Memuru 2010'da zor günler bekliyor

Memuru 2010'da zor günler bekliyor
Kamu-Sen Konya İl Temsilcisi Sadi Eriş, hükümetin yaptığı zamları eleştirdi. 2009 yılını geride bıraktıklarını belirten Eriş, Bizleri 2010 yılında çok daha zor günler bekliyor dedi.

Kamu-Sen Konya İl temsilcisi Sadi Eriş, sendika binasında çok sayıda üye ile birlikte düzenlediği basın toplantısında ülke genelinde zam yüzünden yaşanan sıkıntıları gündeme getirdi. Eriş, “Son 100 yılın en ağır ekonomik krizini yaşadığımız bu günlerde zorunlu harcama kalemlerindeki fiyat artışlarının göz ardı edildiği maaş artışlarıyla, yoksulluğa, açlığa ve kaderine terk edilen memurlar, ekonomik olarak ayrımcılığa ve soykırıma tabi tutuldu. Son bir yıl içinde işsiz sayısı 800 bin kişi artarak 3,5 milyona dayandı. Bunu göz ardı eden hükümet yaptığı zamlar ile de dar gelirlinin belini biraz daha büktü” dedi.
Kuru soğanın bile yüzde 85, mutfak tüpünün yüzde 11, içme suyunun yüzde 16 zamlandığı bir dönemde enflasyon ne hikmetse yüzde 6,5 olmuş diyen Eriş, ‘Vatandaşı ekonomik krize ezdirmedik’ diyenler, hangi veriye dayanıyor merak etmekteyiz. 2010 yılı enflasyon hedefine paralel olarak memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 2,5 zam öngörülmüştür. Ancak 1 Ocak’tan itibaren AKP’nin memurlarımıza yeni yıl hediyesi, emlak vergisine yüzde 50, kurşunsuz benzine yüzde 35, sigaraya yüzde 30, lojman kirasına yüzde 20, otobüs ücretlerine yüzde 8 zam olmuştur” diye konuştu.
Eriş, sağlık alanında yapılan zamların da vatandaşı perişan ettiğini ifade ederek, “Özel hastanelerin katkı payı oranlarının yüzde 133 artırılması, muayenelerde alınan katkı payının devlet ve üniversite hastanelerinde 8 TL, özel hastanelerde 15 TL olarak belirlenmesi kabul edilemez. Tıbbi malzemelerde vatandaşlarımızdan her bir malzeme için 450 TL’ye kadar para alınabilmesinin önü açıldı. Gözlük camı ve çerçevesi yenileme süresinin 2 yıldan 3 yıla çıkarılması,18 yaşın üstünde olup da öğrenim görmeyen herkesten en az 30 TL Genel Sağlık Sigortası primi kesilmesi zorunluluğunun getirilmesi, işitme cihazları için devletin ödediği payın 800 TL’den 175 TL’ye indirilmesi, memurlarımızın ekonomik sorunlarının üstüne tuz biber ekmiştir” dedi.
Zamlar ve ekonomideki istikrarsızlık yüzünden ay sonunu getiremeyen vatandaşların bankalara borçlandırıldığını da iade eden Eriş, “2010 yılının ilk yarısı için en düşük memur maaşına 26 TL, ortalama maaşa 35 TL artış yapılmışken; zamlarla, vergilerle, katılım payı yoluyla memurlarımızın kayıpları aylık 60 TL’yi bulmaktadır. Vatandaşlarımız ay sonunu getiremediği için bankalara borçlanmaktadır. Dar ve sabit gelirlileri gözetmeyen yanlış ekonomik politikalar, yapılan ayrımcılık nedeniyle vatandaşlarımızın bütçesi üzerinde daha da ağır tahribat yapmaktadır. 2010 yılı için memurlara ve memur emeklilerine yüzde 5,2 maaş artışı reva görülürken, diğer kesimlere yapılan artışlar yüzde 8 ile yüzde 25 arasında değişen oranlarda olmuştur. Bu uygulama bile AKP’nin çifte standart politikasının, memurlara yaptığı ekonomik ayrımcılığın ispatıdır. Milletimizin hayatını karartan zamlar, IMF ile yapılan anlaşmanın imzası olmuştur. AKP, vergi artışları, katkı paylarının yükseltilmesi, benzin, elektrik, kira, gıda fiyatlarındaki artışlar, memur ve emekli maaşları üzerinden IMF ile pazarlık yapmıştır. Türkiye Kamu-Sen, memurlarımızın bu pazarlığa yem edilmesine asla müsaade etmeyecek, memuru yok etmeye çalışan zihniyete tepkisini her platformda gösterecektir” diyerek tepkilerini dile getirdi.

ALİ SAİT ÖGE
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.