Meke için umut ışığı

Meke için umut ışığı
Görünümü nedeniyle ''dünyanın nazar boncuğu'' olarak adlandırılan ve son yıllarda su seviyesinin azalmasına bağlı olarak eski güzelliğini yitirmeye başlayan Meke Gölü için umut ışığı doğdu.

Volkanik patlamayla 5 milyon yıl önce meydana geldiği bilinen kraterin, zamanla suyla dolarak göle dönüşmesiyle oluşan büyüleyici manzaraya sahip Meke Gölü'nde, 5-10 yıl öncesine kadar 200 farklı kuş türü barınırken, şimdi bu sayı 15-20'ye kadar düştü. 
Son 5 yıldır su seviyesinde belirgin düşüş yaşanan ve kıyı kesimleri çamurlaşarak eski güzelliğini yitiren göl, taban suyundan beslendiği için yağışların azalması ve bölge çiftçisinin ''vahşi sulama yapması'' nedeniyle adeta can çekişir hale geldi. Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, Meke Gölü'nün kapalı bir havzaya sahip olduğunu, bu nedenle kar ve yağmur sularından diğer göller gibi faydalanamadığını belirtti. Mugayıtoğlu, yer altı su seviyesini yükseltmek için bölgedeki çiftçileri modern sulama tekniklerini kullanmaya teşvik ettiklerini söyledi. 
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fetullah Arık da 15 gün önce Meke Gölü'ne bir gezi düzenlediklerini ve su seviyesinde herhangi bir yükselme görmediklerini belirtti. 
1975 yılından bu yana göldeki su seviyesinde düşüş gözlemlendiğini anlatan Arık, bu durumun kuraklık ve yer altı suyunun hoyratça kullanımı ile bağlantılı olduğunu söyledi. 
Konya'da yılda metrekareye 320 kilogram yağış düştüğünü buna karşın Karapınar'da bu rakamın 250 kilogram olduğunu ifade eden Arık, çöl şartlarının hakim olduğu bölgede buharlaşmanın da göldeki su kaybının nedenleri arasında yer aldığını kaydetti.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.