleyen AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun; savaşların, çatışmaların, krizlerin, gerginliklerin zirveye çıktığını ve Mevlana’nın hoşgörüsüne en fazla ihtiyaç duyulan günlerin yaşandığını söyledi. 

Mevlana’yı anarken onu anlamak gerektiğini ifade eden Sorgun, “Mevlana deyince aklımıza  Sevgi, barış, hoşgörü ve kardeşlik geliyor. Bu günlerde Konya’dan yayılan manevi iklim havası, dünyanın dört bir tarafına ulaşmaktadır. Zira bu günlerde dünyanın dört bir yanından gönül dostları Konya’ya geliyor. Bu yıl Şeb-i Arus törenlerin ana teması “Dostluk Vakti.”   

Dostluk, kardeşlik, sevgi ve barışa en fazla ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde anma törenlerin ana temasının çok yerinde olduğunu düşünüyorum. Zira; Dost ve dostluk kelimesinin Mevlana’nın hayatında çok anlamlı bir yeri vardır. O’nun dost ve dostluğa verdiği önemi şu sözlerinden rahatça anlayabiliriz” dedi. Konya’dan dünyaya ışık olan Hazreti Mevlana’nın manevi ikliminin önemine değinen Sorgun, şu görüşleri dile getirdi: “Mesnevisi bütün dünya da en fazla okunan eserler arasında yer alan Hazreti Mevlana’nın barış, hoşgörü sevgi ve dostluk adına verdiği mesajlar 7 asır önce olduğu gibi bugünde insanlığa ilham kaynağı olmaktadır. Sadece Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkçe’nin dışında Arapça, İngilizce, Fransızca, Almanca, Portekizce başta olmak üzere 30 dile çevrilmiş olan Mesnevi, dünyanın doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine her coğrafya da en fazla okunan eserler arasındadır.”

USULE VE ADABA UYGUN OLMALIDIR

Sorgun, Mevlana’yı anmanın usule ve adaba uygun olması gerektiğini belirterek, “Ancak uygunsuz yerlerde sema ve anmaların yapılmasını da doğru bulmadığımızın bilinmesini isterim. Zira bu konuda Kültür Bakanlığımız geçtiğimiz yıllarda gerekli adımları attı.

Mevlana’yı anarken anlamamız gerekiyor. Mevlana deyince akla Sema değil, Kur’an ve sünnet üzerine inşaa ettiği hayatı, onun inanç, sevgi ve hoşgörüyü konu alan eserleri gelmelidir.  Bugün savaşların, işgallerin, haksızlıkların, şiddetin, kanın göz yaşının hakim olduğu dünyada evrensel barışın, sevginin hoşgörünün simgesi olan Mevlana’yı daha fazla anlamaya ihtiyacımız vardır. Çünkü sevgi, barış ve hoşgörüyle tüm insanlığa adanmış bir hayatı sadece anmakla anlamak mümkün değildir. Onu hem anmak hem de anlamak lazımdır” diye konuştu.  

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum