Köyde yaşayana  kız vermiyorlar

Köyde yaşayana kız vermiyorlar

Aileler, artık köyde yaşayana ve hayvancılıkla uğraşana kızını vermek istemiyor. Anne ve babalar şehirde kirada oturanı ve asgari ücretle çalışanı bile köyde ekonomik durumu iyi olanlara tercih ediyor

Köyde yaşayanlar gelin adayı bulmakta zorlanıyor. Anne ve babalar kızını köyde yaşayana vermek istemiyor. Evlenmek için şehre göç eden gençler bile var. İş, eğitim ve sağlık için şehre göç edenlerin yanı sıra artık evlenmek için şehre göç edenler bile var. Kırsalda yaşayanların sayısı her geçen gün azalıyor. Köyden şehre göç hızla artıyor. Her köyden yılda ortalama 5-10 hane Konya merkeze ve ilçe merkezlerine taşınıyor. Komşu illere taşınanlar da var. Bazı aileler, iş bulmak, çocuklarını okutmak ve sağlık hizmetlerinden yararlanmak için şehre göç ederken bazı gençler ise evlenmek için şehre yerleşiyor. Yerli gelin bulamayan bazı gençler ise yabancı gelin alıyor. Suriyeli gelin alanların sayısı da hayli fazla. Öte yandan göç nedeniyle köyler hızla boşalıyor. Tarım ve hayvancılıkta çalışacak eleman bulunmuyor.

ŞEHRE GÖÇ EDİYORLAR

Konya Milletvekili Muhammet Uğur Kaleli, bugün herkesin şehirde yaşamak istediğini belirtti. Köy ve kasabaları sık sık ziyaret ettiğini belirten Kaleli, artık ailelerin köyde yaşayana kızını vermek istemediğini söyledi. İnsanların çeşitli nedenlerle tarım ve hayvancılıktan uzaklaşmak zorunda kaldığını söyleyen Kaleli, "Köy ve kasaba gezilerimde, gençler 'evlenecek kız bulamıyoruz' diyor. Şehirde yaşayanlar kız istemede bir iki adım önde. Köyde yaşayanlar evlenecek kız bulamıyor. Köylünün köyde kalmasını sağlayacak projeler üretmemiz lazım. Köylüleri heyecanlandıracak adımlar atılmalı" şeklinde konuştu.

OĞULLARIMI EVLENDİREMİYORUM

Evlenme çağında 3 erkek çocuğu bulunan Kamil Baran ise, şartlar nedeniyle çocuklarını evlendiremediğini aktardı. Baran, "Köyde uzun yıllardan beri hayvancılıkla uğraşıyoruz. Yaklaşık 30 büyükbaş hayvanımız var. Geçimimizi hayvancılıktan sağlıyoruz. Evlenme çağına gelen 3 oğlum var. Oğullarımı evlendiremiyorum. Şehre göç etmek istemiyoruz. Ancak şartlar şehre göçü zorluyor.

Gençler köyde kalmak istemiyor. Kız istemeye gittiğimizde kızın ailesinin ilk sorduğu soru şu oluyor: 'Evlendikten sonra nerede yaşayacaklar'? Şehirde yaşayacaklar dediğiniz de sorun olmuyor. Ama köyde kalacaklar dediğinizde kızını vermek istemiyor. Kızı vermemek için çeşitli bahaneler öne sürüyorlar. Şehirde ev isteyenler de var. Bu nedenle gençler çalışmak için şehre gidiyor. Köyde genç nüfus çok az. Yaşlı nüfusun sayısı ise sürekli artıyor" diye konuştu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum