M. Emin Arkoç:  Esnafa Destekler Yeterli Mi?

M. Emin Arkoç: Esnafa Destekler Yeterli Mi?

Siyasi Partilerin Konya’daki İl Başkan Yardımcıları; siyasi görüşlerini, fikirlerini, şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini, Merhaba Gazetesi Siyasetin Nabzı sayfaları için kaleme aldı.

Gelecek Partisi Konya İl Başkan Yardımcısı M. Emin Arkoç

Esnafa Destekler Yeterli Mi?

17 Mayıs 2021 günü kabine toplantısı sonrası açıklanan esnafa destekler, bir defaya mahsus verilecek olması, buna karşılık Vergi-SGK-Bağkur gibi devlete ödemeleri gereken vergi yükümlülüklerinin ertelenmemiş olması nedeniyle esnaflarımızı memnun etmemiştir.

Açıklanan destek paketinde esnaflar iki gruba ayrılarak desteğin verileceği ifade edilmiştir.

A – Birinci grupta yer alan esnaflar şunlardır;

Kahvehane–Kafe-Çay bahçesi, okul personel servisi, düğün salonları, öğrenci yurtları, hamamlar, kırtasiyeciler, internet kafeler, lunapark işletmeciliği yapan esnaflara bir defaya mahsus olmak üzere her birine 5.000 TL hibe verileceği, bu esnaf grubunun toplam sayısının da 235 bin civarında olduğu belirtilmiştir.

B – İkinci grupta yer alan esnaflar ise şunlardır;

Bakım-onarım-tamirat-kaporta işi ile uğraşanlar, seyyar satıcılar, sıhhi tesisatçılar, hırdavat ticareti ile uğraşanlar, müzisyenler, oto yıkamacılar, kuru temizlemeciler, kozmetik satanlar, camcılar, çilingirciler, bakır kalaycı, ayakkabıcı, konfeksiyoncular, zücaciyeciler, tuhafiyeciler, kurs işletmecileri, lokantacılar, pastaneler, dondurmacılar, berberler, otobüsçüler, taksici ve minibüsçüler, pazarcı esnaflarını içine almaktadır. Bu gruba giren esnaflara da bir defaya mahsus olmak üzere her bir esnafa 3.000 TL hibe verileceği açıklanmıştır. Bu gruba giren esnaf sayısı toplamı da 1 milyon 150 bin civarındadır.

Cumhurbaşkanı ayrıca şimdiye kadar 1 milyon 200 bin esnafın desteklerden yararlandığını, kısa çalışma ödeneğinden 3 milyon 768 bin kişinin faydalandığını, işsizlik maaşı ödemelerinden de 1 milyonun üzerinde esnafın yararlandığını, nakdi ücret destek ödemelerinden de 2 milyon 806 bin kişinin yararlandığını açıklamıştır.

Bu desteklerin tutarının şimdiden 55 milyarı bulduğunu, ayrıca 5 milyonun üzerinde haneye de nakit yardımı yapıldığını, tüm bu nakdi ödemeler tutarının 134 milyarı geçtiğini ifade etmiştir. Ayrıca bugüne kadar 206 milyar liralık borç ertelenmesi yapıldığını da ifade etmiştir.

Sonuç olarak: Esnafa verilecek olan hibe destekleri esnafımızı memnun etmemiştir. Sebebi ise işyerlerinin kapalı olması nedeniyle, esnafın kira ödemelerinin, Vergi-SGK-Bağkur ödemelerinin yapılandırma taksitlerinin ertelenmemesi memnuniyetsizliği hat safhaya çıkarmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.