Mevlana Çarşısı’nda Şeb-i Arus heyecanı

Mevlana Çarşısı’nda Şeb-i Arus heyecanı

2 yıl önce yıkılarak yeniden yapılan Mevlana Çarşısı’nda esnafların bazıları işyerlerini açtı. Çarşı esnafı Şeb-i Arus haftasına kadar hazırlıklarını tamamlayarak, yerli ve yabancı turistlere hizmet vermeyi hedefliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile yıkılarak, yeniden yapılan Mevlana Çarşısı eski günlerine dönmeyi hedefliyor. Mevlâna çarşısı yıkılarak yerine daha konforlu, insanların görüntüsünü cezbeden daha güzel yapılar ortaya çıktı. 

SELÇUKLU DEVLETİNİ ANIMSATIYOR

Mevlana Çarşısı esnafından Hasan Hüseyin Anlaş, “Mevlana Çarşısı, yeni yapılan yer görüntü olarak çok güzel. Eskiden olan binalar yıkılacak durumdaydı. Yeni yer olması müşteri açısından da gayet iyi. Müşterinin göz zevkini okşuyor diyebilirim. İnsanı çekiyor. Bizim insanlarımız görsele çok önem veriyor. Bulunduğumuz yer 1987 yılında açıldı 2020 yılına kadar tadilat görmemişti. Dolayısıyla şu anda çok güzel bir iş ortaya çıkmış oldu. Mimari olarak bakıldığında Selçuklu mimarisini anımsatıyor. Şahsen en beğendiğim kısımlar bunlardı. Sonrasında eski işyerlerimiz harabe niteliğinde idi. Ama şu anda gayet güzel. Elbette her projede aksaklıklar olur. Mesela Konya Büyükşehir Belediyesinin dükkân önüne bıraktığımız ürünlerimizin kaldırılması yönünde bildiriler veriyor. Bu ürünler müşterilerin dikkatini çekiyor. Bu sayede esnaf arkadaşlarımız satış yapabiliyorlar.  Esnafa karşı biraz yumuşak davranılmasını istiyoruz. Sadece bu hususta imtiyaz gösterilirse daha güzel olur. Ama elbette genel anlamda bakıldığında başarılı işlerden bir tanesi. Güzel bir proje ama kira meselesi daha belirlenmedi. Eğer ki Büyükşehir Belediyesi kira meselesini bizlere uygun bir şekilde belirlerse, herkesin hayrına olacaktır. Güzel projeleri Konya’ya kazandırmaya devam eder” dedi.

KİRALARDA AFAKİ YÜKSELİŞ OLMASIN

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin belirleyeceği kiralar, diğer özel işyerlerini etkileyeceğini dile getiren Esnaf Mustafa Hakan Karakaş ise şunları söyledi: “Şehrimize değer kattı. Altın Çarşı ve Mevlâna Çarşısı harabe şeklindeydi. Şu anda çok güzel yapıldı. Yıkılmadan önceki dükkânlarımızı yeniden bizlere verildi. Aynı yerde yeniden işyerlerimizi Büyükşehir Belediyesi temin etti. Ama kiraların iki katına çıkacağı söyleniyor. Umarım afaki bir yükseliş olmaz. Çünkü yaptıkları bu kadar güzel işi yüksek kiralarla heba etmelerini istemeyiz. Dükkânımız yenilendi, yenilik içinde yaşıyoruz. Çok güzel bir yapıda, güzel tepkiler alıyoruz. Belediye kira konusunda yardımcı olacağını düşünüyorum. Mevlâna Çarşısı’nda ve Altın Çarşı’da yüksek kiraları kaldıramaz. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin kira kararı diğer özel işyerlerini de etkileyecektir. Dolayısıyla belediyenin ararı çok önemli. Çarşıya bakıldığında gerçekten emek verilmiş ve güzel işler yapıldığını görebiliyoruz. Emeği geçen herkese çok teşekkürlerimi sunuyorum.” 

ALİ GÖZEN 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.