Konya'yı seviyor ve  Konya'ya geliyorlar

Konya'yı seviyor ve Konya'ya geliyorlar

İslamiyet ortak paydası ve maddi açıdan Avrupa ülkelerinden daha yaşanabilir olması ile Türkiye'de lisans eğitimi alan öğrencilerin bir kısmı da Konya'da. Konya'ya gelen yabancı öğrenciler, “İyi ki Konya'ya geldik, iyi ki burada okuyoruz. Konya'yı seviyor

Yurtdışında eğitim almak isteyen Afrikalı öğrenciler artık çoğunlukla ülkemizi tercih ediyorlar. Kenya, Mali, Etiyopya gibi Afrika ülkelerinden gelerek üniversite eğitimini Türkiye’de sürdüren Afrikalı öğrenciler Türkiye’den çok memnun. “Hem maddi açıdan bizlere daha uygun hem de ortak paydamız olan İslâmiyet bu topraklarda” diyen gençler burada eğitim almanın yanı sıra inançlarını da pekiştirdiklerini söylüyorlar. Ülkemizde üniversite öğrencilerinin yoğun olduğu illerde bu yoğunluğun yarısını, dış ülkelerden gelen öğrenciler oluşturuyor. Konya, her geçen sene artan öğrenci sayısıyla Türkiye’de en fazla öğrenciye sahip iller sıralamasında ilk başlarda yer alıyor. Bu öğrenciler içerisinde çok sayıda yabancı öğrenci de var. Çoğu Afrika ülkelerinden; Kenya, Uganda, Mali ve Etiyopya’dan gelmiş öğrenciler.

İYİ Kİ KONYA'YA GELDİK

Bu öğrenciler arasında Kenya’dan gelenler Salman Famog, Abdulghaffar Mohammed ve Omar Bat-Heif ile Etiyopyalı Haseeb Mohammed, çat – pat Türkçeleriyle Türk insanından gördükleri samimiyeti anlatıyorlar: “İyi ki Konya’ya geldik. İnsanlar bize sempatiyle yaklaşıyor. Ayrıca Türkiye, inancımızla örtüşüyor. Elhamdülillah Müslümanız. Bizim oralarda İslâmiyet çok zayıf. Burada hem dinimizi pekiştiriyoruz hem de ekonomik açıdan rahat ediyoruz. Bunların yanında yabancı olduğumuz için eğitim bursu da alıyoruz”. Kenyalı Salman içlerinde Türkçesi en iyi olanlardan. Çünkü bu dönem Salman’ın Konya’da ikinci senesi ve buraya gelmeden önce İstanbul’da altı ay Türkçe dil eğitimi almış. Salman Mekatronik bölümünde okuyor. Kenyalı arkadaşları Abdulghaffar ve Omar, Bilgisayar Teknikleri, Etiyopyalı Haseebb Mohammed ise Makine Mühendisliği öğrencisi.

YEMEKLERİNİZ GÜZEL AMA BAHARATI AZ’

Salman Famog, biz sormadan hemen Türk yemeklerine getiriyor lafı: “Hepimiz Türk yemeklerine hayran kaldık. Her tür yemek çeşidi var. Hemen her gün farklı bir yemekle karşılaştık. Yemeklerinizin tek bir kusuru var; o da az baharat koyuyorsunuz.” Etiyopyalı Mohammed de Türkiye’ye sevgisini dile getirerek: “Birçok Afrika ülkesinden arkadaşla Türkiye’de buluşma imkânına kavuştuk. Buradaki insanlar ilk başlarda giyim – kuşamımızı, yeme – içme alışkanlıklarımızı biraz yadırgadılar. Farklı geldik onlara. Fakat şunu gördüm; her geçen gün bizimle anlaşmak, konuşmak istediler. Hal ve hareketlerinden bunu anlayabiliyorsunuz. Hiçbir şeyde anlaşamasak bile hepimizin ortak paydası İslâm. Bir selam vermeleri gönüllerimizi kazanmaya yetiyor. Türkiye’yi, Türk insanını bu yüzden çok sevdik. Umarım bu kardeşliğimiz hep sürer.”

MUSTAFA GÜZEY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.