MAZLUMDERden andımız kaldırılsın kampanyası
MAZLUMDER Konya Şube Başkanı Derviş Argun, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasında 12 Haziran 2009 tarihinde başlattıkları, ‘Andımız kaldırılsın’ kampanyasına devam etme kararı aldıklarını söyledi. MAZLUMDER üyeleri ile birlikte yaptıkları basın açıklamasında konuşan Argun, “2011–2012 eğitim ve öğretim yılının ilk gününde bu haksız uygulamayı kınıyor, bu temel hak ihlaline dikkat çekiyoruz. İlköğretim okullarında her sabah derse başlamadan okutulması mecburi olan ‘Andımız’, 1930'lu yıllarda dünyada etkin ve egemen olan faşist ve nasyonal sosyalist diktatörlükler döneminin bir yansıması olarak, Türkiye’de de uygulamaya konulmuştur. Diktatörlük dönemlerinin kalıntısı ‘Resmi ideoloji’ artık hem anlayış hem uygulama olarak neredeyse tüm dünya ülkelerinin anayasalarından çıkartılırken Türkiye’de halen ve zorla okutulması bariz hak ihlalleri içermektedir” dedi.
‘Andımız’ın içeriği itibarıyla hem inançlara aykırı ifadeler taşıdığını, hem ırkçılık vurgusu ile ayrımcılık tohumlan ektiğini de dile getiren Argun, “Hiçbir ırkın, başka ırklar üzerinde bir üstünlüğü olmadığı tartışmasızdır. Sadece ırkından dolayı insanların yüceltilmesi veya aşağılanması kabul edilemez. Arap, Kürt, Çeçen, Çerkez, Abaza, Gürcü, Boşnak... Bir sürü ırktan vatandaşların çocuklarının devam ettiği ilköğretim okullarında bu çocuklara ‘Türküm’ diye and içirmek devlet eliyle yapılan ırkçı bir uygulamadır” diye konuştu.
Irkları ve kültürleri farklı çocuklara okutulan andın Çocuk Hakları Sözleşmesi başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu birçok sözleşmeye aykırı olduğunu ifade eden Argun, “Mazlumder, inanç, kültür, ırk yönünden hak ihlalleri içeren, anne, baba ve çocukların rızaları alınmadan zorla ilköğretim okullarında okutulan ‘Andımızın’ kaldırılması için bütün hukuki zeminlerde mücadele etmeye kararlıdır. Bu vesileyle bugün başlayan 2011–2012 eğitim- öğretim yılının baskı ve dayatmaların olmadığı, hak ihlallerinin yaşanmadığı, hak ve hukuk çerçevesinde bir yıl olmasını temenni ediyor, bütün eğitim camiasına hayırlı olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.
ALİ SAİT ÖGE





Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.