Manavgat'ta yangına müdahale sürüyor

Manavgat'ta yangına müdahale sürüyor

Antalya'nın Manavgat ilçesinde dün başlayan yangına müdahale sürüyor. Manavgat merkeze 30 kilometre uzaklıkta başlayan yangın, gece boyunca hızla ilerledi.

Dün öğle saatlerinde Manavgat'ın Yeniköy mahallesinde başlayan ve büyüyerek 4 farklı noktada gün boyu ilerleyen yangına müdahale devam ediyor.

Gece boyunca esen şiddetli poyraz nedeniyle alevler Ulukapı Sülek Mahallesin’e kadar geldi. Yangının ilk çıktığı noktaya 25, Manavgat merkeze ise 4 kilometre uzaklıktaki mahalle jandarma ekipleri tarafından boşaltıldı.

Alevlerin ortasında kalan evlerdeki vatandaşı jandarma ekipleri siren çalarak uyarıp tahliye etti. Bazı çiftçiler küçükbaş hayvanlarını sürü halinde önüne alarak mahalleden kaçtı.

Manavgat merkeze yaklaşan alevler nedeniyle gökyüzü de kızıla döndü. Otomobilleriyle alevlerden kaçan vatandaş, mahalle girişinde Manavgat merkeze yakın bir noktada bekletiliyor. Gözyaşıyla yanan evlerini uzaktan izleyen mahalle sakinleri ise Manavgat merkezin alevlere teslim olmasına çok az kaldığını söyledi.

Turizm çalışanı Hasan Ünal, yangının gece saatlerinden itibaren hızla Manavgat merkeze doğru ilerlemeye başladığını söyledi. Yangının ilk çıktığı nokta olan Yeniköy mahallesine 25 kilometre uzaklıktaki Ulukapı Sülek Mahallesi’nde oturan Ünal, “Çocuklarımı ve eşimi aracıma aldım. Tüm mahalleleri dolaştım. İnsanları uyardım. İshak Saidi bölgesinde yangının olduğunu söyledim. Kimse beni dinlemedi. Kornaya bastım ama kimse kalkmadı. Kalksalardı herkes bir yerden tankerle su sıksaydı yangın bu kadar ilerlemezdi. Burası Manavgat merkeze 4 kilometre uzaklıkta. Yarım saate merkeze iner” dedi.

Yangının başladığı yerle Ulukapı Sülek Mahallesi arasında 25 kilometrelik mesafe ve bir ırmağın geçtiğini anlatan Mustafa Ay, “Buraya gelen yangın sanırım Akseki tarafından geldi” dedi.

Ahırdaki hayvanlarını son anda kurtardığını gözyaşlarıyla ifade eden Galip Kara, “Evden kaçtım ben. Ahırdaki hayvanlarımı salıverdim. Eşimi ve çocuklarımı alıp kaçtım. Canımızı zor kurtardık. En son tepeden baktığımda mahalle komple yanıyordu. Yangın Manavgat merkeze geliyor” diye konuştu.

Geceyi ayakta ve uykusuz geçirdiğini gözyaşlarıyla anlatan Ayşe Güven, evine alevlerin henüz ulaşmadığını ancak ulaşacağı korkusu yaşadığını sözlerine ekledi. Yangın nedeniyle daha önce boşaltılan Çolaklı, Evrenseki, Yeniköy, Kalemler mahallelerinde birçok eve hasar görmüştü.

BAKANDAN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Manavgat’taki orman yangına ilişkin basına açıklamalarda bulundu. Bakan Pakdemirli Kepez’de 1 vatandaşın hayatını kaybettiğini açıkladı.

Pakdemirli şöyle konuştu:

* Devam eden yangınlar; Adana Karahisarlı, Adana Poz, Adana Kozan’da da üç ayrı noktada olmak üzere yangınlar devam ediyor. Osmaniye Kadirli’de bir yangın var. Antalya Manavgat yangınımız kontrol altında ancak gece saatlerinde Akseki’de çıkan bir yangın hâlâ devam ediyor.

* Kayseri Yahyalı’da bir yangın ve Mersin Aydıncık ilçesinde bir yangın devam ediyor. Mersin’de yeni aldığımız bir habere göre Silifke ilçesinde de bir yangın devam ediyor. Silifke’de devam eden yangının yüksek gerilim hattından dolayı olduğu düşünülmekte.

* Maalesef bir kaybımız var. Antalya Akseki’de 82 yaşındaki bir vatandaşımız vefat etmiştir. Başımız sağ olsun. Buradan sizler vasıtasıyla yangın bölgelerindeki vatandaşlarımıza tekrar sesleniyorum.

* Uyarıları mutlaka dikkate alsınlar. Uyarıları boşa yapmıyoruz. Elbette malımız önemli ama hiçbir şey canımızdan önemli değil. Evinde yalnız kalan amcamız maalesef vefat etmiş durumda. Lütfen anonslara ve bu konudaki çağrılara mutlaka uymamız gerekir diye düşünüyorum.

‘KÖY VE MAHALLELER BOŞALTILDI’

Yangınlar nedeniyle Antalya’da 18 köy ve mahalle, Adana Kozan’da 6 köy, Pozantı’da 5 köy, Mersin Aydıncık ilçesinde 5 köyün boşaltıldığını da dile getiren Pakdemirli, “Tabi ki buradaki önceliğimiz yerleşim yerleri. Bazı alanların yandığı ve yanmaya devam ettiğini göreceksiniz ama önemli olan yerleşim yerleri ve birinci önceliğimiz cana herhangi bir şey gelmemesi. Yangın sebebiyle ilgili çok yönlü soruşturmalar devam ediyor. Rüzgarın çok yönlü, nemin düşük olması işimizi zorlaştırıyor” dedi.

‘HAVA KOŞULLARI İŞİMİZİ ZORLAŞTIRIYOR’

Yerleşim yerlerine müdahalenin ardından yangınların kontrol altına alınması konusunda çalışmaların devam ettiğini söyleyen Bakan Pakdemirli, şunları kaydetti:

“Elbette yangınların tespiti son derece önemli ama şu anda tespitten çok yangınların kontrol altına alınması, cana ve mala zarar gelmemesi konusunda arkadaşlarımız çalışıyorlar. Tüm kamu kurumları destek veriyor hepsine teşekkür ediyoruz. Şu an itibarıyla çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah yangınları kontrol altına almaya başladıktan sonra da bilgi vermeye devam edeceğim. Hava koşulları işimizi çok zorlaştırıyor ama burada en önemlisi çağrılarımıza vatandaşımızın uyması ve boşaltılması gereken yerlerin boşaltılması konusunda çağrımızı tekrarlıyorum. Şu an itibarıyla önemli bir yerleşim yeri tehdidi, önemli bir cana yönelik tehdit yok. İlerleyen saatlerde rüzgarın yönünün değişmesiyle beraber ek tedbirler alma ihtimalimiz olabilir.”

HASTANEDEKİLERİN SAĞLIK DURUMU İYİ

Yangında yaralanan ve dumandan etkilenenleri hastanede ziyaret ettiklerini söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “Bir vatandaşımız maalesef dün gece vefat etti. Kendisine Allah’tan rahmet diliyoruz. Dün akşam hastaneleri dolaşarak yangından etkilenen vatandaşlarımızı ziyaret ettik. Hamdolsun ciddi bir durum yok. Ufak tefek yanıklar var, bazı vatandaşlarımız dumandan etkilenmiş bazıları paniklemiş. Hastanelerde ziyaret ettik. Durumlarının iyi olması sevindirici. Amacımız, bir an önce hem Manavgat’taki hem de Türkiye’nin diğer bölgelerindeki yangınların tamamen kontrol altına alınması ve söndürülmesidir. Arkadaşlarımızın büyük gayretleri var. İnşallah can kaybı olmadan bu yangınları kontrol altına alıp söndürürüz” diye konuştu.

DAHA ÖNCE DE 2 BÜYÜK YANGIN ÇIKTI

Öte yandan Manavgat’ın Bucakşeyhler Mahallesi’nde 2007 yılında çıkan orman yangınında 950 hektar ormanlık alan yanmıştı. Yangının olduğu bölgede bulunan eski manken Tuğba Özay’ın çiftliği de hasar görmüştü.

Taşağıl Mahallesi’nde, 31 Temmuz 2008 tarihinde çıkan ve 5 gün sonra kontrol altına alınabilen Taşağıl orman yangını, Türkiye’nin en büyük orman yangını olarak tarihe geçmişti. Manavgat ve Serik ilçeleri sınırlarında 16 bin hektar ormanlık alanın kül olduğu yangında yüz binlerce ağaç ve canlı yok olmuştu.

Yangının hemen sonrasında bölgede, Orman Genel Müdürlüğü’nce (OGM) içinde yangına dayanıklı türlerin de olduğu ağaçlandırma çalışması başlatılmıştı. Türkiye’nin en büyük orman yangınını hafızalarda tutmak amacıyla Taşağıl’da bir merkez oluşturulmuştu. Köprülü Kanyon rafting merkezlerinin de bulunduğu alanda, yangına ait acı fotoğrafların yanı sıra yangında kaybedilen 13 ağaç türüne ait sembolik mezarlar yapılmıştı.

Ağaç mezarlığında, orman yangınında yok olan kızılçam, fıstık çamı, zeytin, sandal, defne, zakkum, akça ağaç, selvi, mezarlık selvisi, keçi boynuzu (harnup), mart mersini, çitlenbik ve diken ardıç mezarı bulunuyordu.

DUMANDAN ETKİLENİP YAŞAMINI YİTİRDİ

Akseki ilçesi Kepezbeleni Mahallesi’nde başlayıp, Manavgat’ın Oymapınar Barajı bölgesine kadar ilerleyen yangın nedeniyle Kepezbeleni’nin yanı sıra Manavgat’ın Karavca, Güzelyalı, Saraçlı, Çeltikçi ve Ulukapı mahallelerindeki evler boşaltıldı. Yangın nedeniyle Kepezbeleni bölgesine ulaşan yol kapatılırken, bazı vatandaşlar mahsur kaldı. Dumandan etkilenen 82 yaşındaki Hasan Ali Yüksel ise yaşamını yitirdi. Bölgedeki yangının müdahale sonucu kontrol altına alındığı belirtildi.

ALEVLER ELEKTRİK SANTRALİNE KADAR ULAŞTI

Manavgat ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Oymapınar Mahallesi’nde de yangın devam ediyor. Çok sayıda ev yanarken, burada yaşayanlar ahırdaki hayvanlarını kurtarmaya çalıştı. Alevler, Oymapınar Barajı yakınındaki elektrik santrali yanına kadar ulaştı. Ayrıca santral içerisinde dün çıkan yangına müdahale eden bir itfaiye aracı da tamamen yandı. Oymapınar Mahallesi’nin kuzey kısımlarında yaşayanlar tahliye edildi. Şiddetli rüzgarla birlikte yangının bölgede etkisini sürdürdüğü belirtildi.

‘MAALESEF ÇOK KÖTÜ DURUM’

Oymapınar'da oturan Mehmet Ali Rüzgar, “Maalesef çok kötü durum, büyük bir yangınla karşı karşıyayız. Evlerimiz yandı” dedi.

Leyla Korkmaz ise, “Bir itfaiye aracı gelse bizi kurtarır yangından” derken, Mustafa Korkmaz da “Yangın tepedeyken haber verdik önlem alın diye. Evler tutuştuğunda iki itfaiye gelseydi bu kadar büyük hasar olmazdı” diye konuştu.

Hatice Korkmaz ise üzerindeki kıyafetleri dışında hiçbir şeyinin kalmadığını ve 20 adaklık küçükbaş hayvanın yangında öldüğünü söyledi.

ALANYA’DA 2 AYRI NOKTADA ÇIKAN YANGIN BÜYÜMEDEN SÖNDÜRÜLDÜ

Alanya’nın Demirtaş ve Beyreli mahallelerinde de dün akşam saatlerinde zirai alanda yangın çıktı. Manavgat ilçesinde çıkan orman yangını sonrası tedbirli bekleyen ekipler gelen ihbar üzerine hemen olay yerine gitti. İlçe Orman İşletme Müdürlüğü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Alanya İtfaiye Birimi ekipleri, yangına müdahale etti. 2 arazöz, 7 itfaiye aracı, iş makineleriyle birçok personel ve vatandaşların katıldığı çalışmalara yangın kısa sürede kontrol altına alındı. 3 dönümlük alanın zarar gördüğü yangının ardından soğutma çalışmaları yapıldı.

SAĞLIKÇIDAN ‘EVİ KURTARIN’ DİYEN KADINA: CAN VAR ABLA CAN 

Yangının ilk çıktığı noktaya 25, Manavgat merkeze ise 4 kilometre uzaklıktaki mahalle, jandarma ekipleri tarafından boşaltıldı. Alevlerin ortasında kalan evlerdekileri jandarma ekipleri, siren çalarak uyarıp, bölgeden çıkardı. Bazı çiftçiler, küçükbaşlarını sürü halinde önüne alarak, mahalleden kaçtı.

Bu sırada alevlerin ortasında kalan sağlık görevlileri de mahalleden uygun noktaya geldi. İtfaiye ekiplerine haber veren sağlık ekipleri, evde 2 kişinin mahsur kaldığını belirtti.

Sağlıkçılar ve itfaiye ekiplerinin olayla ilgili konuşması sırasında ise bir kadın yanlarına gelerek, boş evin yandığını ve oraya müdahale edilmesi gerektiğini söyledi. Sağlık ekipleri, kadına mahalledeki binada 2 kişinin mahsur kaldığını ve oraya müdahale edilmesi gerektiğini dile getirdi. İsmi öğrenilemeyen kadın ise feryat ederek, bölgeden uzaklaştı.

İsmi öğrenilemeyen kadın, “Şurada evler yanıyor. Evde kimse yok, görmedim ama ev yanıyor. Bir kurtarıverin. Adama baktım yok, adam çıkmış ama evi kurtarın” dedi.

Sağlık görevlisi ise “Evde kimse var mı? Kimse yoksa evde olanlar var abla. Dur bir sakin ol. Adam var orada. Abla orada can var, can. 3 katlı beyaz binada kalanlar var. Tamam abla kalan 2 kişi var, orada can var” karşılığını verdi. (DHA)

ÖLÜ SAYISI 3’E ÇIKTI

Antalya’nın Manavgat ilçesinde devam eden orman yangınında ölü sayısı 3’e yükseldi. Akseki’nin Kepezbeleni köyünde dün akşam 82 yaşındaki Hasan Ali Yüksel’in ölümünün ardından, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2 vatandaşın daha hayatını kaybettiğini açıkladı. Pakdemirli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

“Maalesef Antalya Değirmenli Mahallesi Delioğlanlı mevkisinde ikamet eden Osman Gardaş ve Şehri Gardaş’ı kaybettik. Başımız sağ olsun. Ailelerine ve sevenlerine sabırlar diliyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.