Kuru kesim sağlıklı

Kuru kesim sağlıklı
Sulu tavuk kesimi (yolum) insan sağlını tehdit ediyor. Sulu kesim olarak adlandırılan kesim tekniğinden elde edilen piliçlerin bakteri barındırma ihtimali çok yüksek.

Neredeyse her vatandaşın sofrasında yer bulan piliçler, kesim tekniğine göre bazı riskler taşıyor. Su ile temas etmeyen kuru yolum piliçler klasik kesim usulüyle yapılan tavuklardan elde ediliyor. Dolayısıyla sağlık açısından bir problem oluşturmuyor. Piliç üretim tekniklerinden biri olan kuru yolum tekniği, diğer kesim tekniği olan sulu yolum tekniğine göre daha organik özellik taşıyor. Tavuk tüylerin yolumu konusunda İslami, insan sağlığı ve tasarruf yönünden daha çok kuru yolum tekniği ile üretilen piliçlerin tercih edildiğini söyleyen Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Konya Şube Başkanı M. Hulisi Ada, “Kuru yolum geleneksel olup, tavuklar birbirine temas etmeden sıcak hava tünelinden geçirilmektedir. Topluca sıcak su kazanına atılmadığı için çapraz kirlenmeye maruz kalmaz. Derisi daha az yıprandığı için doğal rengini kaybetmez ve kimyasal katkılar da kullanılmaz. Daha hijyenik, sağlıklı ve besin değeri yüksektir. Sıcak su kazanı kullanılmadığı için suda yüzde 75’e, enerjide yüzde 50’ye varan tasarruf sağlanıyor ve çevre duyarlılığı yönünden de daha uygun. Kuru yolumda, tavuk su ile temas etmediği için daha uzun bir raf ömrüne sahip oluyor. Bakteri üretmez ve daha uzun süre tazeliğini korur. Son zamanlarda tüketiciler tarafından elle kesim ve kuru yolum yolu ile üretilen piliçleri tercih ediyor” şeklinde konuştu.

HER PİLİCİN ETİ YENMEZ

Sulu yolum tekniğinde tavukların, bayıltılarak ya da şoklanarak makineyle kesildiğini ifade eden Ada, sözlerini şöyle tamamladı: “Makineli kesim sisteminde tavuklar baş aşağı uzun bir hatta ilerleyerek kesim yerine gelir. Kesim makinesine bir metre kala, pilicin boynu tamamen elektro şok havuzunun içine daldırılır. Bu sırada bünyesi zayıf olanlardan ölenler olabilir ve diğerleriyle karışabilir. Hayvanın kendiliğinden ölmesi halinde eti haram olacağından, kesim esnasında canlı olması şarttır. Elle kesim yapılan yerlerde de elektro şok havuzu kullanılmaktadır. Kesimi yapan kişinin Allah adına kesmeyi kavrayacak ölçüde temyiz gücüne sahip olması gerekir. Makineli kesimde kesme işini yapan insan değil makinedir. İslami açıdan, makinenin hızla dönen bıçağının tavuğun başını yanlış yerden değil boğazından kesmesi konusu da önemlidir. Sonuç olarak, makine ile kesimde dini açıdan birçok problem vardır. Bu problemlerin önlenmesi için kesimin bilinçli kişilerin kontrolünde ve çok titiz yapılması gerekir.”

40 GÜNLÜK CİVCİV YİYORUZ

Civcivlerin suni yollarla büyütülerek kısa zamanda kesime hazır hale getirildiğini söyleyen kuru yolum piliç üreticisi Ali Bağrıaçık da, sulu yolum tavuk üretimi yapanların genellikle bu yöntemle büyütülen civcivleri satışa hazır hale getirdiklerini söyledi. Bağrıaçık, “Civcivler yumurtadan çıktıktan sonra, civcivlerin hızlı et toplamasını ve hızlı kemik gelişimini tamamlaması için, hormon veya enzimler kullanılıyor. Dogal şartlar altında büyüyen bir civciv bir yıl gibi bir sürede eti yenecek hale gelirken, çiftliklerde hormon ve enzim verilerek yetiştirilen civcivler, yumurtadan çıktığı an itibaren 40 günlük bir süre sonunda şişirilmiş olarak kesime gönderiliyor. Tabii ki her sulu yolum tekniğiyle üretim yapanın, 40 günlük civcivi kesime hazır hale getirdiğini söylemek de yanlış olur” dedi. Tavuk kesim tekniklerinden sonra sakatat satışları hakkında konuşan Bağrıaçık, “Avrupa Birliği sürecine girdiğimiz günlerde sakatat tüketimin azalacağını düşünüyorduk. Fakat böyle bir durumla karşı karşıya kalmadık. Aksine sakatat satışlarımız şu anda çok iyi. Daha önce gelir seviyesi düşük olan vatandaşlara hitap eden sakatat ürünleri şimdi gelir seviyesi yüksek olan vatandaşlara hitap ediyor. Sakatat ürünlerinden de en çok kuzu karaciğer satılıyor” diye açıklamada bulundu.
 
ADEM DEMİREL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.