Mehmet Birekul’dan Şeb-i Arus mesajı

Mehmet Birekul’dan Şeb-i Arus mesajı

Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin öldüğü gece olarak bilinen ve Hz. Mevlânâ tarafından sevgiliye kavuşma günü yani düğün gecesi olarak adlandırılan Şeb-i Arus, Hüma Okulları Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Birekul tarafından özel bir mesajla anıldı.

Mevlana, ölüm gününü, “Hakk'a vuslat” yani “Yaratana Kavuşma” (Düğün Günü-Gecesi) saymaktadır. Bu nedenle Hüma Okulları’nda Mevlana'yı daha iyi anlamak ve anmak için 7-17 Aralık tarihlerinde öğrenciler tarafından Şeb-i Arus etkinlikleri düzenlenmektedir.

13 yy.’dan günümüze, insanların duygu ve düşünce dünyasında ufuklar açmasına vesile olan büyük Türk-İslam düşünürü Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî; 748. vuslat yıl dönümünde şehrimizde, ülkemizde ve bütün dünyada anılmaya ve anlaşılmaya çalışılmaktadır. Gönül ve düşünce ikliminin büyük mimarı olan Hz. Mevlânâ’yı bir eğitimci olarak değerlendiren Hüma Okulları Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Birekul, hayat boyu öğrenme felsefesinin temellerini büyük düşünürün attığına işaret etmektedir. Dr. Birekul, “Kendini geliştirmeyle başlayan eğitimin bireysel olarak değil paylaşarak çoğalacağını düşünen Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, nesilden nesile aktarılan bilgilerin yeşereceğini düşünmektedir. Etkisini yüzyıllarca sürdüren eğitim anlayışını, bugün içinde bulunduğumuz vaziyette ruhani olarak anlayıp hayata geçirmemiz gerekmektedir. Eğitimin asıl amacı, herkeste var olan bilgi ve sevgi ışığını yaymaktır. Bu nedenle öncelikle bir yol göstericiye ihtiyacı olacaktır. Akıl ve yetenek geliştirilmediği sürece tek başına yetersizdir. Bu nedenle bir kılavuz olarak Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî gibi mutasavvıflara ve kılavuzlara ihtiyacımız vardır. Ruhun bedene olan öğrenimini, Mevlana birçok kez kalem etmiştir. Biz de bu öğretilerden faydalanarak  büyük mütefekkir Hz. Mevlana’yı öğrencilerimize anlatmaya çalışıyoruz. Çağlar öncesinden tüm insanlığa yaptığı çağrıyla aşkı, sevgiyi, hoşgörüyü ve birlik olmayı temel alan bir hayat felsefesine oldukça ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. O’nun sevgi ve hoşgörüye dayanan felsefesini ve öğütlerini herkesin örnek olması umuduyla; insanlığa ahlak, din, ilim ve akıl yolunda yeni ufuklar açan Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’yi 748. vuslat yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyorum” diyerek Mevlana Haftası’nı kutladı.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.