Mevlana Müzesi’ne ‘özel sektör’ önerisi

Mevlana Müzesi’ne ‘özel sektör’ önerisi

Vali Aydın Nezih Doğan, Konya’nın turizmden daha fazla pay alması için Mevlana Müzesi’nin özel sektör eliyle yönetilmesi, bir bütün olarak yeni yatırımlarla genişletilmesi önerisinde bulundu

(2. BÖLÜM)
* Sayın Valim, Mevlana Müzesi'nin daha etkin bir şekilde değerlendirilmesi için de yaklaşımlarınızın bulunduğunu biliyoruz. Bu konudaki önerilerinizi bizimle paylaşır mısınız?
— Mevlana Müzesi artık bir kamu kuruluşu işletmesi olamaz diye düşünüyorum. Bu işi özel sektör daha iyi yapar. Özel sektör eliyle, 50–60 milyon dolarlık bir harcamayla burası sadece türbe olmaktan çıkarılıp gerçek bir müze haline getirilebilir. Konferans salonları, çevre düzenlemesi vesaire bu şekilde yapılabilir. Mevlana Müzesi'nin şu an 2 milyon ziyaretçisi var.2 TL bilet fiyatı var. Topladığınız zaman yaklaşık 4 milyon TL geliri var. Rakam büyük gibi görünebilir ama olması gereken bu değil. Mevlana Müzesi farklı bir şekilde yönetilirse bu rakam çok daha yukarılara taşınabilir.
Eskişehir’in hızlı trenden sonra artan turist sayısı bir milyon. Konya-Ankara Hızlı Tren Projesi'nin hayata geçirilmesinin ardından bir milyon da Konya’ya ilave olacak. Bir darphane gibi düşünün burayı. Devletin elinde darphane klişesi azaldığı zaman bu iş yürümüyor. Özel sektörde hem yatırım yapmak, hem de malını iyi satabilmek amacı vardır. Ben diyorum ki; öyle bir yapı kurabilirsek turizm gelirlerini artırabiliriz. Böyle bir yapı, tur firmalarıyla entegre çalışmayı da yürütebilir.
Müze Müdürümüz Yusuf Benli harika bir insan, ondan daha iyi müze müdürü bulamazdık. Zaten bu nedenle Topkapı'ya atandı. Ama özel sektörün mantığı ayrı, bizim mantığımız ayrı. Mevlana, mesai saatleriyle sınırlı bir yapı içerisinde yönetilmemeli. Eşyanın tabiatı gereği bunu söylüyorum. Mevlana Müzesi ile ilgili böyle bir projeyi başarabilirsek; fert başına 50, belki 100, belki de 200 dolar gelir artışı sağlamak mümkün ola bilir. Bununla da ilgili arkadaşlarımızın ikna edilmesi gerekiyor.
AFYON-KONYA-EREĞLİ OTOYOL PROJESİ
* Elinizdeki dosyada Afyon-Konya-Ereğli Otoyol Projesi de var. Bununla ilgili ne gibi adımlar atılacak? Çok sayıda önemli projenin bir arada yürütülmesi mümkün mü?
— Biz bu konuda projemizi bakanlığa ilettik. Arkadaşlara çalışmalarının yapılması talimatını verdiğim Konya Organize Lojistik Merkezi, Mevlana Müzesi ve Çevre Düzenlemesi Projesi, Organize Hayvancılık Bölgesi, süt üretimi ile ilgili projemiz ve çeşitli projelerden bazıları hazırlanmış, bazıları da hazırlanmaktadır. Bunların hepsi ayrı ayrı. Birbirleriyle ilişkili değil. Diğer taraftan bu projelerden her biri milli geliri destekleyecek işlerdir. Fakat bunlar milli geliri desteklerken ana rolünü de hiç unutmadan başka nelere ihtiyaç olduğumuzu bilimsel bir yaklaşımla tespit etmemiz lazım. Ben diyorum ki; Konya'da 10 yıl sonra hangi meslek dallarına ihtiyaç duyacağımızı unu bir metodoloji metotla tespit etmek lazım.
* Bu alanda bir çalışma yapıldı mı?
— Konya’nın insan gücünün tespiti için bir çalışma yaptık. Sorular hazırlandı, bir anket yapıldı. O günlerde Başbakanımız Milli Eğitim Bakanı'yla bir toplantı yaptı. 'Sanayinin ihtiyaç duyduğu insanları tespit edin' dedi. Bunun üzerine Ankara'dan çalışmamız istendi.  O anket formları şimdi Ankara'ya gitti. O anket formları test ediliyor. Biz Konya'nın geleceğine yatırım yapıyoruz. Bu yıl, 17 trilyonluk yatırım ödeneğimiz var. Devletten aldığımız ödenek azalmasına rağmen eğitimde yatırımlarımız arttı. Harcamalarımıza da dikkat ediyoruz. Özel idare 2003–2010 arsında 682 derslik yapmış olacak. Bunun 273'ü benim dönemimde yapıldı. Özel İdare'nin eğitime ayırdığı kaynağa 2003 yılından bu yana baktığımızda durumun çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Burada iş yapma arzusu önemli. Belli bir devlet çalışma sistemi içerisinde çalışmak lazım. Arkadaşlara, 'bize projeksiyon sunun' diyoruz. 'Elimizdeki kaynaklarla ne kadar yol yapabiliriz. Para geldi harcayalım. Bugün canımız sıkıldı ne yapalım' böyle anlayış olmaz... Okul nerede ihtiyaçsa orada yapmalıyız. Gereksiz yerlere okul yapılmaz. Bizim bilgiye, istatistiki veriye, bütçe ve stratejik akla ihtiyacımız var. Burada en önemli olan bütçedir. Bu ve geçen yıl kaymakam arkadaşlara, 'gönderdiğimiz paraları iki iş için; köylere küçük sulama göletleri kurun, ya da parke taşı döşeyin, onun dışında başka bir iş için kullanmayın' dedik. Ben daha çok zamanımı temel stratejilerin oluşmasına harcıyorum. Yapılan birçok iş var, bunların hepsini ben de tam olarak bilemiyorum. O olmaz, bu olmaz diye projelerden uzak durmak gerekmez. Bir şekilde işin ucundan tutmak gerekir.  Konya'nın sorunlarını Konyalılar sahiplenmelidir. Benim veya başkaların sahiplenmesi bir şey ifade etmez. Devlet vatandaşa iş alanı açmalıdır. Valiliğin temsili yönü kolaydır. Ancak bizim amacımız; Konya için bir şeyler yapmaktır.
ÇEVRE YOLUNDA KAMULAŞTIRMA SÜRECİ
* Önemli projelerden bahsettiniz. Ancak bir taraftan da devam eden projeler var. Sözgelimi bölünmüş yollarla ilgili gecikmeler, halen Aksaray yolunun tam olarak hizmete açılamaması ve Çevre Yolu Projesi ile ilgili herhangi bir adım atılamaması önemli bir eksiklik değil mi?
— Aksaray yolunda işler iyi kötü yürüyor. Çevre yoluyla ilgili Büyükşehir Belediyesi kamulaştırma maliyetini biraz aşağıya çekti. Bu proje kapsamında yarım milyar TL maliyetle 129 kilometre yol yapılması hedefleniyor.
“ÜNİVERSİTEYİ OKURKEN TEZGÂHTARLIK YAPTIM”
* Son olarak özel hayatınızla ilgili bir soru sormak istiyorum. Bu kadar iş yoğunluğu arasında özel hayatınıza zaman ayırabiliyor musunuz? Söz gelimi spor yapmaya, kitap okumaya zaman bulabiliyor musunuz?
— Allah insana bir kader çiziyor. Kaderimiz neyse ona uygun hareket ediyoruz. Bizim bir hayat tarzımız var. Ben üniversiteyi okurken bir yandan da çalıştım, tezgâhtarlık yaptım. Üniversiteyi tamamen çalışarak geçirdim. 10 gün bile vaktim olmadı. Bu nedenle erken yaşlarda yoğun çalışmaya alıştım. Tekirdağ’da iken buradan farklı olarak spor yapmaya fırsat buluyorduk. 200 metre ilerimiz denizdi, orada yürüyüş alanı vardı. Bazen dağlara çıkardık. Ancak burada fırsat bulamadık.
 (BİTTİ)
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum