MEVKA Ereğli'de odak toplantısı yaptı

MEVKA Ereğli'de odak toplantısı yaptı
Ereğli'de, Mevlana Kalkınma Ajansı'nın (MEVKA) ''Konya-Karaman (TR-52) Bölgesi 2023 Vizyonu Temel Çerçevesinin Belirlenmesi İçin Teknik Destek Alınması İhalesi'' kapsamında Odak Grup toplantısı düzenl
Ereğli'de, Mevlana Kalkınma Ajansı'nın (MEVKA) ''Konya-Karaman (TR-52) Bölgesi 2023 Vizyonu Temel Çerçevesinin Belirlenmesi İçin Teknik Destek Alınması İhalesi'' kapsamında Odak Grup toplantısı düzenlendi.
Vali Aydın Nezih Doğan, Ereğli Ziraat Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleşen toplantıda, iyi yönetimin temel dayanakları olduğunu söyledi.
Bu dayanaklardan bir tanesinin bütçe olduğunu belirten Doğan, ''Bütçeniz yoksa, paranız yoksa üretim yapmanız mümkün değil. Üretmek demek harcama yapmak demektir'' dedi.
Üretim için bütçenin de tek başına yeterli olmadığını açıklayan Doğan, ''Başka desteklere de ihtiyaç var. Bu desteklerden bir tanesi de nitelikli veridir. Bütçesi olan bir yönetim, nitelikli veri üretememişse başarılı bir yönetim değildir. Bunların yanında stratejik akıla da ihtiyaç vardır. Toparlayacak olursak üretmek için bütçeye, nitelikli veriye ve stratejik akıla ihtiyaç vardır'' diye konuştu.
''KONYA ÜRETTİĞİNDEN DAHA FAZLASINI TÜKETİYOR''
Türkiye'nin toplam Milli gelirinin yüzde 2,5'ini Konya'nın ürettiğini açıklayan Doğan, ''Konya bu yüzde 2,5 üretim gücünü yaparken sanayiden, tarımdan ve hizmetler sektöründen güç alıyor. Konya'ya baktığınızda sanayide markalaşma alanında ciddi bir markası ulusal bir marka geliştirememiş'' dedi.
Konya'da tarım teknolojilerinin istenilen seviyede geliştirilemediğini dile getiren Doğan, şunları kaydetti:
''Konya'nın özellikle sulamada önemli problemleri var. Sulanabilir arazilerin önemli bölümü vahşi sulama ile sulanıyor. Geleceğe dair rezervlerini tüketmeye devam ediyor. Konya bu günlerde tarımda süratli bir değişimi yaşıyor. Hayvancılık sektöründe bir yenileşme arayışı içerisinde, turizm gelirlerini artırmaya eğilimli, kişi başı milli geliri 10 bin doların altında. Konya'nın yüzde 2,5 üretimi, Konya'yı besleyen bir Türkiye'yi ifade ediyor. Türkiye nüfusunun yaklaşık 3,4'ünü Konyalılar oluşturuyor. Halbuki Konya 2,5'unu üretiyor. Konya ürettiğinden daha fazlasını tüketiyor. Konya'nın 2023 yılına geldiğinde Türkiye'nin yüzde 3,5'ini üretmesi gerekiyor. Kültür inanç ve tarih turizminde de marka olması gerekiyor. Bunları yapmak zor gelebilir. İddialı laflar gibi düşünülebilir. Türkiye 13 yılda bunu başarabilir. Ereğli'de bu gün yapmaya çalışacağımız Konya'nın ve Ereğli'nin 2023 doğru neleri nasıl yapması gerektiğini ortaya koymaktır.''
Toplantıya, Kaymakam Hasan Bağcı, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu, Mevka Genel Sekreteri Ahmet Akman, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Abdullah Topçuoğlu, Çevre Belde Belediye Başkanları, daire müdürleri, oda başkanları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.