‘Meram, üniversitesini istiyor’

‘Meram, üniversitesini istiyor’

Konya Üniversitesi’nin Meram’da kurulması gerektiğini belirten Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı, “Konya’ya kurulan 4. üniversite artık Meram’ın hakkıdır, Meram’da bir üniversitenin olması şarttır’ dedi.

Konya’nın önemli ilçelerinden birisi ise şüphesiz Meram’dır. Geçmişten itibaren doğal güzellikleriyle Konya’nın önemli bir ilçesi olan Meram, birçok yazıya ve şiire konu olmuştur. Son yıllarda gerçekleştirilen kentsel dönüşümlerle Meram, modern şehirciliği bünyesinde yaşatmaya başlarken Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı ile Meram’ı ve gerçekleştirilen faaliyetleri konuştuk. “Meram’a Yeni Yol, Havzan ve Yaka Meram dan bakmamak gerekiyor. Arka mahallelerde yapılaşma sorunu var” var diyen Serdar Kalaycı, Meram’ın kaderinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Göreve gelirken Kentsel dönüşüm ve konut hamlelerini düşündüklerini anlatan Kalaycı, “87 mahallenin yarısından fazlasında elden geçirilmesi gereken yerler var” dedi. Sosyal belediyeciliğe yoğun önem vermenin yanında tarihi ve kültürel binaların restorasyonu içinde çalışmalar başlatan Meram Belediyesi, Konya İstasyonu karşısındaki Augustus Otel’in restorasyon çalışmalarına start verdi. Başkan Kalaycı’nın en büyük arzusu ise Konya Üniversitesi’nin Meram’da kurulması. Başkan Kalaycı, “Konya’ya kurulan 4. üniversite artık Meram’ın hakkıdır, Meram’da bir üniversitenin olması şarttır” diye konuştu. Nisan ayında yeni hizmet binasına taşınarak 21 yıllık hasreti sona erdireceklerini de dile getiren Başkan Kalaycı, şunları kaydetti: “Böylece 21 yıllık belediyenin binası yok lafını ortadan kaldıracağız. Tabii binayı bu laf için mi yapıyoruz? Hayır, olması gerektiği için yapıyoruz.”

ARASÖZ:
“Meram’ı Yeni Yol, Havzan ve Yaka Meram’dan ibaret görmemek gerekiyor. Arka mahallelerde yapılaşma sorunu var. Meram’ın kaderini değiştirmemiz gerekiyor. Bir ve beraber olduğumuz müddetçe aşılamayacak engel yok.”

Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı Kimdir?              
1973 tarihinde Konya’da doğan Serdar Kalaycı, ilk ve ortaöğrenimini Konya’da tamamladı. 1994 yılında Selçuk Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi’nden İnşaat Mühendisi olarak mezun oldu. 1994’ten 2004 yılının Haziran ayına kadar aynı fakültede öğretim görevlisi olarak çalıştı. Askerliğini yedek subay olarak yaptı. 2003 yılında doktorasını tamamladı. 2004 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü Su İşleri Daire Başkanlığı’na atandı. Aynı kurumda Plan Proje Dairesi Başkanlığını yürüttü.  29 Mart 2009 Yerel Seçimlerinde Meram Belediye Başkanlığı’na seçildi. Evli ve 2 çocuk babası olan İnşaat Yüksek Mühendisi Dr. Serdar Kalaycı, İngilizce bilmektedir.
* Serdar Bey, Meram’a başkan olmak fikri nasıl oluştu? Hangi faktörler sizi başkan adayı olmaya götürdü?
– KOSKİ Genel Müdürlüğü’nde 2004’ün Haziranından seçimlerde aday olacağımız zamana kadar 4,5 yıla yakın daire başkanlığı yaptım. Belediyeciğin çıraklığını orada öğrendik diyebilirim. KOSKİ’de çalışma esnasında mahalleleri tanıma fırsatımız oldu. Hem muhtarlarla hem vatandaşlarla konuşup onların sorunlarıyla ilgilenmek gerçekten zevk verdi. Vatandaşın sorununun çözerek güler yüzlü göndermek bende memnuniyet uyandırdı. Bu bende hizmet aşkını oluşturdu ve Meram İlçesi’nde de bir şeyler yapılabilmek için yola çıktık. Bu ilçeye de bir şeyler verelim, hizmet edelim dedik. Meram, genelde de hemşerilerimizin yoğun olarak yaşadığı bir bölge. Hem görev yaptığımız hem de yakınlarımızın bulunması nedeniyle Meram sürekli giriş çıkış yaptığımız bir yerdi. 2009 seçimlerinde parti teşkilatımızın önerisiyle aday olduk ve Sayın Başbakanımızın da isteği doğrultusunda 12 Ocak’ta adaylığımın netleşmesiyle çalışmalara hız verdik. 21 aydır da bu görevin başındayız. Amacım Meram’ı modern şehircilikle buluşturmaktır.
* Başkan adaylık sürecinde hangi düşüncelerle yola çıktınız, ‘belediye başkanı olursam Meram’da şunları değiştireceğim’ dediğiniz projeler nelerdi?
– Meram’ın bazı bölgelerinin standardı yüksek olmasına rağmen düşük kalitedeki konutlarda oturan vatandaşlarımız da var. Uygun olmayan yapılaşmanın olduğu yerler. Meram gibi bir yerde bu tür yapılaşmaların olmasını istemiyorum. Kentsel dönüşüm, konut hamleleri gerekiyordu ve modern yapıların yapılacağı yerlerle ilgili çalışma şarttı. 87 mahallenin yarısından fazlasında elden geçirilmesi gereken yerler var. Ladikli, Kurtuluş, Kalfalar, Tırılırmak, Batı Hadimi, Doğu Hadimi, Gazanfer, Hacı Fettah, Aksine gibi mahallerde konut hamlelerinin yapılması öncelikliydi. Bu kapsamda Küçük Kovanağzı’da Ekim ayında Serra Park Konutlarının temelini attık. Çaybaşı’nda Mesnevi Konutları’nın ikinci etap çalışmalarını yapıyoruz. Vakıf mülkü olan yerler de var. Buraların alınıp satılacağı, üzerine yapılıp yapılmayacağı vakıf senedine göre yapılması gerekiyor. Bazı yerlerde bu yüzden metruk. Mesela Hacı Fettah Mezarlığı’nın etrafında vakıf olan yerler var. Buralarda istediğinizi yapamıyorsunuz? 24 tane temizlik aracı aldık. Bakımı yapılması gereken parklarla ilgili çalışmalarımız oldu. Prensip olarak tüm birimlerde arkadaşlara kesinlikle işleriyle ilgili müdahalede bulunmuyoruz. Arkadaşlarımız modern tarzda vatandaşlarımızın rahatlıkla kullanabileceği, bölgeye de değer getirecek parklar yapmaya gayret ediyorlar. Bunları yaparken minimum maliyet maksimum fayda diyorum.  Vatandaşımız muhtarını istediği zaman bulabilsin diye 22 tane muhtar ofisini tamamladık. Mamuriye ve Şelale Parkı elden geçmesi gerekiyordu. Bunları yaparken bölgeye değer getirmesine dikkat ediyoruz. 20 bin metrekarelik bir alanda Ahmet Keleşoğlu Parkı’nı gerçekleştirdik.
“HİZMET BİNASIYLA 21 YILLIK HASRET SONA ERDİ”
* Meram en büyük beklentisi ise kendisine ait bir belediye binasına sahip olmaktı. 21 yıllık bu özlem bitiyor mu?
– Kendi ilçemizde vatandaşımıza neyin nerede olduğu belli olan bir hizmet sunmamız gerekiyor. Kendi binasında vatandaşına hizmet eden bir belediye olmalı. Burada çok büyük masraflar yaparak belediye binasına kavuşmak değil mütevazı, işi görecek ama bir belediye binası da denilebilecek bir yapıda olmasını tercih ettik. Daha önce hastane olması planlanan yerin sözleşme hükümlerini yerine getirememesinden dolayı sözleşmesinin feshini yaptık. Mahkemeyi de biz kazandık. Mahkemelik olunmasaydı daha önce binamıza taşınabilirdik. İç dekorasyon, tesisat ve tefrişatla ilgili projelendirme çalışmalarını yaptık. Çünkü ilk önce hastane binası olarak yapıldığı için belediye binasına dönüştürülürken tüm iç işleri değişti. 17 Ağustos’ta İller Bankası’yla yazışmalar neticesinde ihalesine çıktık. Başkan, Başkan yardımcısı ve müdürler dışında çalışma sistemi tamamen ofis olacak. Mobilya tefrişat, bilgisayarların serveri, elektrik fikasyon kısımları, klimalar ve havalandırma da dâhil olmak üzere bunlara da 450 TL gibi bir masraf olacak. 4 milyon gibi bir rakamla bu binayı bitireceğiz. Yeni binamıza Nisan ayı gibi geçmeyi planlıyoruz. ‘21 yıllık belediyenin binası yok’ lafını ortadan kaldıracağız. Tabii binayı bu laf için mi yapıyoruz? Hayır, olması gerektiği için yapıyoruz.
* Serdar Bey, son haftalarda üzerinde durduğunuz önemli bir konu Konya Üniversitesi’nin Meram’da kurulması. ‘Üniversite Meram Hakkı’dır sözünü çeşitli platformlarda dile getiriyorsunuz. Üniversiteyle ilgili çalışmalar ne yönde?
– Bu olması gereken ve söylenmesi gereken bir sözdü. Meram’da yaşayan insanların bekledikleri bir durum. Diğer ilçelerdeki vatandaşlarla da görüştüğümüzde onlarda üniversitenin Meram’ın hakkı olduğunu söylüyorlardı. Bunu parti ilçe teşkilatımızın danışma meclisi toplantısında bunu gündeme getirdik. ‘Konya’ya kurulan 4. üniversite artık Meram’ın hakkıdır, Meram’da bir üniversitenin olması şarttır’ dedik. Üniversitenin kurulmasıyla hem öğrenci potansiyeli, hem akademisyenlerin bölgeye gelmesi Meram’ı daha da hareketli kılacaktır. Fiziki ve sosyal yönüyle bölgeyi önemli oranda ilerletecektir. Üniversiteyi dinlendirmemizin sebebi de Meram’ın hakkının haklıya teslim edilmesidir. Biz hakkımızı istiyoruz onu dinlendiriyoruz. Üniversite nerelerde kurulabilir, tüm alternatifleriyle sunduk.  6 tane karar verici olan Sayın Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Rektör Bey, DPT, maliyeden müsteşar ve Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nden ilgili kişiler üniversitenin Meram’da kurulup kurulmayacağıyla ilgili karar verecektir. Sonuç ne çıkarsa çıksın hayırlı olmasını dileyip tebrik edeceğiz. 6 tane karar verici inşallah güzel hayırlı bir netice verirler ve bizde haklı talebimizin yerine geldiğini görürüz.
“ÜNİVERSİTE YERİ İÇİN ALTERNATİFİMİZ FAZLA”
* Üniversite’nin hangi bölgede kurulması Meram için daha uygun olur?
Ulaşım sorunu olmayan, şehre mesafesi ne uzak ne yakın olan, alt yapı sorunu olmayan, havadar, zemin konusunda sıkıntısı olmayan, etrafında konut ve istihdam barındırmayla ilgili sorun olmayan, çevre yoluna yakın ve Meram’ın da yeni gelişme aksı içinde olan Gödene bölgesini düşünüyoruz. Fakat burası olmaz şurası olur derlerse oraya da açığız çünkü 5 tane alternatifimiz var. Fakat olması gereken yer Gödene’dir. Gaznet’le yaptığımız görüşmeler neticesinde bu yıl TOKİ’nin yaptığı konutlara kadar doğalgaz hattının gitmesi planlanıyor. Ayrıca arsaya kesinlikle para ödenmeyecek. Çünkü önerdiğimiz yerler hazineye ait. Yaklaşık 2 milyon metrekarelik bir alan var. Yatırım tamamen üst yapıya harcanacak. Biz elimizden geldiğince üniversiteye her türlü desteği vermeye hazırız. Üniversite bir değer, bu Meram’ın bir değeri olursa onunla ilgili de üzerimize düşeni yaparız. Bir işte hayır dua ediyorsanız netice de hayır olur. Yaptığımız işlerin hepsinde bu prensip üzerinde çalışıyoruz. Niyet hayır akıbet hayır diyoruz.
* Kaçak yapılarla ve tarihi binaların restorasyonuyla ilgili de çalışmalarınız ne durumda?
– Antalya yolunda önemli çalışmalar yaptık vatandaşlar da bize yardımcı oldular. Bölgedeki esnafımıza Alakova’daki parsellerimizden çok uygun koşullarda sattık. Hem mülk sahibi olsunlar hem de orayı temizleyelim dedik. Çünkü Antalya’dan gelen misafirler Meram’dan geçmesine rağmen hala kendini köyde hissediyor. Bunu biz oluşturmuşuz bunların kırılması lazım. Kaçak yapıyla ilgili olarak iki ekibimiz sürekli incelemelerde bulunuyor. Kaçak yapıya kesinlikle izin vermiyoruz. Çünkü şehrin değerini düşürmemiz gerekiyor. Tarihi yapıların günümüze kazandırılmasına önem veriyoruz. KUDEP’ten tarihi yapılarla ilgili envanteri aldık. Her yıl iki üç tane yapıyı bu şekilde tarihimize sahip çıkarak günümüze kazandırmak istiyoruz. Şükran Mahallesi’nde üç tane evin kamulaştırma çalışması sürüyor. Çünkü bir yapıda 156 tane varis var. Yurtdışında olanlarla İçişleri Bakanlığı üzerinden yazışıyoruz.  Orayı da bir Meram Kültür Evi gibi düşünüyoruz. Hatunsaray üzerindeki Pamukçu Han’in restorasyonunu yaptık. Konya İstasyonu karşısındaki Augustus Otel’in restorasyon çalışmalarına start verdik. Mülkün sahibiyle görüşerek binayı 15 yıllığına belediyemize kazandırdık. Butik otel ve restoran olarak halkımızın hizmetine sunacağız.
“SOSYAL AKTİVİTELERE AĞIRLIK VERİYORUZ”
* Sayın Başkanım merak edilen bir yerde Et-Balık Kurumu’nun olduğu alan. Bu alanla ilgili çalışmalarınız ne olacak?
– Et balık kurumun olduğu alanda 2 bin 624 lüks konut yapılacak. Bu alan 3–4 yıl gündemde olup mahkemelik olması nedeniyle girilemeyen bir bölgeydi. Hukuksal süreci tamamlandı. TOKİ ile anlaşma yapılarak tapu devirleri gerçekleştirildi. Yaklaşık 300 tane konutu yıktık. Vatandaşların mağdur olmaması için kiralarını ödüyoruz. Konutları kendilerine teslim edilinceye kadar kira ödemeleri devam edecek. Şuanda ihale süreci başladı. İhale sürecinin bitmesiyle bu yılın ortalarına kalmadan da temelini atarız ve iki yıl içinde de arsa sahiplerine konutlarını teslim ederiz.
* Meram Belediyesi sosyal yönde ne gibi çalışmalar yapıyor? Sosyal alanda faaliyetleriniz nelerdir?
– Sosyal aktiviteleri en fazla gerçekleştirilen bir belediyeyiz. Vatandaşlarımızın eski eşyalarını bizlere bildirmesi neticesinde depolarımıza alıyoruz ve ihtiyaç sahiplerine veriyoruz. Her yıl 4 bin aileye gıda paketi veriliyor. Bunlar yıl boyunca sürüyor. Yeni doğum yapanlarla ilgili olarak iki hemşire bir doktor arkadaşımızın ziyaretleri var. Şubat ayından itibaren bin 700 aileye bu şekilde ulaşıldı. Camilerin temizliği ile ilgili çalışmamız var. Günde 3 camii temizleniyor. Bölgemizde bulunan kiliseyi de bir defa temizledik.  Projelendirmelerini yaptığımız Tıp Fakültesi’nin yanında Hasta Konuk Evi çalışmamız var. Bu yıl içerisinde buranında temelini inşallah atacağız. Çocuk sığınma evlerimizde şuanda 16 tane çocuğumuz kalıyor. Bu evlerimizin de sayılarını artırmak istiyoruz.
“BORÇSUZ BELEDİYE PLANLI ÇALIŞMAYLA OLUR”
* Sayın Kalaycı, son günlerde tartışılan bir konu da belediyenin borcuyla ilgili. Sosyal hizmetlere ait olan araziyi Meram Belediyesi’nin borcu olduğu için Büyükşehir’e verdiği yönünde iddialar var. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?
– Sosyal hizmetlere ait arsa Büyükşehir’e asfalt karşılığı verilmiştir. Bu arsayı verelim bunun karşılığında da asfalt alalım düşüncesiyle yapıldı. Belediyeler arasında bu tür takaslar olur. Diğer kurumlalar ve vatandaşlarla da ortak çalışmalar olur. İl özel idaresiyle arsası sizden yapımı onlardan veya arsası bizden yapımı vatandaştan gibi çalışmalar olabilir. Bunu birçok sağlık ocağı ve okul yapımında gerçekleştirdik. Tabii bunlar kurumlarla güzel yazışmalar yapılarak ve vatandaşların rızasını alarak yapılan çalışmalardır. Diğer yandan belediyelerin borcu var mıdır? Vardır. Borçsuz belediye de vardır. Biz geldiğimizde de borç vardı. 9 milyon civarındaki rakamını ödedik. Gelirlerine göre yatırım yapar o zaman borcu olmaz. Borcu olan belediyede çok yatırım yapıyor mantığı da doğru değil. Bu tamamen belediyelerin planlı çalışmasıyla olur.
* Sayın Başkan, vakit ayırıp Meram’la ilgili düşüncelerinizi açıkladığınız için teşekkür ederiz. Son olarak neler eklemek istersiniz?
     – Meram’da tüm çalışmalarımız aralıksız sürecek. Kültürel çalışmalarımız devam ediyor. Yakın zamanda yapılan Sarıkamış’la ilgili programı binlerce kişi izledi. Belediye spor kulübündeki arkadaşlarımız sürekli başarılar elde ediyor. 25 tane tekvandocumuz 25 tane madalyayla geldi. Engelli haltercimiz Nazmiye Muslu, Malezya’da yapılan dünya halter şampiyonasında dünya şampiyonu oldu. Bu yıl içerisinde 30 tane açılış ve temel atmayla ilgili program gerçekleştireceğiz. Bunun hazırlıklarını arkadaşlar yapıyor. Melihşah Pazar alanı içerisinde projesi tamamlanmış olan organik ürün pazarının da içinde yer alan bir kapalı Pazar çalışmamızda olacak. Meram’a Yeni Yol, Havzan ve Yaka Meram dan bakmamak gerekiyor. Arka mahallelerde yapılaşma sorunu var. Buralarında elden geçmesi içinde gayret göstereceğiz. Bir ve beraber olduğumuz müddetçe aşılamayacak engel yok. Meram’ın kaderini değiştirmemiz gerekiyor.



 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum