Kurdaki yükseliş esnafı da vurdu!

Kurdaki yükseliş esnafı da vurdu!

Döviz kurundaki yükseliş, pandemiyle birlikte iş potansiyeli yarıdan fazla düşen esnafı da perişan etti. Para kazanamayan esnaf, giderlerini dahi karşılayamaz duruma düştü. Piyasalardaki sıkıntının ne zamana kadar süreceği konusu ise esnafı endişelendiriy

Sanayicilerin ve esnafın 2018 yılının Ağustos ayından bu yana yaşadığı kur şokunun olumsuz etkisi artarak devam ediyor. Pandemi süreciyle birlikte ekonomik krizi iliklerine kadar hisseden esnaf, son dönemdeki kur dalgalanmalarıyla işin içinden çıkamaz bir hale geldi. Dolardaki artışla çoğu ürüne zam geldi. Ürün tedariği konusunda sorunlar yaşayan esnaf, aynı zamanda ağır girdi maliyetleri altında da ezildi. Kârlılığı olmayan, dükkân giderlerini dahi karşılamakta zorluk çeken esnafların bazılarının günü siftah yapmadan tamamladığı da görüldü. Ekonomik olarak bu kötü gidişatın daha ne kadar süreceği konusunda belirsizliklerin yaşanması da esnafı endişelendiriyor.

AYAKTA DURMAKTA ZORLANIYORUZ!

Konya Bedesten Çarşısı’nda konfeksiyon işleriyle uğraşan Esnaf Hasan Elmas, ürünlerinin tamamını İstanbul'dan getirdiklerini dile getirdi. Getirdikleri bu ürünlerin hammaddelerinin ithal olduğunu aktaran Elmas, döviz kurundaki artıştan olumsuz etkilendiklerini kaydetti. Hammadenin yerli olması durumunda döviz kurundaki artıştan bu denli kötü etkilenmeyeceklerini kaydeden Elmas, “Piyasada bir kırgınlık var. Toptancıya her gidişimizde ürün başına 1-2 TL zam geldiğini duyuyoruz. Fiyatlar pahalı olmasın diye kârımızdan ödün veriyoruz ama yine de artan girdi maliyetleri karşısında ayakta durmakta zorlanıyoruz. Akaryakıt zamları da esnafı doğrudan etkiledi. Bugünkü kazancımızla ulaşım ve taşıma maliyetimizi zor karşılıyoruz” şeklinde konuştu.

PARAMIZ ÇOK DEĞER KAYBETTİ

Ayakkabıcı esnafı Haşim Koç ise şunları söyledi: “Alım gücümüz, yarı yarıya düştü. Döviz kurundaki artış ürün fiyatlarının artmasına sebebiyet veriyor. Ürün fiyatlarındaki artış hem bizim işimizi olumsuz etkiliyor hem de vatandaşın alım gücünü düşürüyor. Eskiden kaliteli ürün diye sattığımız ürünlerin fiyatıyla bugün düşük kaliteli bir ürünün fiyatı aynı. Türk lirası gerçekten çok değer kaybetti.”

KAZANCIMIZDA BEREKET KALMADI”

Bedesten Çarşısı’nda 40 senedir manifaturacılık yapan ve aynı zamanda ikinci el kıyafet alım satımı yapan 65 yaşındaki Ali Uyanık ise “Eskiden kazancımızda bereket vardı. Faize bulaşmamaya özen gösterirdik. Haliyle esnaf olarak dolarla, Euro ile kafamız ağrımazdı. Türk lirasına ve değerine bakardık. Bugün işleyiş tam tersi oldu. Türk lirasının değeri kalmadı. Döviz kurundaki yükseliş, bütün işletmeleri perişan etti. İş kayıpları çok fazla. Kârlılık kalmadı” dedi.

EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
17 Yorum