Kötülükten kaçış iyiliğe koşuş var

Kötülükten kaçış iyiliğe koşuş var

Ahmet Köseoğlu, "KOMEK'leri iyiliğe koşuş, kötülükten kaçış olarak görüyoruz. Hedef şehirde huzuru sağlamak. Huzur bahçesi oluşturmak istiyoruz. Amaç Konya'da herkes mutlu olsun" dedi

KERİM ATICI-RÖPORTAJ

EĞİTİM ARTTIKÇA SUÇ ORANLARI DÜŞÜYOR

KOMEK'ler hakkında konuşan Büyükşehir Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Köseoğlu, "KOMEK herkese faydalı olmak için yola çıktı. Şehrin eğitim ve kültür seviyesini daha da yükseltmek istiyoruz. Eğitim oranı arttı mı suç oranları düşer. Konya'da suç oranlarının düştüğünü görüyoruz" açıklamasında bulundu.

BALKANLARA VE ORTADOĞU'YA AÇILIYOR

Meslek Edindirme Kusları'nın istihdama büyük katkı sağladığını belirten Köseoğlu, "Bizim verdiğimiz diplomalar ve sertifikalar karşılık buluyor. Referans gösteriliyor" diye konuştu. Köseoğlu, "Bosna Hersek'ten Makedonya ve Kosova'ya kadar bir çok ülkede kurs açacağız. Diğer bazı Avrupa ülkelerinde de kurslar açılacak. Filistin'de de kurs açılacak" şeklinde konuştu.

17-1.20151215094333.jpg

UNESCO'DA KOMEK'İ ANLATTIM

**Birçok büyükşehir belediyesi mesleki kurslar açıyor. Diğer illere kıyasla Konya ne durumda?

-Kocaeli, Ankara, İstanbul, Kayseri ve Bursa'da mesleki eğitim faaliyetleri var. İstanbul bizimle emsal kabul edilmez. İstanbul'u dışarıda tutarsak KOMEK bir çok kriterde Türkiye'de 1 numara. Kocaeli pilot bölge olduğu için Büyükşehir Yasası'na 2 yıl önce organize oldu. İlçelerde erken organize oldular. 300 binin üzerinde öğrencileri var. Biz yasaya geç organize olmamıza rağmen öğrenci sayısında onları geçtik. Diğer illerde ya belediyeler imkanlarını sınırlı tutuyor ya da vatandaşlar çok ilgi göstermiyor. Selçuklu'un SELMEK, Karatay'ın KARMEK, Meram'ın da MERMEK'i vardı. Bu 3 kurumun binaları da yıllar önce bize geçtik. UNESCO'nun Hayat Boyu Öğrenme Masası'nın uluslararası toplantısına katıldım ve orada KOMEK'i anlattım. Rakamları ve binaları hayretle takip ettiler. 320 bin rakamına inanmadılar önce. Doğru mu çevirdiniz diye sordular tercümana. Tercüman da doğru deyince şaşırdılar. Yazın, güzün ve baharın olmak üzere her dönem 30 bin kişiye eğitim veriyoruz.

HEDEF ŞEHİRDE HUZURU SAĞLAMAK

**KOMEK aracılığıyla hedefiniz nedir, ne yapmak istiyorsunuz?

-KOMEK herkese faydalı olmak için yola çıktı. Şehrin eğitim ve kültür seviyesini daha da yükseltmek istiyoruz. Eğitim oranı arttı mı suç oranları düşer. Bu ters orantılı. Konya'da suç oranlarının düştüğünü görüyoruz. KOMEK'lerde anketler de yapıyoruz. Kursların ihtiyaçlarıyla ilgili anket yapıyoruz. Farabi'nin Erdemliler Şehri isimli bir eseri var. Erdemliler toplumundan ve şehrinden bahsediyor. Farabi bize hedeflerini gösteriyor. Dolayısıyla Farabi eserinde hoşgörüyü anlatıyor. Erdemliler çoğalırsa şehir daha huzurlu olur. İnsanlar daha mutlu olur. KOMEK'leri iyiliğe koşuş, kötülükten kaçış olarak da görüyoruz. Hedef şehirde huzuru sağlamak. Bir profesör düşünün minibüse bindiğinde ya da pazara gittiğinde kendisine kötü davranan biri olduğunda, o şehir profesör için açık hava hapishanesi olur. Aydınlar bu şehirlerde yaşayamaz. Huzur bahçesi oluşturmak istiyoruz. Amaç Konya'da herkes mutlu olsun. Vizyonumuz Hayat Boyu Öğrenme alanında yeniliklerin öncüsü olmak; üretken, hoşgörülü ve sorumluluk sahibi bireyler yetiştirmektir. Misyonumuz ise halkın yaşam kalitesini yükselterek, toplumsal refahı artırmak için, her yaş ve eğitim düzeyindeki bireylerine hayat boyu öğrenmenin amaçları doğrultusunda; ülkesini seven, bilimsel, akılcı düşünüp, problemlerini çözme becerisi kazanan, enerjilerini ve yeteneklerini ortaya çıkaracak, öğrenme, iş ve yaşam becerileri kazandırmak.

17-3.20151215094346.jpg

İSTİHDAMA BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR

**Kursların aile ve şehir ekonomisine faydası var mı? KOMEK istihdama katkı sağlıyor mu?

Konya'da işsizlik yok. İş beğenmeme ve işini değiştirmek isteyenler var. KOMEK istihdama büyük katkı sağlıyor. Şehrin istihdamına ve sosyal hayatına büyük katkı sağlayan Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları’nın İŞKUR işbirliğiyle hayata geçirdiği işitme engellilere yönelik giyim kursu ve mefruşat atölyesinde kursiyerler hem üretiyor, hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor. Bizim verdiğimiz diplomalar ve sertifikalar karşılık buluyor. Referans gösteriliyor. Kamu kurumlarıyla işbirliği içerisindeyiz. İtibar gören belgeler veriyoruz kursiyerlere. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bizden verilen belgelerle eleman alıyor. Dükkan açanlar da var. Çeyizci sayısı arttı. Hem meslek öğretiyoruz hem de KOSGEB aracılığıyla maddi destek veriyoruz. Ayrıca KOMEK'lerde mesleki kurslara katılan ve üretim yapan öğrencilerimizin eserleri Kültürpark içerisinde kurulan Satış ve Teşhir Merkezi aracılığıyla satışa sunulmaktadır. Kursiyerler; yaptıkları ürünleri, KOMEK Sergi ve Satış Merkezleri sayesinde satışını gerçekleştirerek, maddi kazanç elde edebiliyor. Ayrıca bu merkezlerde bulunmaları gerekmiyor. Merkezlerimizde ürünlerin satışı görevlilerimiz tarafından sağlanıyor. Ayrıca; öğrencilerimiz, aldıkları eğitim sonrası, branşlarında özel sipariş alıp o talepler de karşılıyor.

FİLİSTİN'DE BİLE KURS AÇACAĞIZ

**KOMEK'in ne tür projeleri var? 2016 projelerinizden bahseder misiniz? Hangi alanlarda kurs açılacak?

-Gelenekli Sanatlar İhtisas Merkezi'ni hayata geçireceğiz. Bu merkezde hat, tezhip, musiki ve diğer gelenekli sanatlarla ilgili icazetli eğitim metodu takip edilerek ileri derecede sanatçıların yetişmesine neden olunacaktır. İhtisas Tekamül Kursları açacağız. Özel eğitim kursaları ile engellilere eğitimler verilecek. Görme, işitme ve ortopedik engelliler eğitim alacak. Dezavantajlı grupları avantajlı gruplar haline getirmek için bir dizi faaliyet yürüteceğiz. Engelli vatandaşlara meslek öğreterek hem güzel ve dolu dolu vakit geçirmelerini sağlayacağız hem de engellileri topluma kazandıracağız. KOMEK-KOSGEB işbirliği ile uygulamalı girişimcilik kursları açılacak.

17-4.20151215094406.jpg

Sosyal sorumluluk projelerimiz devam edecek. Hedefimiz mutlu insan, erdemli toplum ve huzurlu şehir oluşturmak. Bir halk üniversitesi olduk. Türki Cumhuriyetlerde ve Ortadoğu ve Balkanlar'da kurslar açılacak. Bosna Hersek'ten Makedonya ve Kosova'ya kadar bir çok ülkede kurs açacağız. Diğer bazı Avrupa ülkelerinde de kurslar açılacak. Filistin'dekilere de eğitim vereceğiz. Geniş bir vizyonumuz var. Hedeflerimiz büyük. Her yaşa, her zaman, hayat boyu eğitim verilecek. Tıbbi ve aramotik bilgiler kursumuz bile var. Tam bir üniversite olduk. 2016 da, bu yıl gibi dolu dolu geçecek. Ocak ayında bir çok ilçede binalarımız tamamlanacak. ASEM'lerin her biri 5 yıldızlı otel ayarında. Sauna, buhar odası, yüzme havuzu bile var. Lokallerde ve kursların tamamında akıllı tahta  kullanılıyor. Her merkezde küçük çaplı konferans salonu var. Bu salonlarda sinevizyon gösterim aletleri var. Kültürel, sanatsal ve sosyal projelere destek veriyoruz. Üyeler hoşça vakit geçiriyor. Son olarak Konya'da yaşayan herkesi KOMEK'e bekliyoruz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.