Mega projeler hayata geçiyor

Mega projeler hayata geçiyor

Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven, ilçede çığır açacak projelere imza atacaklarını söyledi. Türkiye’de 2. Organize Sanayi Bölgesi’ni açan ilk ilçe şehir olduklarını belirten Özgüven, Konyalı sanayicileri yatırıma davet etti

RÖPORTAJ MEHMET AKİF SÜTÇÜ

EREĞLİ SANAYİCİLERİ BEKLİYOR

Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven ile projelerini ve belediye çalışmalarını gazetemize anlattı. Ereğli’de 2. Organize Sanayi Bölgesi’ni açtıklarını kaydeden Başkan Özgüven, Ereğli’nin tarıma dayalı sanayi ve imalat sektöründe müthiş bir alt yapısının olduğuna dikkat çekti, Özgüven, “İşçi, servis, ucuz ev kirası, sosyal ve kültürel alt yapılar Ereğli’de mevcut. Konyalı sanayicimizi Ereğli’ye bekliyoruz” dedi.

EREĞLİ KONYA’NIN YÜKSELEN YILDIZI

Türkiye’de 2. Organize Sanayi Bölgesi’ni açan ilk ilçe şehir olduklarını kaydeden Özgüven, “Ereğli’deki arsa fiyatıyla Konya’daki arasında 6 kat fark var. Arsa miktarlarımız oldukça ucuz. Sadece maliyetin karşılığını alıyoruz. Ereğli sanayisi bakımıyla da birçok ilden büyük. Ereğli artık Konya’nın yükselen yıldızı haline geldi” diye konuştu.

**Başkanım okuyucularımıza Ereğli hakkında daha ayrıntılı bilgi vermek istiyoruz. Bize kısaca Ereğli’yi anlatır mısınız?

-Ereğli Konya’nın merkezi ilçelerinden sonra en büyük ilçesi. Merkez nüfusu 100 bine yaklaştı. Taşrayla birlikte 140 bini geçti. Artık Ereğli bir şehir haline geldi. Bölgede sosyal ve kültürel açıdan da farklı bir yeri var. İlçe ekonomisi de tarım ve hayvancılığa bağlı. Özellikle sulama ve arazi miktarı bakımından oldukça gelişmiş bir bölge. Ereğli’nin her zaman 36 vilayetten büyük olduğunu söylüyoruz. Bundan dolayı biz Ereğli’yi bir vilayet gibi projeler üretiyoruz.

SİYAH HAVUÇ ÜRETİMİ GELİŞİYOR

**Ereğli, özellikle son yıllarda siyah havuç ve beyaz kiraz üretiminde atılım yaptı. Bununla ilgili yeni projeleriniz var mı?

-Ereğli’de üretilen ürünler büyük katma değer oluşturuyor. Ereğli’ye özgü ürünlerin başında havuç geliyor. Halk arasında mor havuç, bizim ifademizle de siyah havuç dediğimiz şalgamın ana maddesi... Son yıllarda da özellikle gıda boyası olarak kullanılan ve yeni konstre fabrikalarıyla artık sadece şalgam olma özelliğinden çıktı. Kiraz deyince de aklımıza Ereğli’de beyaz kiraz geliyor. Türkiye üretiminin de yüzde 90’ını Ereğli karşılıyor. Ekonomik anlamda da beyaz kirazın tamamı Ereğli’de mevcut. Beyaz kirazın sofralıktan ziyade sanayi üretiminde sıkıntıları var. 90 kuruş ya da 1 liraya kiraz satılıyor. Bunun için beyaz kiraz son 4-5 yıldır üreticimizin yüzünü güldürmüyor. Bu anlamda kiraza katma değer oluşturabilecek projeler peşindeyiz. Hem kirazı biraz daha farklı bir konsepte değerlendirebilir miyiz? Özellikle sofralık tüketimini artırabilir miyiz? Bunun için Avrupa Birliği ve Mevlana Kalkınma Ajansı ile projeler geliştiriyoruz. Kirazın yerine alternatif meyveleri üretime sokmak istiyoruz. Siyah havuç da özellikle insan sağlığına çok faydalı. Araştırmalara baktığımızda siyah havucun içinde Karoten miktarı oldukça fazla. Çeşitli vitamin gruplarını içerisinde barındıran müthiş bir antioksidan kaynağı diyebiliriz. Ama siyah havucun soframızda tüketimi yok. Bundaki en büyük neden havucun boyasının üzerimize leke yapıp çok zor çıkması. Ev hanımların da havucun suyunu sıkınca oluşan lekeleri zor temizlemesi bunda etkili olduğunu düşünüyorum. Artık Ereğli’de 3 fabrika siyah havuç konsantresi yapılıyor. 10 kilo havuçtan 1 kilo kadar konsantre elde ediliyor. İçerisinde hiçbir katkı maddesi yok ve tamamen doğal yapılıyor. Bu konsantre gıda boyası olarak kullanılıyor. Biz ise bu konsantreyi meyve suyu olarak yapılması konusunda çalışma yapıyoruz. Havuç gerçekten bir vitamin deposu biz bu bilgileri yaymak için uğraşıyoruz. Tamamen doğal olan havuç konsantresini çeşitli işlemlerden geçirilerek meyve suyu yapmak için çalışma başlattık. Patent başvurularını da yaptık. Çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Kiraz ve havuzun dışında ayçiçeğiyle de ilgili çalışmaları hız kazandırdık. Bölgemizde tohumluk üretiminde de ilerledi. Ereğli çiftçisi her zaman yeni ürünleri deneyen bir yapısı var.

**Başkanım dikkatimizden kaçmıyor. Ereğli her geçen büyüyüp gelişiyor. Diğer Konya ilçeleri göç verirken Ereğli göç alıyor. Bunu neye bağlıyorsunuz?

-Ereğli’deki özellikle sosyal yapı çok gelişti. Dışarıdan gelen biri kısa bir sürede Ereğli’ye alışarak adaptasyon sorunu yaşamıyor. Ereğli’de hayvancılık alanında da yeni işletmelerin açılması Ereğli’yi cazip hale getirdi. Doğu illerinden Ereğli’ye göç edenlerin olduğu gibi Batı’dan da gelen var. Kamu görevlisi olup Ereğli’de evlenip yaşamını devam ettiren var.

**Ereğli aynı zamanda Konya’nın en uzak ilçelerinden biri. Bu konuda Büyükşehir Yasası’nın Ereğli’ye ne gibi katkısı olacak?

Konya Büyükşehir’in sınırları artık Ereğli’nin Niğde sınırındaki Zengen’den, Eskişehir sınırındaki Çeltik’e kadar uzandı. İlk etapta yasanın yeni olmasından dolayı sıkınıtılar doğuyordu ama bu bir süreç ve yenilik. Bu sıkıntının ise en az Konya’da olduğu gözleniyor. Konya’ya 146 kilometre uzaklıktayız ama hem büyükşehir hem de biz koordinasyon içerisindeyiz. Yatırımların da bölgesel gelmesi hizmette artışa neden oldu. Çünkü; Ereğli ve Konya’nın birçok ilçesinde 50-60 yıldır belde kimliğinde olan yerlerin hala su ve kanalizasyon sorunları çözülmemiş. İlk etapta 50 yıllık bir beldeyi mahalleye çevirmek ilk başta insanlarda duygusal anlamda etki yaratıyor ama 50 yıldır beldeydiniz ama bir yatırım yok. Belediyelere baktığımızda da aynı şekilde bir yatırım yapılmamış. Yeni yasanın artık halk nezdinde de benimsendiğini görüyoruz. Büyükşehir ile birlikte çeşitli projelere imza atıyoruz. Bu yasa ile birlikte Ereğli dışa açılan bir kapı konumunda olacak. AK Parti hükümetimiz insanla bire bir temasa giriyor. Alt yapı sonradan da yapılabilir ama insanların motivasyonunu sağlamak oldukça önemli. Bu açıdan Büyükşehir ile çalışmalarız hız kazandı. İlk başlarda vatandaşlar hani Büyükşehir derken bir taraftan da asfalt ekibi, mezarlık bakımı, sinyalizasyonlar, itfaiye gelinde vatandaşımız farkı gördü.

İVRİZ BARAJI BÜYÜK AVANTAJ

**Ereğli’yi heyecanlandıracak ne gibi projeleriniz olacak?

-Ereğli’de kapılı sulama sistemi dediğimiz projeyi başlattık. Özellikle su kaynaklarını israf etmeden, suyu daha doğru kullanma açısından damla sulama dediğimiz basınçlı sulama sistemini hayata geçiriyoruz. Bu konuyla ilgili geçtiğimiz yıllarda AK Partili Belediye Başkanı ve bizlerin girişimiyle bu bölgede ses getirecek ve büyük ölçekli bir proje oluyor.

Yaklaşık 400 bin dekarlık bir sahada suyun kapalı sistem şekliyle kullanılacak. Ereğli’nin en büyük su kaynağı olan İvriz Barajı’nı kullanacağız. Barajın kotu Ereğli Ovası’nın üzerinde. Hiçbir şekilde başka bir enerjiye ihtiyaç kalmadan yükseklik farkıyla basınçlı su ile vatandaşın arazisine vana sistemiyle basınçlı sulama yapılacak. Basınçlı sulama sisteminin verim artışı sağladığı gözlendi. Basınçlı sulama ile yaptığı tarımsal uygulamada yüzde 50’ye varan bir verim artışını gördü. Salma sulama (vahşi sulama) ile çiftçi dekardan bin ton mısır alıyor. Damlama ile ise bin 600 kiloya kadar çıkıyor. Bu çiftçinin yaptığı kendi gözlemi...

Bilinçli çiftçiler bu şekilde toprağın korunduğunun da farkına vardı. Toprak ve suyun önemi çok önemli. 1 santimetre verimli toprağın oluşması için en az 500 yıl geçmesi gerekiyor. Damlama sulama (basınçlı) sistemi bizim için çok çok önemli. Sayın Başbakan’ımız Ahmet Davutoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Tahir Akyürek ve Milletvekili Cem Zorlu’nun çok büyük katkısı oldu. Biz bunu belediye öncülüğünde bölgede bulunan yerel sulama birlikleriyle birlikte masaya yatırdık. İlk etapta 300 milyon liralık proje. Yüzde 90’unun da finansı devlet tarafından karşılandı. Yüzde 10’unu da vatandaşımız karşılıyor. Yüzde 10 ise 30 milyon yapıyor ve bu miktar Ereğli için oldukça zor. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Ereğli’yi heyecanlandırmanın dışında çağ atlatacak bir proje diyebiliriz. Ereğli, bundan sonrakini yükselişini buradan sağlayacak. Ereğli’nin ana geliri tarımdır. Tarıma bağlı sanayiyi de geliştireceğiz. İnşallah Ereğli’de tarıma bağlı sanayiyi de teşvik kapsamına alınmasını sağlıyoruz. Tarım Bakanı ile görüşmelerimiz oldu.

KAVŞAK İLÇE DURUMUNDA

**Ereğli sanayisinin son durumu hakkında bilgi verir misiniz?

-Karaman, Niğde ve Aksaray’ın yakın olması kalkınmada katkı sağlıyor. Karaman gibi kalkınmada öncelik yer olsak deniliyor ama bu son 4-5 yıldır bitti. Ereğli Konya içerisinde düşünülüyor. Bizden çok geride olan ilçeler var. Ereğli’yi tarıma dayalı organize sanayiyi geliştirirsek, teşvikler çok daha fazla artacaktır. Biz ikinci organize sanayisine geçen ilk ilçeyiz. Ereğli’de ikinci organize sanayisinde arsa satışları başladı. Birçok ilde bu yok. Alt yapıda biraz eksikliklerimiz olmasına rağmen bazı firmalar işletmelerini kurmaya başladı. O açıdan Ereğli yatırım noktasında gelişiyor. Konya’daki araziler dolmuş durumda ve bizde oldukça ucuz. Konyalı sanayicilerimizi Ereğli’ye bekliyoruz. Bir müteşebbis alt yapı bekler, çalıştıracak işçi bekler, şehirde kültür ve sosyal alt yapı ister, bunların hepsi Ereğli’de var. Ereğli’deki bu yapı ile ilgili KSO, KTO ve MÜSİAD başkanlarımızla görüşüyoruz. Ereğli’deki arsa fiyatıyla Konya’daki arasında 6 kat fark var. Arsa miktarlarımız oldukça ucuz. Maliyeti ne ise karşılığını bu şekilde alıyoruz. Onun için Konyalı iş adamlarımızı Ereğli’ye açılan ikinci organize sanayimize bekliyoruz.

**Ereğli, İvriz Kaya Anıtı’nın yanı sıra Hitit, Osmanlı ve Selçuklu’ya ev sahipliği yapmış kültür mirası. Bu değerleri turizme kazandıracak mısınız?

-Ereğli’nin turizm ve kültürüne yönelik geçmiş yıllarda hiçbir çalışma yapılmamış. Bugün Ereğli, insanlık tarihinin ilk yazılı anıtlarından birisi olan İvriz Kaya Anıtı yine o dönemlerden kalan Kızlar ve Oğlanlar Saray Anıtı var. Ulu Camii, Rüstem Paşa Kervansarayı bunlar Ereğli’nin en büyük değerleri... Ereğli’de biz aynı zamanda iş turizmini geliştirmek istiyoruz. Adana, Mersin ve Konya’ya yakın olduğu için biz yatırımcıları Ereğli’ye çekmek istiyoruz. Turizm büyük bir katma değer. Biz ilk etapta iş turizmini canlandırmak istiyoruz. Bahar aylarda, Ereğli’nin suyundan içebileceği meyvesini yiyebileceği, yaylalarında gezip dolabileceği çalışmalarımız var. Rüstem Paşa Kervansarayı da Büyükşehir ile birlikte restore edilecek. Başkanımızın bu konu da destekleri çok fazla oldu. Biz hiçbir zaman yapamayacağımız vaatlerde bulunmadık. Toz pembe bir tablo çizmedik. Hep şunu dedik; ‘Büyükşehir, hükümetimiz ve biz’ ile birlikte güçlü olacağız. Yavaş yavaş bunların meyvesini alıyoruz. Büyükşehir tarafından 6 kilometrelik asfalt çalışması yapıldı. Şehirdeki kaldırım taşları yenilendi. Işıklandırmalar yapıldı. Bizden önceki belediye başkanlarımıza Allah razı olsun ama kısa vadeli çözüm aramışlar. O an için sorun çözülmüş ama yıllar geçince sorun daha da büyümüş. Ereğli’deki ana caddelere baktığımızda iki araba zor geçiliyor. Bu düşünülmemiş. İmarla ilgili çalışmalar da kişilere göre yapılmış. Şehir adın bir şey yapılmamış. Bunları çözmeye gayret edeceğiz.

*Başka bir partiden belediyeyi devraldınız. Bunun avantajı ve dezavantajı oldu mu?

-Borç yiğidin kamçısıdır ama borçlar doğru ve uygun olursa borçtur. Ben görevi devraldığımda 13 milyon lira piyasa borcu aldım. Toplamdaki borç miktarı 56 milyon lira. Yatırımlar için borçlar alınmıştır ama 13 milyon liralık bir borcu gördüğümüzde çok üzülüyoruz. Borcun 4 milyon lirasını ödedik. Bu bizi yatırım konusunda biraz zorluyor. Büyükşehirin destekleriyle de bunu aşacağız.

ÖZKAN ÖZGÜVEN KİMDİR?

1967 yılında Ereğli’de dünyaya gelen Özkan Özgüven, İlköğrenimini Ereğli Öğretmen Abdurrahim İlkokulunda, orta öğrenimini ise Ereğli Orta Okulunda tamamladı. Lise eğitimine Çumra Ziraat Meslek Lisesinde devam eden Özgüven, lisans eğitimini Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalında ise yüksek lisans eğitimini tamamladı. 30 Mart 2014'te Ereğli Belediye Başkanlığı’na seçilen Özgüven, evli ve 2 çocuk babasıdır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.