Liselere ibadethanelerin önü açıldı

Liselere ibadethanelerin önü açıldı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yenilediği lise yönetmeliğinde dikkat çeken düzenlemeler yer alıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yenilediği lise yönetmeliğinde dikkat çeken düzenlemeler yer alıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yenilediği lise yönetmeliğinde dikkat çeken düzenlemeler yer alıyor. Tüm liselerde "talep" halinde ibadethane açılması, yeni yönetmeliğe girerken, İmam Hatip Lisesi öğretmenlerine de "mahalleliye dini bilgileri aktarma" görevi verildi. MEB'in lise sistemini sil baştan düzenleyen ve tüm lise yönetmeliklerinin birleştirildiği yönetmelikte,  maddeler arasında tüm okullara ibadethane açılması bulunuyor.

ALEVİLERE HAK VAR MI?
MEB'in yeni Ortaöğretim Yönetmeliği'nin 99 maddesinde, "Talep olması halinde ibadet ihtiyaçlarını karşılayacak uygun mekan ayrılabilir" ifadesi yer alıyor.

Uzmanlar bu ifadeyle okullarda tüm dinlere yönelik ibadethane açılabileceğini savunuyor. MEB yetkilileri okullarda talep olması halinde mescit açıldığını, ancak diğer dinlere yönelik bir talep gelmediğini söylüyor.

İMAM HATİP ÖĞRETMENİNE MAHALLE GÖREVİ
Yönetmeliğin 86. maddesinde de dikkat çeken bir düzenleme yapıldı. Bu düzenleme ile İHL öğretmenlerine mahalleyi gezerek, halkla ilişki kurma görevi verildi. Yönetmelikte, "Anadolu imam-hatip ve imam-hatip lisesi meslek dersleri öğretmenleri gerek ders saatleri içerisinde, gerekse ders saatleri dışında olmak üzere öğrencilerin mesleki becerilerinin geliştirilmesi için çevreyle ilişki kurmalarına rehberlik ederek mesleki uygulamalarının verimli olması yönünde çalışmalar yapar, dinî konularda halkın bilgilendirilmesine yönelik faaliyetlere katılır" denildi. Eski yönetmelikteki imam hatip öğretmenlerinin müftülük kontrolünde müftülerle beraber iş birliği yapacağı ifade edilirken, yeni düzenlemede bu hüküm yer almadı. Böylece İHL öğretmenleri kendileri mahallede dini bilgilendirme çalışması yapabilecek.

SINAVSIZ LİSE
Yönetmelikte dikkat çeken bir diğer düzenleme de yurtdışında 9. sınıf okuyup, Türkiye'ye gelen öğrencilere sınavsız liseye geçiş imkanı oldu. Bu düzenlemeyle, yurtdışında 1 yıl okuyan öğrenci, Türkiye'ye döndüğünde mahallesindeki istediği okulda, boş kontenjan varsa yerleştirilecek.

Yönetmelikte, "Yurtdışında 8'inci sınıfı bitiren öğrenciler ile ortaöğretim kurumlarında asgari bir eğitim ve öğretim yılı öğrenim gören ve ortaöğretime yerleştirmeye esas puanla öğrenci alan okulların nakil şartlarını taşımayan öğrencilerin Anadolu, Anadolu imam-hatip veya Anadolu türü mesleki ve teknik liselere nakil ve geçişleri; denklik belgesine göre program uyumu dikkate alınarak okulların kontenjan durumu ve öğrencinin ikamet adreslerine uygun okullara öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu tarafından yapılır" düzenlemesi getirildi. Düzenleme ile MEB'ten denklik belgesi alacak öğrenciler, ikametgahlarına göre bölgedeki liselerden birisine boş kontenjan varsa yerleştirilecek. İşlemler milli eğitim müdürlükleri tarafından yapılacak.

VATAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.