'Maaşlar düzeltilirse hekimler ülkede kalır'

'Maaşlar düzeltilirse hekimler ülkede kalır'

Konya Tabip Odası Başkanı Eyüp Çetin, "Hekimlerin maaş artışının tartışılır hale gelmesi bizleri üzmektedir. Maaşlarımızın enflasyon karşısında değerini korunması yurt dışına giden hekim sayısını azaltacaktır" dedi

Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Ak Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Recep Akdağ’ı makamında ziyaret etti. Hekimlerin karşılaştığı sorunların değerlendirildiği ziyarete Konya Tabip Odası Genel Sekreteri Doç. Dr. Bahadır Öztürk’ün yanı sıra Konya Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Dr. Mehmet Doğrul, Dr. Mehmet Duran ve Uzm. Dr. Ayhan Onur ve Prof. Dr. Yavuz Selvi de katıldı.

İŞÇİ SAĞLIĞI, İŞ GÜVENLİĞİ YASASININ YENİDEN DÜZENLENMELİ

Görüşme sonrasında açıklamalarda bulunan Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, “Hekime kafa atanların serbest bırakılması gibi üzücü durumlara dair yasal boşlukların acilen önüne geçilmesi gerektiğini vurguladık. Hiçbir meslek grubunun kamuoyu önünde ücreti tartışılmaz iken hekimlerin maaş artışının tartışılır hale gelmesi sahadaki bizleri son derece üzdüğünü belirttik. Mevcut maaşlarımızın enflasyon karşısında değerini korunması yurt dışına giden hekim sayısını azaltacaktır. Ekonomik olarak kendine yeten, mesleğe başladığı halde kardeşinden ve babasından harçlık almayan, yaşam standartını koruyan bir ücret politikası oluşturulmalıdır. Hekim olarak bizler, komplikasyonlar ve malpraktis sonucunda ödememiz gereken bedeli karşılayacak ceza ile orantılı maaşımız olmasını istiyoruz. Her sosyal güvenlik şemsiyesi altındaki çalışanların sahip olduğu mesai ve çalışma şartlarına sahip olmak istiyoruz. İhtisas için asistan olan arkadaşlarımızın 36 saat kesintisiz nöbet tutmalarına kanuni düzenleme ile son verilmesini istiyoruz. Hekimler hayat standardını korumak için, emekli olduktan sonra OSGB’lerde fabrika fabrika dolaşarak işçinin çalışma ortamını bilmeden, görmeden sadece muayene yaparak eski SSK poliklinik hekimliği yapmaktadırlar. Koruyucu hekimlik mevcut uygulamada yoktur. İş yeri hekimliği asli ruhuna uygun olarak yeniden düzenlenmeli ve Tabip Odaları atamalarda söz sahibi olması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

SOSYAL GÜVENLİK EK ÖDEMESİ TÜM HEKİMLERE VERİLMELİDİR

Emekli Sandığı emeklisi hekimler için verilen sosyal güvenlik primlerinin, emeklilikten sonra başka bir kurumda sigortalı olarak çalışmaya devam eden hekimlerimden kesilmesini doğru bulmadığını dile getiren Çetin, daha sonra sözlerine şöyle devam etti: “SGK’dan emekli olan hekimlerimiz için de aynı ödemenin verilmesi hekimler arasındaki fırsat eşitliğinin tesisi için önemli görüyoruz. Hekimlerin günü geldiğinde gönül rahatlığı ile emekli olmasının önemine dikkat çektik. Bu nedenle döner sermaye, ek sabit vs. başlığı altında çalışırken verilen tüm ücretlerin emekliliğe esas olacak bir düzenlemeyi hak ettiğimizi düşünüyoruz. Ciddiye alınmaması gereken şikayetler tüm hekimlerin mesaisini meşgul eder duruma gelmiştir. 85 Yaşında Covit-19 nedeniyle yoğun bakımda ölen nİnesine yanlış uygulamanın yapıldığını veya 1. derece yakının hekim olduğu için batın resminin gösterildiğine varıncaya kadar bir çok anlam veremediğimiz şikayetler hekimlerde meslekte yorgunluk oluşturduğu gibi Cumhurbaşkanlığı makamının saygınlığına gölge düşürmektedir. CİMER başvurularında haksız yere şikayette bulunan şahıslara ‘iftira’, ‘tehdit’ , ‘şantaj’ suçlarının dava açılabilmelidir”

AİLE HEKİMLERİNİN SORUNLARI

Görüşmede aile hekimlerinin sorunlarını dile getirdiğini söyleyen Dr. Çetin, sözlerini şöyle tamamladı: “Sayısız rapor çeşidinin varlığı iş gücü kaybına sebep olmaktadır. Sağlık Bakanlığının onayı olmadan hiç bir kurum mevzuatına rapor talebi ekleyememeliler. Kamuya ait ASM kiraları en üst kira oranından zam yapılırken, masraf kalemine yapılan zam memur zammı kadar yapılmaktadır. İzinli olan aile hekimlerimizin yerine bakan hekime ek ödeme verilerek performansının artırılabileceğine inanıyoruz. TTB’nin yapısını değiştirmek ve marjinal grupların etkinliğine son vermek için hekim aidatlarının yasa ile minimuma çekilerek her hekimin odalara üye zorunluluğunun yeniden tesis edilmesi gerektiğini dile getirdik. Maddeler halinde sunduğumuz raporu dikkatle dinleyen ve birçok konuda bizlerle aynı düşüncelerini paylaşan TBMM Sağlık Komisyonu Başkanımız ve meslektaşımız Recep Akdağ’a teşekkürlerimizi sunuyoruz”

Ziyaret sonunda Dr. Eyüp Çetin, Mevlana’nın Mesnevi eserini Recep Akdağ’a hediye etti.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.