Korsan emlakçılarla mücadele edeceğiz

Korsan emlakçılarla mücadele edeceğiz

Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Kaçak ve ayakçı olarak emlakçılık yapanların önlerini tamamen kapatmak için elimizden ne geliyorsa fazlasını yapacağız. Bunlar vergi ödemedikleri gibi yasal çalışan emlakçıların da mağdur olmalarına neden oluyor” d

RÖPORTAJ: ADEM DEMİREL

Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Kaçak ve ayakçı olarak emlakçılık yapanların önlerini tamamen kapatmak için elimizden ne geliyorsa fazlasını yapacağız. Bunlar vergi ödemedikleri gibi yasal çalışan emlakçıların da mağdur olmalarına neden oluyor” dedi

RAYİÇ BEDELLER DÜŞÜRÜLMELİ

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, emlakçılık sektörü ve sektörde yaşanan sorunları konuştuk. Oda başkanlığı seçimlerini bu dönem de kazanarak 2. kez oda başkanı olan Sedat Altınay, emlakçıların yaşadığı sorunları, yeni hazırlanan yasa taslağı ve Emlakçılar Odası ile ilgili sorularımızı yanıtladı. Son dönemlerde rayiç bedelindeki dengesizliğin bir an önce çözüme kavuşturulacağı bilgisini veren Altınay, Belediye Başkanlarından bu konuda söz aldığını bildirdi.

KONYA'DA KONUT KALİTESİ YÜKSELDİ

Konya'da son yıllarda kaliteli konutların yapıldığını dile getiren Altınay, “Depreme dayanıklı, çocuklar için oyun ve yeşil alanları olan, yaşam standartları yüksek konutlar yapılmaktadır. Konya dışında olan vatandaşlarımızı da Konya'ya yatırım yapmaları için davet ediyoruz. Konyamız Türkiye geneli baz alındığı zaman en uygun konut fiyatı olan şehirlerimizden bir tanesidir. Kış sezonu olmasından dolayı kiralık konut bulmak mümkün” dedi.

**Emlakçılar Odası tarafından hazırlanan yeni yasa tasarısı ne durumda? Bu yasanın içeriğinde neler var?

-Yasa taslağını bakanlara, ilgili milletvekillerine ve başbakanımıza arz ettik. Onlarda gereğinin yapılması için talimat verdi. Yasamız çıkarsa emlakçılığın problemeleri tamemen ortadan kalkacak. Yasa çıktığı zaman hem emlakçılar sorumluluk altına girecek hem de vatandaşlarımız alışveriş yaptıkları emlak ofislerine güven içinde gidecek. Konut ile ilgili yapılan her türlü işlemden emlakçılarımız sorumlu olacak. Böylece vatandaşımız güven içinde olacak. Yasa kabul edildikten sonra oda kaydı, vergi mükellefiyeti ve sertifikası olan emlakçılar, herhangi bir öğrenim şartı aranmaksızın mesleklerine devam edebilecek ve bu yasadan yararlanabilecek. Ancak oda kaydı, vergi mükellefiyeti ve sertifikası olmayan kaçak çalışan emlakçıların ve ayakçıların işlerine son verilecek. Emlak işi ile ilgili hiç bir faaliyet gösteremeyecekler. Ayrıca, yasanın kabulünden sonra emlakçılık yapabilmek için bazı şartlar aranacak. Bu şartlar ise, emlakçılık yapmak isteyen kişi en az yüksek okul mezunu olacak ve en az 1 yıl stajyer olarak çalışacaklar. En sonunda da sınava tabi tutulacaklar ve başarılı olan emlakçılık yapabilecek.

**Konut alım ve satımlarındaki fiyat yükselişinin sebebi hakkında bilgi verir misiniz?

-2013 yılı ve 2014 ylının başlangıcı itibariyle konut alım ve satımlarında sıkıntı yaşıyoruz. Bunun sebebi de konut kredi faizlerinin çok yükselmiş olmasıdır. Vatandaşın gelir seviyesinin krediyi ödeyebilecek kadar olmaması konut alım satımlarını etkiliyor. Dövizin de yükselmesi işin cabası. Durgun olan alım ve satımların, 2014'ün 2. yarısına doğru hızlanacağı kanaatindeyiz.

**2. kez Emlakçılar Odası Başkanı seçildiniz. Geçtiğiniz dönemde yapılan çalışmalar ve yeni dönemde yapacak olduğunuz çalışmalar neler?

-Evet, bizim ikinci dönemimiz. Karşımızda rakiplerin de olmasına rağmen, Emlakçılar Odası seçimlerinde ciddi anlamda yüksek oy alarak üyelerimizin teveccühü ile başkanlığa tekrar getirildik.

Oda üyelerimiz için, el birliğiyle ne yapmamız gerekiyorsa yapmaya hazırız. Geçtiğimiz dönemde büyük problem teşkil eden kaçak emlakçılar ve ayakçıların faaliyetlerini tamamen bitirememiş olsak da en aza indirdik. Kaçak ve ayakçı olarak emlakçılık yapanların önlerini tamamen kapatmak için elimizden ne geliyorsa fazlasını yapacağız. Bunlar vergi ödemedikleri gibi yasal çalışan emlakçıların da mağdur olmalarına neden oluyor. Vatandaşımıza bu konuda büyük bir görev düşüyor. Kaçak ve seyyar emlaçılık yapan kişilerle alışveriş yapmamaları bizim için büyük önem arz ediyor. Zaten bu kişiler, odamıza kayıt olmamakta ısrar edip ve vergilerini de ödememeye devam ederlerse, yasamızın kabulünden sonra emlakçılık alanında faaliyet göstermeleri tamamen sona erecek. Yasanın kabulüne kadar biz, bu kişilerin alım ve satımlarını engelleyebilmek için çalışmalarda bulunmaya devam edeceğiz. Bazı vatandaşlardan gelen şikayetler ve emlakçıların tespit ettiği kaçak emlak işi yapan kişiler vergi daisresi tabanında listelenmiş durumda. En yakın zamanda da gereği yapılacak. Bu kişilerin mağdur olmamaları için ve bir an önce odamıza kayıt yaptırmaları gerektiğini düşünüyorum. Aksi taktirde yasa çıktıktan sonra her şey için geç olacaktır. Bundan sonra bu kişiler alım satım yapmayı bırakın emlak ofisi açmak için gerekli olan işlemlerini yapanlar haricindekiler emlak ofisi bile açamayacaklar. Vergi dairesinin bu kişiler hakkında daha sert bir tavır takınmasını istiyoruz. Kaçak emlakçılık ve ayakçılık yapanlar hakkında bizden istenilen her şeyi de yapmaya hazırız. Bu kişiler odamıza kayıt yaptırdıkları taktirde, odamızın sunduğu her türlü imkandan yararlabilecekler. Onun için bir an önce odamıza kayıt yaptırsınlar ve vergilerini ödeyerek ülke ekonomisine katkıda bulunsunlar.

**Emlakçılar Odası'nın kaç üyesi var?

-Bugün itibariyle odamızın toplam üye sayısı 612, oda üye sayımızın yasa tasarısının kabülünden sonra daha da artacağını düşünüyoruz.

**Emlakçılar seçimlerde size rakip olan başkan adaylarıyla oda üyeleriyle aranızda problem var mı?

-Başkan adaylarıyla aramızda ne bir kırgınlık ne de küslük var. Aynı şekilde oda üyelerimle de aramızda bir sorun yok. Emlakçılar Odası olarak büyük bir aile ve camiayız. Bugün görevde biz oluruz yarın başkası olur. Herkese saygı duyarız. Üyelerimizin her birine de eşit mesafede yaklaşıyoruz. Konya Emlakçılar Odası olarak kederli, mutlu günlerinde ve her türlü durumda oda üyelerizin yanındayız. Bize düşen neyse yapmaya hazırız.

**Konya'da yapılan konutların kalitesi ve kira fiyatları hakkında ne söyleyebilirsiniz?

-Konyamıza kaliteli konutlar yapıldı ve yapılmaya da devam ediyor. Bu konutlar depreme dayanıklı, çocuklar için oyun ve yeşil alanları olan, yaşam standartları yüksek konutlar yapılmaktadır. Konya dışında olan vatandaşlarımızı da Konya'ya yatırım yapmaları için davet ediyoruz. Konyamız Türkiye geneli baz alındığı zaman en uygun konut fiyatı olan şehirlerimizden bir tanesidir. Kış sezonu olmasından dolayı kiralık konut bulmak mümkün. Fiyatlarda da düşüş var. Çünkü ev sahipleri yakıt ücreti ve site aidatı ödememek için, boşta kalan evlerini düşük fiyatlarla kiraya veriyor. Ama yaz aylarında, tayin ve okul kayıtları dönemlerinde kiralık konutlar azalıyor. Ancak bu dönemlerin dışında vatandaşımız kiralık konut bulma konusunda sıkıntı yaşmayacaktır.

**Rayiç bedelindeki dengesizlik emlakçıların gündeminde önemli bir yer edinmiş durumda.

-Evet, haklısınız. Çünkü, konutların mevkisine göre rayiç bedelinde dengesizlik var. Vatandaş bu konuda mağdur durumda. Rayiç bedellerinin ciddi anlamda yüksek olması vatandaşımızı rahatsız ediyor. Özellikle Selçuklu bölgesinde bu sıkıntıyı yaşamaktayız. Belediye başkanlarımızla görüşmeler yapıldı ve yapılmaya da devam ediyor. Belediye Başkanlarımızla ve ilgili birimlerle ortak bir noktada buluşacağımıza inanıyoruz. Zaten, bu sıkıntının, bir an önce giderileceği sözünü de verdiler.

Sedat Altınay Kimdir?

1963'te Konya'da doğan Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, yıllardır emlakçılık sektöründe faaliyet gösteriyor. Emlakçılar Odası Başkanlığını yapan Sedat Altınay, geçtiğimiz haftalarda yapılan Emlakçılar Odası Genel Kurulu'nda oda üyelerinin büyük bir kısmının oyunu alarak, yeniden başkanlığı seçildi. Altınay, iki dönemdir Emlakçılar Odası Başkanlığı yapıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum