Kuru bamya hayal oldu yaş bamyaya ilgi arttı

Kuru bamya hayal oldu yaş bamyaya ilgi arttı

Konya mutfağının vazgeçilmezlerinden olan bamyanın son dönemdeki fiyatı dudak uçuklattı. Kuru bamyanın kilosu 900 liraya dayandı.

Konya mutfağının vazgeçilmezlerinden olan bamyanın son dönemdeki fiyatı dudak uçuklattı. Kuru bamyanın kilosu 900 liraya dayandı. Vatandaş kuru bamya yerine yaş bamyayı tercih etmeye başladı. Kolesterol, cilt, diyabet, soğuk algınlığı, katarakt, öksürük gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği ifade edilen ve özellikle kış aylarında tüketilmesi için de kurutulan bamya, kilogram fiyatı ile altınla yarışıyor. Düğün ve davetlerde misafirlere ikram edilen, Konya'ya özgü bir lezzet olan bamyanın kilogram fiyatı 900 liraya yükseldi.

KİLOGRAM FİYATI 900 LİRAYA ÇIKTI

Bamya fiyatlarının yükselmesi düğün hazırlığı yapan Konyalı aileleri kara kara düşündürüyor. Kuru bamyanın kilosu 900 liraya satılıyor Ekonomik anlamda zor günler geçiren vatandaşlar kilogram fiyatından dolayı bamyaya hasret kaldı. Bamya severlerin alternatifi ise yaş bamya oldu. Kuru bamya almaya gücü yetmeyen vatandaşlar, çareyi yaş bamyada buldu. Yaz mevsimi ile birlikte tezgâhlarda yerini alan yaş bamya vatandaşlar tarafından bugünlerde yoğun ilgi görüyor.

adsiz-003.jpg

YAŞ BAMYAYA RAĞBET ARTTI

Melike Hatun Çarşısı içerisinde esnaflık yapan Bünyamin Çay, vatandaşların yaş bamya ilgisinin yoğun olduğunu belirtti. “Şuan yaş bamyanın tam mevsimi tezgâhlarımızda yaş bamya mevcut. Kuru bamya ile kıyaslayınca fiyatlarımız gayet makul kilosu 15 lira ile 20 lira arsında değişiyor. Pazar şu aralar biriz durgun olsa da yaş bamyaya oylan ilgiden memnunuz

5 KİLO YAŞ BAMYADAN 1 KİLO KURU BAMYA ÇIKIYOR

Bamyanın zahmetli bir kurutma süreci yolculuğundan geçtiği için fiyatının yüksek olduğunu ifade eden Çay, şunları söyledi: "Örneğin yaklaşık 5 kilo yaş bamyadan 1 kilo kuru bamya çıkıyor. Dizilmesinden, kurutulmasına kadar her işlemi zahmetli olduğu için fiyatı da haliyle pahalı. Ancak bamya çok faydalı bir ürün. Birçok hastalığa iyi geliyor. Konya'da vatandaştan çok ilgi görüyor. Fiyatı bu kadar artmasın rağmen talep hala fazla."

YAŞ BAMYA NASIL YAPILIR

Bamyaları ayıklayıp yıkanır, domates soğanı ekleyerek kavrulur. Yumuşayıp suyunu salan domateslerin üzerine bamyaları ekleyip ocak kısılır Tencerenin ağzını kapatıldıktan sonra kendi suyu ile kavrulan yemeği arada bir karıştırılır. Suyunu çekmeye yakın salça, tuz, limon suyu ilave edip bir kez daha karıştıralır. Ve sıcak su eklenip kısık ateşte bamyalarız yumuşayıncaya kadar pişirilir.

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.