Kuş evi sergisi ziyaretçilerini bekliyor

Kuş evi sergisi ziyaretçilerini bekliyor

Tantavi Kültür ve Sanat merkezinde ziyarete açılan kuş evi sergisine ilgi yoğun.

Taş, seramik ve ahşap malzemelerden toplam 2500 adet kuş evi bulunan sergi 16 Nisana kadar ziyaret edilebilecek.  Selçuklu ve Osmanlı mimarilerinden esinlenerek oluşturdukları sergide birçok figürün yer aldığını belirten sergi mimarlarından Mervenaz Ünalmış, “Ecdadımızın merhametini ve mimari değerlerimizin en zarif örneklerini kuş evi sergimizde insanlarla buluşturduk. Aynı zamanda sergimizde tarihimizdeki zarafet geleneğinin de günümüzdeki örneklerini oluşturduk” dedi. 

adsiz-001.jpg

TÜRK MİMARİSİNDE KUŞ EVLERİNİN AYRI BİR YERİ VARDIR 

Toplumun tarihi ve kültürel değerleri gelecek nesle aktarmada hassasiyet göstermesini vurgulayan Mimar Mervenaz Ünalmış, “İçinde bulunduğumuz yüzyılda birçok teknolojik imkan var fakat bu imkanlar bazen de geri getirilmesi zor, hatta imkansız olan birçok değeri alıp götürmekte. Burada topluma düşen görev ise kuşkusuz tarihi ve kültürel değerlerimizi koruyarak gelecek nesillere aktarmak” şeklinde konuştu. Tüm bu doğrultuda hayvan sevgisine dikkat çeken Ünalmış, şunları kaydetti: “Hayvanlar, şüphesiz kainattaki ekolojik dengeyi sağlayan en önemli unsurlarından birisi. Ki bizler de insan olarak her varlığa şefkat ve merhametle muamele etmek durumundayız. İşte bu bilinçle açtığımız kuş evi sergimizde bu duruma biraz daha ışık tutmak istedik. Bilindiği üzere ecdadımız hayvanlara karşı son derece merhametli davranmış. Nitekim onlar hayvanlara karşı olan sevgi ve merhametlerini; hayvan hastaneleri, kuş evleri, kuş hastaneleri ve hayvanları korumaya yönelik çeşitli vakıflar kurarak göstermişlerdir. İşte bu pencereden baktığımızda görüyoruz ki kuş, Türk sanat tarihinin önemli temalarındandır. İşte biz de yaptığımız bu proje ile hem kuşlar için bir yuva oluşturacak hem de ecdadımızın bu hususta yaptığı sevgi ve merhamet temalı çalışmaları gençlere aktarabileceğiz. Zira kuş evlerinin Türk mimarisinin tarihi gelişiminde de apayrı bir yeri vardır. Kuş evleri, Osmanlı Dönemi’nde çeşitli yörelerde, çeşitli dönemlerde yapılmış örnekleriyle mimari tarihin değerli görsel belgeleridir. Yapılan bu kuş evlerinin amacı, uçsuz bucaksız göklerde özgürce salınan, ama bir o kadar yalnız olan kuşlara barınak sağlamak ve onları fırtınadan, yağmurdan, çamurdan, yakıcı güneşten korumaktır.”

 

Son olarak kuş evi sergisindeki amaçlarını sıralayan Mervenaz Ünalmış, şu açıklamalarda bulundu: “Bu projede ilk önce çevre bilincinin artmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz, daha sonrasında şehirleşen dünyamızda doğal hayatı hatırlatmak istiyoruz. Tüm bunlara ek olarak bir başka önemli hedefimiz tarihi ve kültürel değerlerimizi genç nesle tanıtmak. Özellikle kuş evlerini tanıtmayı amaçladığımız bu proje ile kültürel değerlerimize dikkat çekeceğiz. Çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşları ile gerçekleştireceğimiz etkinliklerle de bu bilincin oluşması için gayret göstereceğiz. 

EYYÜB KARAKUZU

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.