Meclis, "darbe" belgelerini istedi

Meclis, "darbe" belgelerini istedi
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, resmi kurumlardan darbelerle ilgili belgeleri istedi

Komisyon Sözcüsü ve AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelecek hafta yapacakları toplantıda daha önce belirlenen 15 siyasetçinin dinlenmesi için davette bulunacaklarını belirterek, ayrıca alt komisyonların da belirledikleri isimleri dinlemeye devam edeceğini söyledi.

''Toplumun hafızası'' olan  gazeteleri ziyaret ederek, darbe süreciyle ilgili ellerindeki bulunan bilgi, belge, haber ve arşivleri istediklerini anlatan Şahin, gazete yönetimlerinin bunları dijital ortamda kendilerine aktarmaya söz verdiğini söyledi. Şahin, gazete ziyaretlerinin gelecek hafta da süreceğini bildirdi.

Komisyonun, siyasetçilerin ardından dinlemeleri gereken bürokrat, gazeteci ve askerleri çağırarak bilgilerine başvuracaklarını ifade eden Şahin, ayrıca resmi kurumlardan bazı talepleri de olduğunu söyledi. Şahin, ''Kurumlardan o güne ellerinde bilgi, belge, dokuman, yazışma ve çıkartılmış yönetmelikleri istedik. Bunların üzerinde uzmanlar çalışacak'' dedi.

-3 ülkenin darbe tanıklıkları-

Şahin, Komisyonunun bir başka çalışmayı daha yapacağını belirterek, şöyle konuştu:

''Komisyonun karar vermesi halinde önümüzdeki günlerde farklı bir çalışma yapacağız. 16 yıl önce mezun olduğum İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne diplomamı almak için gittiğimde, onların bir çalışma yaptığını öğrendim. Geçen yıl İtalya, İspanya ve Yunanistan'da darbe dönemiyle alakalı kişileri davet etmişler. Akademisyen kökenli bu kişiler ülkelerinde yaşananlarla ilgili tebliğler sunmuşlar. Bu tebliğleri Meclis adına istedik, Türkçe'ye çevirerek kamuoyunun bilgisine sunacağız. Ayrıca İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden olayların içinde bulunmuş, ışık tutmuş hocalarla darbelerle alakalı bir panel gerçekleştirmeyi de düşünüyoruz.''

-Tatil Komisyon için ''ara'' olacak-

Şahin, Meclis'in yakında tatile gireceğini, kendilerinin bu süreyi ''ara'' olarak kullanacaklarını belirterek, ''Komisyon olarak bizler bu sürede çalışacağız. Ama süreden yararlanmak istiyoruz. Böylece, Komisyon için tanınan süre, tatilde işlemeyecek. Çünkü darbeler ve muhtıralar, çok kapsamlı ve uzun çalışmayı gerektiriyor'' dedi.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.