Mamuşa Konya'dan kardeşlik bekliyor

Mamuşa Konya'dan kardeşlik bekliyor

Kosova'nın tek Türk Belediyesi olan Mamuşa, Kosova ve Türkiye arasında bir köprü vazifesi görüyor. Mamuşa Belediye Başkanı Abdulhadi Krasniç, Konya belediyeleri ile kardeş şehir olma çağrısı yaptı

Kosova gezimizin son durağı Prizren'e bağlı Mamuşa ilçesi oldu. Prizren'e 18 kilometre uzaklıkta bulunan bu küçük kasabanın neredeyse tamamı Türklerden oluşuyor. Adını Mahmut Paşa'dan alınan Mamuşa, Kosova'nın tarım üssü. Kosova’nın güneyinde bir belediye olan Mamuşa sokaklarında yürürken kendinizi Türkiye'de hissediyorsunuz. Her yerde Türk isimleri, Türk bayrakları.. Mamuşa Anadolu'daki bir Türk şehrinden farksız. Mamuşa'da Türk Silahlı Kuvvetleri Barış Gücü'nün bir kısmı da burada görev yapıyor. Mamuşa'da yaşayan Türklerin bir kısmının hem Türkiye hem de Kosova vatandaşlıkları bulunuyor. Yol boyunca insanlarla selamlaşmak ve onlarla Türkçe sohbet etmek tarif edilmez bir duyguydu. Mamuşa'da yaşayan Türkler, Osmanlı'nın son mirasçıları. Kasabadaki  sokakların, caddelerin, dükkanların isimleri hep Türkçe.

mamusa-genel-goruntu.jpg

SAAT KULESİ MAMUŞA'NIN SEMBOLÜ OLMUŞ

Mamuşa'nın merkezinde bulunan saat kulesi ise 1815 yılında Prizren Kaymakamı Mahmut Paşa tarafından yaptırıldı. Mamuşa da ismini Mahmut Paşa'dan alan bir ilçe. Yapı, bazı özgün olmayan değişikliklere ve statik problemlere karşın, günümüze kadar ayakta kalabilmeyi başarmış ve uzun yıllar hizmet vermiş. Moloz taştan yapılan dikdörtgen prizma gövdeli saat kulesi kırma çatıyla örtülmüş. Çatı üzerinden yükselen ve çanı taşıyan bir çıkıntı daha bulunmakta olup, saat kulesinin yüksekliği, 14.40 metredir. Saat kulesinin hem yanı başınd Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Mamuşalı çocuklara hediye edilen Ankara Parkı bulunuyor. Mamuşa Çanakkale Savaşı'nda da şehit veren bir yer. Türkiye tarafından Çanakkale Savaşı'nda şehit düşen Mamuşalı askerler için de anıt yapılmış.

saat-kulesi.jpg

KONYA BELEDİYELERİ İLE KARDEŞ ŞEHİR OLMAK İSTİYORUZ

TV 42 Genel Müdürü Esat Ergener ile Mamuşa Belediye Başkanı Abdulhadi Krasniç'i makamında ziyaret ettik. Mamuşa Belediyesi'nin binasında bir Türk bayrağı bizi karşıladı. Kendimizi Türkiye'de hissettik bir an. Mamuşa Belediyesi, Kosova'daki tek Türk Belediyesi. Kosovalı Türklerin ayrıca iki partisi bulunuyor. Kosova Adalet Türk Partisi ve Kosova Demokratik  Türk Partisi olmak üzere Kosovalı Türklerin iki siyasi partisi bulunuyor. Konya'da tanıştığımız Seyhan Mazreg hanım da bize ziyaret boyunca eşlik etti. Mamuşa Belediye Başkanı Abdulhadi Krasniç Türkiye'den gazetecilerin Mamuşa'yı ziyaret etmesinden dolayı memnuniyetini dile getirerek, Konya Belediyelerine ise kardeş şehir protokolü çağrısında bulundu. Mamuşa'nın önemli bir tarım merkezi olduğunu dile getiren Krasniç, "Mamuşalılar tarımla uğraşmayı seviyor. Kosova'nın gıda ihtiyacının önemli bir kısmı Mamuşa'dan karşılanıyor. Mamuşa Belediyesi 38 belediye arasındaki tek Türk Belediyesi. 6 bine yakın nüfusumuz var. Halkın yüzde 95'ten fazlası Türklerden oluşuyor. Halkın yüzde 80'i tarımcılıkla uğraşıyor. Seraların yüzde 80'i Mamuşa'da bulunuyor. Sebze üretimi ağırlıklıdır. Türkiye'deki belediyelerle ilişkilerimiz çok iyi seviyede. Kardeş belediyelerimiz var. Kosova hükümeti ve Türkiye'deki kuruluşlarıyla güçlü ilişkilerimiz var. Mamuşa Belediyesi olarak Türk bayrağının burada ilelebet yaşatılması konusunda belediye başkanı olarak ekipimizle çalışıyoruz. Bizim için önemli olan Türk bayrağının ve Türk dilinin Balkanlarda her zaman yaşatılmasıdır. Mamuşa halkının Tokat'tan geldiği rivayet ediliyor. Ama Konya ile ilişkilerimizin güçlendirilmesini istiyoruz. Türkiye'den gelen herkesi misafir olarak almıyoruz. Çünkü burası Türkiye'den gelen herkesin evi. Biz kardeşlik seviyemizi en üst seviyeye çıkarmak istiyoruz. Türkiye'deki kardeşlerimizi ve öğrencilerimizi burada ağırlamak istiyoruz. Balkanlardaki Türkler olarak Türkiye'deki kardeşlerimizle ortak kültürel projeler yapmak istiyoruz. Konya'daki belediyelerle de ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz. Türkiye'deki kardeşlerimizi en kısa sürede Kosova'ya bekliyoruz. Türkiye'deki kardeşlerimizin iç kavgaları bırakarak, Türkiye'nin güçlenmesi için çalışmalarını istiyoruz. Biz de kendimizi Türkiye'nin bir parçası olarak görüyoruz. Türkiye'nin güçlü olması bizi de güçlendirecektir" dedi.

mamusa-belediyesi.jpg

KOSOVALI YETİMLERİN YARALARI SARILIYOR

Abdulhadi Krasniç'i ziyaret ettikten Mamuşa Gönül Eli Yardımlaşma Derneği Başkanı Burhan Krüezi'yi ziyaret ettik. Dernek Kosova'da yaşayan ihtiyaç sahipleri için önemli çalışmalarda bulunuyor. Özellikle yetim çocuklar için yaptıkları çalışmaları dinleme fırsatı bulduk. Burhan Krüezi, "Türkiye'de İHH ve Cansuyu ile birlikte çalışma imkanımız oldu. Kosova'da ihtiyaç sahibi insanların yardımına koşuyoruz. Türkiye'den de derneğimize destek geliyor. Özellikle Türk ve Arnavut yetim kardeşlerimize her zaman destek oluyoruz. Türkiye'nin maddi ve manevi her anlamda güçlü olması için her zaman dua ediyoruz. Türkiye güçlü olursa biz de burada mutlu oluyoruz. Türkiye'nin gücü bize güç veriyor, moral veriyoruz" dedi

mamusa-belediye-baskani.jpg

MAMUŞA HALKIYLA BAĞLARIMIZ GÜÇLENDİRİLMELİ

Abdulhadi Krasniç'i ziyaret ettikten sonra Seyhan Mazdreg hanım ve Mamuşa Gönül Eli Yardımlaşma Derneği Başkanı Burhan Kruezi ile birlikte Genç Osman isimli bir lokantada meşhur çevabi yedik. Hem Seyhan abla hem Burhan ağabey bizi ısrarla yemeğe davet etti. Kosova'daki son durağımız Mamuşa'da çok güzel ve anlamlı bir gün geçirdik. Belediye Başkanı Abdülhadi Krasniç'in ilgi ve alakası, Seyhan Mazreg hanımın misafirperverliği ve Burhan Krüezi'nin bizleri ağırlamasını ömür boyu unutmayacağız. Onları da her zaman Konya'ya bekliyoruz. Mamuşa halkı daha fazla destek bekliyor. Türkiye'deki belediyelerin özellikle de Konya belediyelerinin Mamuşa ile kardeş şehir olması gerekiyor. Mamuşa'da yaşayan Türkler, Türkiye'nin Kosova'daki en önemli temsilcisi. Evlad-ı Fatihan'ın hem iyi günde hem kötü günde yanında olmak zorundayız.

gonulozu-dernegi-ziyaret.jpg

mamusa-belediyesi-001.jpgmahmut-pasa-anit.jpgkosova-partileri.jpgankara-parki.jpg

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum